Στρατηγικός Σχεδιασμός  
 
Παραδοτέο Α':
Στρατηγικός Σχεδιασμός

ΕΡΓΟ :
"Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Ευρωστίνης"
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :
Δήμος Ευρωστίνης

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ :

Παραδοτέο Α':
Στρατηγικός Σχεδιασμός


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1. Εισαγωγή 4
1.1 Συνοπτική Περιγραφή του Έργου 5
1.2 Μεθοδολογία Υλοποίησης 6
2. Σύντομο Ιστορικό Δήμου 7
3. Στρατηγικός Σχεδιασμός 9
3.1 Περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου - Μακροοικονομικά Στοιχεία 9
3.1.1 Γεωγραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία 9
3.1.2 Κοινωνικά και Οικονομικά στοιχεία 14
3.1.2.1 Κοινωνική Πολιτική 17
3.1.2.2 Πολιτική για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Αθλητισμό 20
3.1.3 Χωροταξικά και Πολεοδομικά στοιχεία 24
3.1.4 Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά 25
3.1.5 Αναπτυξιακό Προφίλ του Δήμου Ευρωστίνης 31
3.1.6 Σχέσεις - Συνεργασίες Δήμου Ευρωστίνης με άλλους ΟΤΑ 33
3.2 Περιγραφή Υφιστάμενης Κατάστασης - Μικροοικονομικά στοιχεία 34
3.2.1 Οργανωτικά και Οικονομικά Χαρακτηριστικά 34
3.2.1.1 Παρεχόμενες υπηρεσίες - Τμήματα ΟΤΑ 34
3.2.1.2 Ανθρώπινο Δυναμικό 37
3.2.1.3 Κανονισμοί Λειτουργίας 37
3.2.1.4 Οικονομικά - Τεχνικά στοιχεία Δήμου 38
3.2.1.4.1 Ανάλυση για τα Έτη 2004-2005 38
3.2.1.4.2 Ανάλυση για τα έτη 2005-2006 42
3.2.1.5 Υλικοτεχνική υποδομή Δήμου 48
3.2.1.6 Δημοτικές και λοιπές επιχειρήσεις 48
3.3 Αξιολόγηση Υφιστάμενης Κατάστασης 54
3.3.1 Συμπεράσματα - Κρίσιμα Ζητήματα 54
3.3.2 Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα Δήμου Ευρωστίνης 56
3.3.3 Προσδιορισμός Αναγκών 58
3.3.4 Εξωγενείς παράγοντες 59
3.3.4.1 Τρέχον Θεσμικό Πλαίσιο (Εθνικό) 59
3.3.4.2 Ευρωπαϊκή Πολιτική και Χρηματοδοτήσεις 63
4. Στρατηγικός Σχεδιασμός 67
4.1 Αναπτυξιακό Όραμα Δήμου Ευρωστίνης 68
4.1.1 Προσδιορισμός γενικών στρατηγικών στόχων προς υλοποίηση οράματος 68
4.1.2 Εθνικές και Περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες 72
4.1.3 Προσδιορισμός Αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για το Δήμο 73
4.2 Σύνοψη Αναπτυξιακού Οράματος - Κοινωνική Αναγκαιότητα 95
5. Βιβλιογραφία 99


1. Εισαγωγή
Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει τις νέες συνθήκες λειτουργίας για τους ΟΤΑ και ειδικότερα σε ότι αφορά την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθορίζεται από :
¶ το Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, και συγκεκριμένα τα ¶ρθρα 203 - 207 αυτού,
¶ την Υπουργική απόφαση 18183, ΦΕΚ 534, Β, 13/4/2007 όπου καθορίζεται η δομή και το περιεχόμενο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ,
¶ το Προεδρικό Διάταγμα 185/2007 "Όργανα, διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α' βαθμού", όπου καθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Με τον νόμο 3463/2006 (ΦΕΚ 114Α') , ψηφίστηκε ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας (εφεξής : ΚΔΚ). Ο ανωτέρω αναφερόμενος νόμος περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις, όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία Δήμων και Κοινοτήτων και ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται από τα ¶ρθρα 203 - 207, η υποχρέωση εκπόνησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους ΟΤΑ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣΔΔΑ, η υποχρέωση αυτή προβλέπεται "στο πλαίσιο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού - οργάνωσης - λειτουργίας της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μόνιμων δομών προγραμματισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της δράσης των ΟΤΑ". Ομοίως, η σύνταξη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους ΟΤΑ, αποσκοπεί "στην εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι η διαδικασία του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων του ΟΤΑ, να αποτελέσουν μια σταθερή εσωτερική λειτουργία και διαδικασία, στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις, με συγκεκριμένο ρόλο, το ανθρώπινο δυναμικό του.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των ΟΤΑ συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής - λειτουργικής ανάπτυξης, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο. Δηλαδή αφορά όχι μόνον στις υποδομές και τις τοπικές επενδύσεις, αλλά και στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του γενικότερου περιβάλλοντος στο οποίο δρουν, μεριμνώντας για τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών και την παροχή "ποιοτικότερων υπηρεσιών". Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο η δημιουργία Επιχειρησιακού Σχεδίου (Ε.Π.) αποτελεί ουσιαστικό μέσο για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη οργάνωση και διαχείριση των τοπικών αναγκών και προτεραιοτήτων, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για ενδυνάμωση της διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού και της δημοκρατικής συμμετοχής άλλα και για τη βελτίωση μια σειράς άλλων παραμέτρων.
1.1 Συνοπτική Περιγραφή του Έργου
Αντικείμενο του Έργου του Συμβούλου, είναι η σύνταξη Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Δήμο Ευρωστίνης. Αναλυτικότερα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και για την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι ΟΤΑ και οι Σύνδεσμοι εκπονούν Επιχειρησιακά Προγράμματα, με βάση τις διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κεφάλαιο Ζ, ¶ρθρα 203 - 207) και με τους όρους και τις προϋποθέσεις της 18183/2-4-2007 Υ.Α. του Υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α.
Το εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα περιέχει ένα συνεκτικό σύνολο Παραδοτέων - Αξόνων προτεραιότητας και αποσκοπεί περιγραφή - αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και στην παραμετροποίηση του, δηλαδή στην υλοποίηση του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός) του Δήμου Ευρωστίνης.
Οι Φάσεις Υλοποίησης και τα επιμέρους Στάδια υλοποίησης του Έργου, διαρθρώνονται ως εξής :
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ
Παραδοτέο Α : Στρατηγικός Σχεδιασμός
Π-Α.1 Περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου
Π-Α.2 Στρατηγική του Δήμου και αναπτυξιακές προτεραιότητες
Παραδοτέο Β : Επιχειρησιακός Προγραμματισμός
Π-Β.1 Στόχοι και Δράσεις
Π-Β.2 Τετραετής προγραμματισμός των Δράσεων
Παραδοτέο Γ : Οικονομικός Προγραμματισμός - Δείκτες παρακολούθησης, αξιολόγησης
Π-Γ.1 Οικονομικός Προγραμματισμός
Συνοπτικά αναφέρεται ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ευρωστίνης, θα καθοριστούν οι Στρατηγικοί Στόχοι, οι προτεραιότητες της Τοπικής Ανάπτυξης, οι διαδικασίες οργάνωσης των υπηρεσιών και της Δημοτικής του Επιχείρησης, με εξειδίκευση των δράσεων έως και το έτος 2010, σε συνεργασία του Συμβούλου με τις Υπηρεσίες και την Δημοτική Αρχή (Διεπιστημονική Ομάδα Έργου, όπως αυτή καθορίσθηκε με απόφαση του Δημάρχου).
Επιπροσθέτως, και κατά τη διάρκεια κατάρτισης του Επιχειρησιακού - Οικονομικού Προγραμματισμού θα επιχειρηθεί η πρόβλεψη για την χρηματοδότηση όλων των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες και την Δημοτική Αρχή, θα επιχειρηθεί η κωδικοποίηση των δράσεων και η αναφορά σε πηγές χρηματοδότησης και δυνατότητες αξιοποίησης τους.

1.2 Μεθοδολογία Υλοποίησης
Η Διεπιστημονική Ομάδα Έργου του Δήμου Ευρωστίνης, που συμμετέχει ενεργά στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και η οποία εισηγείται τα τελικά κείμενα στον Δήμαρχο, συντίθεται ως εξής :
1. Κεκερής Νικόλαος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος της ομάδας.
2. Γκολφινόπουλος Κων/νος, Δημοτικός Σύμβουλος ,Πρόεδρος της ΔΕΑΔΕ.
3. Δούσκας Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος, αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης.
4. Αλιφέρη -Λάλου Ηλιάνα, Δημοτική Σύμβουλος, αρχηγός της ελάσσονος Αντιπολίτευσης.
5. Γκιόλιας Ανδρέας, υπάλληλος του Δήμου, ΠΕ Πολιτικός Μηχανικός.
6. Ράλλη Αντωνία, υπάλληλος του Δήμου, ΠΕ Διοικητικός
7. Γιάνναρος Ιωάννης, Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου
Η Διεπιστημονική Ομάδα Έργου η οποία έχει ορισθεί και εποπτεύεται από το Δήμαρχο, αποτελεί το συνδετικό κρίκο των Υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων με τον Σύμβουλο και συμβάλλει αποφασιστικά στην έγκαιρη και ορθή προετοιμασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Ενδεικτικά η Διεπιστημονική Ομάδα Έργου, συμμετέχει :
1. στην παροχή κάθε στοιχείου και πληροφορίας απαραίτητη για την υλοποίηση των Δράσεων Π-Α.1 (περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου σε διοικητικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο).
2. στη οργάνωση, συντονισμό και υλοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών διαδικασιών διαβούλευσης που κρίνονται απαραίτητες για τον προσδιορισμό των Στρατηγικών Στόχων, στην επιλογή των Αξόνων Προτεραιότητας και στην διαμόρφωση των Προγραμματικών Δράσεων.
3. στη Μελέτη και στο σχολιασμό της πρότασης του Σχεδίου Ανάπτυξης με τις προτεινόμενες γενικές στρατηγικές επιλογές (άξονες προτεραιότητας, γενικοί και ειδικοί στόχοι, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης) πριν την οριστικοποίησή - κατανομή τους μέχρι το 2010.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο τελικό του κείμενο, θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο θα εμπεριέχει τις βασικές αρχές ανάπτυξης του Δήμου Ευρωστίνης με σκοπό τη βελτίωση της αναπτυξιακής της δομής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος επιβάλλει την υιοθέτηση μεθοδολογίας, η οποία θα καθοδηγεί την ανάπτυξη - Παραδοτέα της Μελέτης καθώς και τη χρήση μεθόδων συλλογής, επεξεργασίας και παρουσίασης στοιχείων.

2. Σύντομο Ιστορικό Δήμου
Το 1834 δημιουργούνται στην περιοχή Ευρωστίνης ο Δήμος Ζάχολης και έδρα την Ζάχολη και ο Δήμος Χελυδορέας με έδρα το Σαραντάπηχο.
Το 1840 περιορίζονται οι Δήμοι της Κορινθίας από 33 σε 11 και στο Δήμο Ζαχόλης που διατηρείται υπάγονται τα χωριά : Πύργος, Κούτος, Κουνιάνοι, Ζερβιάνοι, Μαυριάνοι, Σαραντάπηχο, Σκούπα, Πιτσά, Τσερεγούνι, Κούτσι, Λούζι, Λουτρό, Αυγό, Σκουπαίκα, Βυζιάνικα, Πιτσαδαίκια, Λουτραίικα, Στόμι, Λυγιά, Δερβένι, Κουτιώτικα καλύβια, Ρουζενά, Επάνω Αιγιαλός. Πρωτεύουσα για πολλά χρόνια είναι τα Κουνιάνικα, μετά ο Πύργος και το 1867 πρωτεύουσα γίνεται το Δερβένι.
Το 1873 μετονομάζεται σε Δήμο Ευρωστίνης με πρωτεύουσα το Δερβένι από 1η Νοεμβρίου μέχρι 31η Μαρτίου και τα Κουνιάνικα από 1η Απριλίου μέχρι 31η Οκτωβρίου.
Το 1912 καταργούνται οι Δήμοι και δημιουργούνται οι κοινότητες :
" Κοινότητα Κουνιάνικων με τους συνοικισμούς Κουνιάνικα, Ζερβιάνικα, Μαυριάνικα, Επάνω Αιγιαλός και Ροζενών που το 1915 μετονομάζεται σε κοινότητα Ευρωστίνης. Τα ονόματα των άλλων οικισμών προέρχονται από τις αντίστοιχες οικογένειες που ζούσαν εκεί.
" Κοινότητα Κούτου με τους συνοικισμούς Κουτός, Βυζδιάνικα και Μεντουργιάνικα που το 1915 μετονομάζεται σε κοινότητα Χελιδορίου με μεταβατική έδρα το καλοκαίρι στον Κούτο και το χειμώνα στα Μεντουργιάνικα. Τα όνομα Κουτός είναι αγνώστου ετυμολογίας και το Χελιδόρι από το βουνό Χελυδορέα ή Μαυριόρος.
" Κοινότητα Πύργου και το όνομα της έλαβε από τον πύργο του Κορδή που βρίσκεται εκεί και αποτελεί αξιοθέατο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
" Κοινότητα Δερβενίου με τους συνοικισμούς Δερβένι, Λυγιά, Πεταλού, Μαύρα Λιθάρια. Το 1928 μετονομάζεται σε Στενόπορον, το 1929 σε Ακταίον και το 1933 πάλι σε Δερβένι. Το 1925 Πεταλού και αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα και το 1971 προσαρτάται πάλι στη κοινότητα Δερβενίου. Το όνομα Δερβένι είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει "στενό πέρασμα" και το πήρε λόγο της στενότητας της θέσης ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα και για τον ίδιο λόγο το όνομα Στενόπορο. Το όνομα Ακταίον πήρε λόγο της θέσης δίπλα στη θάλασσα. Η Πεταλού πήρε μάλλον το όνομα από κάποια οικογένεια Πεταλά που έζησε εκεί και τα Μαύρα Λιθάρια από τους λίθινους όγκους σκοτεινού χρώματος που υψώνονται εκεί.
" Κοινότητα Λυγιάς όταν το 1925 αποσπάται από τη κοινότητα Δερβενίου. Έχει πάρει το όνομα της από το φυτό λυγιά ή λυγαριά που φύτρωνε σε ασυνήθιστη αφθονία στη περιοχή
" Κοινότητα Στομίου, της οποία η ετυμολογία του ονόματος δεν έχει εξακριβωθεί.
" Κοινότητα Σαραντάπηχου αποτελούμενη από το Σαραντάπηχο και τα Σαρανταπηχιώτικα. Το όνομα προέρχεται από την εγκατάσταση στην περιοχή της οικογένειας των Σαραντάπηχων που ο μύθος τους θέλει γιγαντόσωμους.
" Κοινότητα Αυγού ή Λυκοποριάς. Το όνομα της Λυκοποριάς σημαίνει "πέρασμα λύκου" και δόθηκε γιατί στην περιοχή περνούσαν παλιά λύκοι.
" Κοινότητα Σκούπας αποτελούμενη από τη Σκούπα και τα Σκουπαίικα που το 1953 μετονομάζεται σε Καλλιθέα. Το όνομα Σκούπα είναι λατινογενής λέξη και σημαίνει σάρωθρον και δόθηκε γιατί ο πρώτος κάτοικος του χωριού ονομαζόταν Σκούπας.
" Κοινότητα Λουζίου που το 1930 μετονομάζεται σε Ελληνικό. Το όνομα "Λούζι" είναι σλαβική λέξη και σημαίνει τέλμα.

Το 1998 βάση του σχεδίου "Καποδίστριας" δημιουργείται και πάλι ο Δήμος Ευρωστίνης που περιλαμβάνει τις κοινότητες Δερβενίου, Ελληνικού, Ευρωστίνης - Ροζενών, Καλλιθέας, Λυγιάς, Λυκοποριάς, Πύργου, Σαραντάπηχου, Στομίου και Χελιδορίου.

Ο Δήμος Ευρωστίνης, βρίσκεται σε περίοπτη θέση του νομού Κορινθίας, στις νότιες ακτές του Κορινθιακού κόλπου και στο μέσο της αποστάσεως Κορίνθου - Πατρών. Παρότι συνορεύει δυτικά με το Νομό Αχαΐας (Δήμος Αιγείρας), ανατολικά με το Δήμο Ξυλοκάστρου, νότια με το Δήμο Φενεού και βόρεια είναι σε επαφή με τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού, δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα και να αναδείξει τις δυνατότητες του. Ο επισκέπτης στον Δήμο Ευρωστίνης είναι γνωστό ότι γοητεύεται από το αρμονικό δέσιμο βουνού και θάλασσας, και τους εξαιρετικής ομορφιάς ορεινούς όγκοι της περιοχής. Οι ορεινές διαδρομές και τα χωριά ταιριάζουν απόλυτα σε όσους αγαπούν το βουνό, ενώ ταυτόχρονα οι ακρογιαλιές, σε μικρή απόσταση από το βουνό, είναι θέλγητρο για όσους αγαπούν τη θάλασσα.

3. Στρατηγικός Σχεδιασμός
Στο πρώτο κεφάλαιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού θα αποτυπωθούν τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Δήμου Ευρωστίνης, τα χαρακτηριστικά του ίδιου του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, ως οργανισμών, και θα αξιολογηθεί συνοπτικά η υφιστάμενη κατάσταση.
3.1 Περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου - Μακροοικονομικά Στοιχεία
3.1.1 Γεωγραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία
Ο Δήμος Ευρωστίνης καταλαμβάνει το βορειοδυτικό άκρο του Νομού Κορινθίας και συνορεύει στα δυτικά με το Νομό Αχαΐας, ανατολικά με το Δήμο Ξυλοκάστρου και νότια με το Δήμο Φενεού.
Η περιοχή είναι κατά κύριο λόγο ορεινή και ημιορεινή ενώ ένα μικρό τμήμα της είναι πεδινό. Ο Δήμος έχει έκταση 101.420 στρ. και αντιπροσωπεύει το 4,4% της συνολικής έκτασης του νομού.
Ο Δήμος Ευρωστίνης αποτελείται από 10 Δημοτικά Διαμερίσματα τα οποία κατατάσσονται σε δυο ομάδες με βάση την έκτασή τους :
¶ τα μεγάλης έκτασης ΔΔ (στα οποία ανήκουν η Ευρωστίνη, τα Ροζενά, ο Πύργος, το Σαραντάπηχο και το Χελυδόρι), τα οποία καταλαμβάνουν το 70% της συνολικής έκτασης του Δήμου.
¶ τα μικρής έκτασης ΔΔ (στα οποία ανήκουν η Καλλιθέα, το Δερβένι, η Λυκοποριά, το Ελληνικό, η Λυγιά και Στόμιο) τα οποία καταλαμβάνουν το 30% της συνολικής έκτασης του Δήμου.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 της ΕΣΥΕ, ο πληθυσμός του Δήμου Ευρωστίνης είναι 5.882 κάτοικοι, ενώ σε περιόδους αιχμής αγγίζει τους 15.000 - 20.000 κατοίκους.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες μέχρι το 2001 ο πληθυσμός του Δήμου παρουσίασε αύξηση, γεγονός που χαρακτηρίζει την δυναμικότητα της περιοχής. Ειδικότερα κατά την περίοδο 1981-1991 ο πληθυσμός παρουσίασε σημαντική αύξηση, αγγίζοντας το 12,5% περίπου. Κατά την περίοδο 1991 - 2001 η αύξηση ήταν χαμηλότερη, και κινήθηκε κοντά στο 3,5%. Κατά την τελευταία δεκαετία (1991-2001) μείωση του πληθυσμού παρουσίασαν τα δημοτικά διαμερίσματα Στομίου (24%), Λυκοποριάς (17,7%) και Σαραντάπηχου (9,9%), ενώ τα υπόλοιπα παρουσίασαν αυξήσεις που κυμαίνονταν από περίπου 2% (Δ.Δ. Ευρωστίνη-Ροζενά) έως 25% (Δ.Δ. Χελυδόρι). Σύμφωνα λοιπόν, με την πληθυσμιακή εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας, ως πλέον δυναμικά εμφανίζονται τα δημοτικά διαμερίσματα Καλλιθέας, Πύργου, Χελυδορίου, Δερβενίου και Ελληνικού με πληθυσμιακή αύξηση που ξεπέρασε το επίπεδο του 10%. Σήμερα παρότι δεν υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα στοιχεία Απογραφής, εκτός αυτού του 2001, η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά και παρατηρείται το φαινόμενο της στασιμότητας στον μόνιμο πληθυσμό και της αυξητικής τάσης των εποχιακών κατοίκων, με βάση την συνεχή αύξηση της Ιδιωτικής Νόμιμης Οικοδομικής Δραστηριότητας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ο πληθυσμός του Δήμου και οι πληθυσμιακές μεταβολές από το 1981 - 2001:

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
1981 1991 2001 1981-1991 1991-2001
Δ. ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 5.061 5.688 5.882 12,4% 3,4%
ΚΑΛΛΙΘΕΑ 338 273 312 -19,2% 14,3%
ΠΥΡΓΟΣ 612 529 586 -13,6% 10,8%
ΛΥΚΟΠΟΡΙΑ 864 1.042 858 20,6% -17,7%
ΧΕΛΥΔΟΡΙ 239 245 306 2,5% 24,9%
ΔΕΡΒΕΝΙ 1.347 1.252 1.514 -7,1% 20,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ 90 114 129 26,7% 13,2%
ΣΤΟΜΙΟ 216 359 273 66,2% -24,0%
ΛΥΓΙΑ 345 458 503 32,8% 9,8%
ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟ 144 352 317 144,4% -9,9%
ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ-ΡΟΖΕΝΑ 866 1.064 1.084 22,9% 1,9%
Πηγή: ΕΣΥΕ - Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001



Στα επόμενα διαγράμματα εμφανίζεται η ηλιακή κατανομή δημοτών επί του συνολικού πληθυσμού, στο Δήμο Ευρωστίνης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και στο σύνολο της χώρας, καθώς και οι απογραφόντες στο Δήμο:

Πηγή: ΕΣΥΕ - Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001


Πηγή: ΕΣΥΕ - Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001



Πηγή: ΕΣΥΕ - Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001



Από την ανάλυση των παραπάνω διαγραμμάτων προκύπτουν τα εξής ποιοτικά συμπεράσματα:
¶ Ο δείκτης εξάρτησης εμφανίζεται να είναι αρκετά υψηλός, της τάξης του 38%, επί των ατόμων εργάσιμης ηλικίας. Αυτό μεταφράζεται ότι στα 100 άτομα εργάσιμης ηλικίας (15 - 64 ετών) αντιστοιχούν περίπου 38 άτομα που χαρακτηρίζονται ως οικονομικά εξαρτώμενα. Ο αριθμός των ατόμων αυτής της κατηγορίας εμφανίζεται υψηλότερος από τον αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο αλλά και από αυτόν της Περιφέρειας,
¶ Ο Δήμος παρουσιάζει υψηλό δείκτη γήρανσης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της Περιφέρειας αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 25% του πληθυσμού αποτελείται από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με βάση τα στοιχεία της Απογραφής δεδομένο το οποίο σήμερα παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση.
¶ Τα ποσοστά του νέου παραγωγικού πληθυσμού (15-39 ετών) είναι περίπου 30%, του ώριμου παραγωγικού πληθυσμού (40-64 ετών) είναι περίπου 33% και ο μη-παραγωγικός πληθυσμός νέας ηλικίας (0-14 ετών) είναι περίπου 12,5%. Παρατηρείται λοιπόν ότι η ηλικιακή πυραμίδα του πληθυσμού έχει σχετικά μικρή βάση διότι ο πληθυσμός παρουσιάζει χαρακτηριστικά έντονα γήρανσης και ως εκ τούτου δεν είναι δυναμικός με δεδομένο το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μετακινήσεις των νέων, είτε για εκπαιδευτικούς λόγους, είτε για λόγους αναζήτησης εργασίας .
¶ Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι καταγεγραμμένοι μετανάστες του Δήμου φτάνουν τους 325 αγγίζοντας το 5,5% του πραγματικού πληθυσμού.

3.1.2 Κοινωνικά και Οικονομικά στοιχεία

Ι. Κοινωνικά Στοιχεία
Σε ότι αφορά το επίπεδο Εκπαίδευσης και τα ποσοτικά - ποιοτικά χαρακτηριστικά του Δήμου Ευρωστίνης, αναφέρονται τα εξής :
Εκπαιδευτικό Επίπεδο
Σύνολο Ποσοστό % ¶ρρενες Θήλεις
Αγράμματοι (μη γνωρίζοντες γραφή και ανάγνωση)
92 2,3 27 65
Δεν τελείωσαν το Δημοτικό αλλά γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση
194 5 59 135
Απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης
1.930 48,7 911 1.019
Τέλειωσαν τη Γ΄ τάξη Γυμνασίου
541 13,6 340 201
Απόφοιτοι Μέσης εκπαίδευσης
887 22,3 441 446
Πτυχιούχοι ΤΕΙ (ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ) και Ανωτέρων Σχολών
63 1,6 43 20
Πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών
239 6 137 102
Κάτοχοι Μεταπτυχιακού - Διδακτορικού Τίτλου
18 0,5 15 3
ΣΥΝΟΛΟ 3.964 100 2.163 2.169
Πηγή: ΕΣΥΕ - Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001


Η διαφορά του συνόλου του Πίνακα σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της Απογραφής, έγκειται στο ότι δεν καταγράφονται ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού.
Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης σε συσχέτιση με το φύλο, σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στους αγράμματους, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, το ίδιο παρατηρείται και σε αυτούς που δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό. Συγκεκριμένα στους αγράμματους το 71% αποτελείται από γυναίκες, ενώ σε αυτούς που δεν τελείωσαν ούτε το Δημοτικό το 70% είναι γυναίκες.
Σημαντική επίσης διαφοροποίηση παρατηρείται και στους κατόχους Μεταπτυχιακού - Διδακτορικού τίτλου, όπου το 83% των κατόχων είναι άντρες.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι απόφοιτοι στοιχειώδους Εκπαίδευσης σε ποσοστό 48,7%, ενώ το 22,3% είναι απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης.
ΙΙ. Οικονομικά Στοιχεία
Η συνολική έκταση του Δήμου αποτελείται κατά 27,8% από καλλιεργούμενες εκτάσεις, κατά 25,9% από βοσκότοπους, κατά 37,7% από δάση, κατά 2,5% από ύδατα, κατά 3,2% από οικισμούς, ενώ το 3% της έκτασης του Δήμου αφορά άλλες χρήσεις. Ωστόσο σήμερα παρατηρείται σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της μετακίνησης των νέων, ενώ η εικόνα που περιγράφεται ανωτέρω δεν είναι ενιαία στον Δήμο και διαφοροποιείται σημαντικά ανά Δημοτικό Διαμέρισμα (πχ στο ΔΔ του Πύργου οι διαφοροποιήσεις είναι μικρές και το αγροτικό στοιχείο είναι έντονο, σε σχέση με τα παραλιακά ΔΔ όπου η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα είναι εντονότερη).
Η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής χαρακτηρίζεται από την υψηλή συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα και τις καλλιέργειες μεγάλης έκτασης με παραδοσιακά προϊόντα που είναι τυπικά για την παραλιακή ζώνη του Νομού Κορινθίας.
Ο δευτερογενής τομέας δεν παρουσιάζει αξιόλογη ανάπτυξη και περιορίζεται κυρίως σε επιχειρήσεις συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Τέλος, σε ότι αφορά στον τριτογενή τομέα παραγωγής η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή είναι ο τουρισμός και ειδικότερα σαν προορισμός για τα αξιοθέατα της περιοχής και σαν δευτερεύουσα εξοχική κατοικία. Με δεδομένη την περιορισμένη μεταποιητική δραστηριότητα και τις δυσκολίες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέας ιδίως στις ορεινές περιοχές, ο τουρισμός αποτελεί συμπληρωματική και εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Ο τουρισμός αν και δεν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή και η οποία αναμένεται να εξελιχθεί εφόσον υπάρξει οργανωμένη δραστηριότητα σε καταλύματα, δεδομένο το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.
Η περιοχή διαθέτει αξιόλογους τουριστικούς πόρους τόσο στην παραλιακή ζώνη, όσο και στην ενδοχώρα, οι οποίοι προσελκύουν ντόπιο τουρισμό. Εξαιτίας της γειτνίασης του Δήμου με την Αθήνα και την Πάτρα, και επειδή διασχίζεται από τον οδικό άξονα Αθηνών-Πατρών, δέχεται σημαντικό αριθμό (διερχόμενων) επισκεπτών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και κατά τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 1991, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 2.178 άτομα, δηλαδή στο 37,03% του συνολικού πληθυσμού. Ο αριθμός των ανέργων στην περιοχή της Ευρωστίνης το 2001 κυμαινόταν στο 7,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, δηλαδή στα 152 άτομα, εκ των οποίων τα 55 (2,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) ήταν νέοι.

Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της απογραφής του 2001, σημειώνονται τα εξής :
2001 Πραγματικός Πληθυσμός
Οικονομικώς ενεργός πληθυσμός Οικονομικώς ενεργοί Οικονομικώς μη ενεργός πληθυσμός
Απασχολούμενοι Πρωτογενής Τομέας Δευτερογενής Τομέας Τριτογενής Τομέας Δεν δήλωσαν οικονομική δραστηριότητα ¶νεργοι
2.178 2.026 971 249 701 105 152 2.344
Πηγή: ΕΣΥΕ - Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001


Οι απασχολούμενοι ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητα κατανέμονται ως εξής :
" 971 άτομα (44,6%) απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα,
" 249 (11,4%) στο δευτερογενή,
" 701 (32,2%) στον τριτογενή τομέα, ενώ
" 105 άτομα (4,6) δεν δήλωσαν τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο απασχολούνται.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αναφερόμενων στοιχείων :
" Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται σε 7,0%.
" Σε σύνολο 2.026 απασχολούμενων δημοτών, το 62,6% του συνολικά απασχολούμενου πληθυσμού είναι άντρες, ενώ μόνο το 37,4 αποτελείται από γυναίκες.
" Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα (συγκεκριμένα στη γεωργία και τον τουρισμό). Ωστόσο και στη διάρκεια των ετών από το 2001 (έτος διενέργειας της τελευταίας επίσημης απογραφής της ΕΣΥΕ) μέχρι σήμερα ο τριτογενής τομέας αποκτά το συγκριτικό πλεονέκτημα και ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει εντεινόμενη συρρίκνωση με εξαίρεση ορισμένα ΔΔ, στα οποία εξακολουθεί να απασχολεί τον ενεργά οικονομικά πληθυσμό.
" Σε ότι αφορά την κατανομή της απασχόλησης, η κύρια ασχολία των κατοίκων των ορεινών περιοχών εντοπίζεται στον πρωτογενή τομέα, ενώ η κύρια ασχολία των κατοίκων των παραλιακών περιοχών εντοπίζεται κυρίως στον τριτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα στην παροχή υπηρεσιών με έμφαση στην θερινή περίοδο και στα Σαββατοκύριακα, όπου ο πληθυσμός της περιοχής παρουσιάζει αύξηση εξαιτίας της έλευσης επισκεπτών κυρίως από το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτευούσης.

3.1.2.1 Κοινωνική Πολιτική
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου είναι αρμόδια για το στρατηγικό σχεδιασμό, την εξειδίκευση των αναγκών και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Δημιουργεί τις κοινωνικές δομές και τις υποδομές, συνεργάζεται με την κεντρική διοίκηση και τα δίκτυα των πολιτών (εθελοντικές οργανώσεις, κλπ) με στόχο την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στο σύνολο των πολιτών. Στόχος είναι να συμβάλλει στην ομογενοποίηση της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής και κυρίως στη διάρκεια και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων κοινωνικής πολιτικής που υλοποίησε ο Δήμος, είχε τις ακόλουθες δράσεις:

Ι. Κοινωνική Μέριμνα
Με τη βεβαιότητα ότι το κοινωνικό έργο είναι μείζονος σημασίας προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, υλοποιήθηκαν τα εξής:
" Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" : Σε αυτό έχουν ενταχθεί περισσότερα από 200 άτομα, στα οποία παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, οικογενειακή φροντίδα και για ένα Δήμο με σημαντικό μέρος του πληθυσμού άνω των 65 αποτελεί βασική προτεραιότητα.
" Οργανώθηκε ανοιχτή ενημερωτική ομιλία σε συνεργασία με τη Γεροντολογική Εταιρεία Αθηνών.
" Οργανώθηκε ανοιχτή ενημερωτική ομιλία με το κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών "ΔΙΟΛΚΟΣ", καθώς και βιωματικά σεμινάρια που απευθύνονταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς Α' θμιας εκπαίδευσης.
" Συμμετοχή στο "Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας" που σκοπό έχει την από κοινού ανάληψη δράσης, με κάθε πρόσφορο μέτρο, την πρόληψη ατυχημάτων και βίας στη χώρα μας.
" Στήριξη με ιατροτεχνικό εξοπλισμό τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου.
" Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.
" Ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού Δερβενίου, συνολικού εμβαδού 480τ.μ. προϋπολογισμού 415.000ε. Ο Παιδικός Σταθμός ήδη λειτουργεί και απασχολεί αξιόλογο αριθμό παιδιών.
" Λειτουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο.

Βοήθεια στο Σπίτι
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει σκοπό την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Το προσωπικό του προγράμματος απαρτίζεται από μια Κοινωνική Λειτουργό (ΤΕ), μια Νοσηλεύτρια (ΔΕ) και μια Οικιακή Βοηθό (ΥΕ). Και τα τρία μέλη του προσωπικού έχουν Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" του Δ. Ευρωστίνης λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2002 και εξυπηρετεί 200 άτομα που χρειάζονται βοήθεια και 5 ΑΜΕΑ παρέχοντας τους τις εξής υπηρεσίες:
" Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη.
" Νοσηλευτική μέριμνα.
" Οικογενειακή βοήθεια.
Στόχος του προγράμματος είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης στα άτομα τρίτης ηλικίας, σε αυτά που χρειάζονται βοήθεια ανεξαρτήτου ηλικίας και τα ΑMΕΑ, καθώς και η διευκόλυνση τους ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, το πρόγραμμα τους επιτρέπει να παραμείνουν στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον αναβαθμίζοντας ταυτοχρόνως την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.
Η προβλεπόμενη δυναμικότητα του προγράμματος για το Δήμο Ευρωστίνης ήταν 50 - 60 άτομα. Μετά το πέρας του πρώτου έτους λειτουργίας του προγράμματος ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε και έφθασε να είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτών που αρχικά προβλεπόταν. Η μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα με υψηλό ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού του Δήμου.

Γραφείο Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, παράλληλα με τη λειτουργία του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", λειτουργεί Γραφείο Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στο Δήμο Ευρωστίνης. Το Γραφείο λειτουργεί με τη συμβολή της κοινωνικής λειτουργού που είναι υπεύθυνη του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι". Μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 25-30 περιστατικά, ορισμένα από τα οποία παρακολουθούνται ακόμα. Πρόκειται για εξυπηρετούμενους που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά και ενδοοικογενειακά προβλήματα ή πάσχουν από νοητική στέρηση. Σημαντική είναι η παροχή υπηρεσιών σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα και σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Δήμο είναι μεγάλη, οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να παρασχεθούν με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την παροχή αυτών των εξειδικευμένων υπηρεσιών. Η κοινωνική λειτουργός παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική στήριξη, όμως δεν μπορεί να καλύψει περιστατικά που απαιτούν εξειδίκευση και γνώσεις πέρα από αυτές της ειδικότητάς της (π.χ. γνώσεις ψυχολογίας).
ΙΙ. Εξυπηρέτηση του Πολίτη
Στο Δήμο λειτουργεί το ΚΕΠ, με στόχο την ενημέρωση και διευκόλυνση του πολίτη στην επαφή του με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στο ΚΕΠ εργάζονται 2 άτομα με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου: 1 υπάλληλος (ΠΕ) και 1 υπάλληλος (ΤΕ). Το αντικείμενο εργασίας τους περιλαμβάνει επικυρώσεις εγγράφων, απαντήσεις σε απορίες πολιτών έκδοση φορολογικής ενημερότητας, διαφόρων πιστοποιητικών, κλπ με τελικό στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών ως προς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την εξυπηρέτησή τους στον τόπο διαμονής τους.
Την τρέχουσα περίοδο το ΚΕΠ κατά μέσο όρο εξυπηρετεί 30 άτομα ημερησίως.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και της εξυπηρέτησης των δημοτών υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
" Αναβάθμιση λειτουργίας Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
" Συμμετοχή στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας με το έργο "Ανάπτυξη Ευρυζωνικού δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στο Δήμο Ευρωστίνης Νομού Κορινθίας", προϋπολογισμού 62.594 €. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία αποδεικνύονται μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.
" Συμμετοχή μας στο έργο "δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ". Στόχος του έργου, μεταξύ άλλων, είναι η εύκολη και γρήγορη αναζήτηση από τον Πολίτη πληροφοριών που προέρχονται από φορείς του Δημόσιου Τομέα.
" Μηχανοργάνωση του Δήμου με την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και πιστοποιημένων προγραμμάτων.
" Εκπαίδευση προσωπικού, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Επένδυση στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.

ΙΙΙ. Υγεία
Ο Δήμος δεν διαθέτει νοσοκομειακή περίθαλψη και οι ανάγκες των κατοίκων του καλύπτονται από τα αγροτικά ιατρεία των δημοτικών διαμερισμάτων (συνολικά υπάρχουν 5 αγροτικά ιατρεία), από το Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου και από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κορίνθου.

3.1.2.2 Πολιτική για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Αθλητισμό
Ι. Πολιτισμός
Στόχος του Δήμου Ευρωστίνης είναι η προβολή του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του Δήμου η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και η παροχή ευκαιριών για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των δημοτών. Η πρώην κοινότητα Δερβενίου στοχεύοντας στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού, μετά από δωρεά ενός κτιρίου το 1992, προχώρησε στη σύσταση του Πνευματικού Κέντρου Δερβενίου (ΝΠΔΔ).
Σκοπός του Πνευματικού Κέντρου είναι:
" Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των Πνευματικών και Πολιτιστικών δυνάμεων της κοινότητας και η ενίσχυση της Πολιτιστικής, Καλλιτεχνικής και Πνευματικής δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής και ειδικότερα:
" Η δημιουργία βιβλιοθήκης, πινακοθήκης και εντευκτηρίου.
" Η πραγματοποίηση διαλέξεων και ελεύθερων συζητήσεων πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
" Η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών ποιότητας καθώς και εκθέσεων ζωγραφικής και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων
" Η δημιουργία θεατρικού και χορευτικού τμήματος και ομίλου, καθώς και μουσικού τμήματος και χορωδίας
" Η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων με θέματα Πνευματικά, Πολιτιστικά και Κοινωνικά.
" Κάθε άλλη συγκεκριμένη δραστηριότητα που θα προσιδιάζει στον γενικότερο σκοπό του Κέντρου.
Ο Δήμος Ευρωστίνης εκτός από το Πολιτιστικό Κέντρο "Πανταζοπούλειο" στο Δερβένι, διαθέτει και ένα Πνευματικό Κέντρο στα Ροζενά. Το Πνευματικό Κέντρο Ροζενών δεν έχει ωστόσο δραστηριοποιηθεί λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Σήμερα, στο "Πανταζοπούλειο" Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργεί ένα τμήμα φιλαρμονικής όπου απασχολείται ένας μουσικός με σύμβαση έργου. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτά τα τμήματα που λειτουργούν στο "Πανταζοπούλειο" παρακολουθούνται από 40 παιδιά (Φιλαρμονική).
Κάθε χρόνο, το "Πανταζοπούλειο" Πολιτιστικό Κέντρο διοργανώνει εκθέσεις (ζωγραφικής, βιβλίου, κλπ), μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και παιδικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές από τις εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου.
Ακόμα στο Δ.Δ. Πύργου και στο κτίριο του Πύργου του Κορδή, το οποίο αποκαταστάθηκε από χρηματοδότηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου, πρόκειται να στεγαστεί το λαογραφικό μουσείο του Δήμου ή οτιδήποτε άλλο κριθεί χρήσιμο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σύλλογοι και Εκδηλώσεις
Στον Δήμο, οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται και πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις (πολιτιστικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές κ.λπ.) είναι αρκετοί και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ενεργότερο ρόλο στην πολιτιστική, ψυχαγωγική και εν γένει κοινωνική ζωή του Δήμου.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής πολιτιστικοί σύλλογοι:
¶ Πολιτιστικός Σύλλογος Χελυδορίου,
¶ Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγιάς,
¶ Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πύργου,
¶ Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπήχου - Σαρανταπηχιωτίκων,
¶ Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού Σαραντάπηχου "Η Αναγέννηση",
¶ Πολιτιστικός Σύλλογος Στομίου "Αίολος",
¶ Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαχόλης "¶γιος Γεώργιος",
Επίσης,
1. Σύλλογος των εν Αθήναις Ευρωστινίων,
2. Σύλλογος "Αναγέννηση Ευρωστίνης",
3. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ορεινού Χελυδορίου,
4. Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου "Ερμής",
5. Σύλλογος "Ευ ζην" : Σκοπός του εν λόγω Συλλόγου είναι, η εξασφάλιση, διαφύλαξη και εξύψωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Ευρωστίνης Κορινθίας όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από:
¶ την υγεία,
¶ την οικονομική κατάσταση,
¶ το περιβάλλον,
¶ την διασκέδαση,
¶ τη μόρφωση,
6. Σύλλογος προστασίας και ανάπτυξης φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος Δήμου Ευρωστίνης,
7. Ένωση Κορινθίων,

ΙΙ. Παιδεία
Παιδικοί Σταθμοί - Νηπιαγωγεία - Δημοτικά Σχολεία - Γυμνάσια - Λύκεια
Ο Δήμος Ευρωστίνης συνολικά διαθέτει 11 υποδομές εκπαίδευσης: 1 παιδικό σταθμό όπου θα απασχοληθούν περίπου 40 νήπια, 4 Νηπιαγωγεία όπου φοιτούν 36 νήπια, 4 Δημοτικά όπου φοιτούν 169 μαθητές, 1 Γυμνάσιο όπου φοιτούν 80 μαθητές και 1 Λύκειο όπου φοιτούν 52 μαθητές. Ο συνολικός αριθμός των μελών της μαθητικής κοινότητας ανέρχεται σε 337 άτομα.
ΣΧΟΛΕΙΑ Παιδικοί σταθμοί Νηπιαγωγεία Δημοτικά Σχολεία Γυμνάσια Λύκεια ΣΥΝΟΛΟ
Αριθμός 1 4 4 1 1 11
Νήπια / Μαθητές 40 36 169 80 52 377
(Πηγή: ??Δ/νση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης - Στοιχεία 2003 )
Πρέπει να σημειωθεί δεν υπάρχει υπηρεσία φύλαξης σχολικών κτιρίων για κανένα από τα σχολεία του Δήμου και δεν υπάρχει άτομο που να φροντίζει για την καθαριότητα του παιδικού σταθμού.
Η διχοτόμηση του πολεοδομικού ιστού του Δήμου από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών κατά μήκος της οποίας βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα Δερβενίου, το οποίο αποτελείται από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, είναι προφανές ότι δημιουργεί κίνδυνους για την ασφάλεια των διερχόμενων μαθητών. Στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο Δήμος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα "Σχολικοί Τροχονόμοι" του ΥΠΕΣΣΔΑ, και προέβη στην πρόσληψη δύο φυλάκων (Υ.Ε.), μία για την είσοδο του Δημοτικού και μια για την είσοδο του Νηπιαγωγείου. Λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διερχόμενων αυτοκινήτων, είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη της προστασίας των μαθητών και λήψης προληπτικών μέτρων για την οδική τους ασφάλεια κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το σχολείο.
Ακόμα ο Δήμος διαθέτει, όπως έχει ήδη αναφερθεί, έναν υπερσύγχρονο δημοτικό παιδικό σταθμό, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Για το λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού. Κρίνεται όμως σκόπιμο η κάλυψη μιας θέσης υπαλλήλου καθαριότητας (ΥΕ), ο/η οποίος θα φροντίζει για την υγιεινή του χώρου.
Ο Δήμος υλοποίησε αρκετά έργα ουσίας που βελτιώνουν την ποιότητα της παιδείας. Συγκεκριμένα :
1. Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στο Δερβένι,
2. Φωτισμός Σχολείων,
3. Κατασκευή νέων αιθουσών διδασκαλίας στο Δερβένι,
4. Διαμόρφωση χώρου έμπροσθεν Δημοτικού Σχολείου Λυκοποριάς,
5. Διαμόρφωση χώρου στο Γυμνάσιο-Λύκειο Δερβενιού,
6. Διαμόρφωση αύλειου χώρου Νηπιαγωγείου Λυκοποριάς,

III. Αθλητισμός
Ο Δήμος διαθέτει 3 γήπεδα ποδοσφαίρου και 2 γήπεδα τένις, καθώς και ένα κλειστό Γυμναστήριο. Στόχος του Δήμου είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού: "Αθλητισμός και Γυναίκα", "Αθλητισμός και Παιδί" γι' αυτό και προχώρησε στην πρόσληψη ενός καθηγητή φυσικής αγωγής (ΠΕ). Ωστόσο οι ανάγκες οργάνωσης του συγκεκριμένου τομέα συνεχίζουν να είναι σημαντικές και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου.

Ο Δήμος έχει υλοποιήσει τα παρακάτω έργα στο τομέα του αθλητισμού:
¶ Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Δερβένι,
¶ Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κick Boxing στο Κλειστό Γυμναστήριο,
¶ Ακαδημία Ποδοσφαίρου,
¶ Προγράμματα ¶θλησης και Γυμναστικής,
¶ Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στο Δερβένι,
¶ Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στο Πύργο,
¶ Κατασκευή γηπέδου Μπάσκετ - Τένις στον Σαραντάπηχο.

3.1.3 Χωροταξικά και Πολεοδομικά στοιχεία

Ο Δήμος Ευρωστίνης σε ότι αφορά την Χωροταξία - Πολεοδομία, έχει θέσει σε εφαρμογή τις κάτωθι διαδικασίες :
" Ολοκλήρωση μελέτης ΣΧΟΟΑΠ : Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου που θα δώσει κατευθύνσεις χωροταξικής - ρυθμιστικής ανάπτυξης του Δήμου και για την οργάνωση χρήσεων γης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
" Σχέδια Πόλης : Εφαρμογή του σχεδίου πόλης Δερβενίου και άμεση διάνοιξη των οδών που προβλέπονται. Επίσης τροποποίηση του σχεδίου πόλης στα τελευταία ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα ώστε το σχέδιο να επεκταθεί ως την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.
" Επιτάχυνση διαδικασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την επίλυση των προβλημάτων του σχεδίου πόλης Λυγιάς.
" Οριοθετήσεις οικισμών : Επιτάχυνση των διαδικασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την οριοθέτηση των οικισμών Στομίου και ¶νω Πεταλούς.
" Οικιστική ανάπτυξη : Μετά την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ, ο Δήμος, όπου προβλέπεται από την μελέτη οικιστική ανάπτυξη θα προχωρήσει σε πολεοδόμηση και στις αντίστοιχες πράξεις εφαρμογής με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
" Οριοθέτηση ρεμάτων : Ο Δήμος σταδιακά θα προχωρήσει στις οριοθετήσεις των ρεμάτων που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί και στα αντίστοιχα εγγειοβελτιωτικά έργα.
Σε ότι αφορά τα έργα, έχουν υλοποιηθεί η βρίσκονται σε εξέλιξη :
ΟΔΟΠΟΙΙΑ
" Ασφαλτόστρωση δρόμου γηπέδου Δερβενίου,
" Διαμόρφωση δρόμων στα Μεντουργιάνικα,
" Ασφαλτόστρωση δρόμου ορεινού Σαραντάπηχου,
" Ασφαλτόστρωση κεντρικού δρόμου Ανω Αιγιαλού,
" Ασφαλτόστρωση δρόμων στο Πύργο, Ελληνικό, Σαρανταπηχιώτικα,
" Διάνοιξη δρόμου Γκαινά και Κουρτζή στη Λυγιά, Κολύβρα στη Λυκοποριά, νέου δρόμου στο Δερβένι,
" Πλακόστρωση δρόμων στο Δερβένι,
" Φωτισμός πεζοδρομίου στο Στόμι,
" Ανακατασκευή πεζοδρομίου στο κέντρο του Δερβενίου,
" Κατασκευή πεζόδρομου με βαθμίδες στο κέντρο του Δερβενίου,
ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
" Ανάπλαση πλατείας : Αγ. Βαρβάρα, Ροζενών, Χελιδορίου, Ελληνικό, Αγ. Ανδρέα Πεταλούς,
" Ολοκλήρωση πλακόστρωσης Πλατείας Αγ. Χαραλάμπους στη Καλλιθέα,
" Νέα πλατεία στον Αγ. Γεώργιο Πύργου,
" Διαμόρφωση πλατείας στη περιοχή "Ελατος" Λυκοποριάς,
" Διαμόρφωση νέας πλατείας στο Ορεινό Σαραντάπηχο,
3.1.4 Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά

Ι. Φυσικό Περιβάλλον
Οι ακτές του Δήμου αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών και επισκεπτών. Επίσης, ο Δήμος διαθέτει αξιόλογα μνημεία, κυρίως θρησκευτικά, όπως οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας των Καταφυγίων στην Ευρωστίνη αλλά και του Προφήτη Ηλία στο Χελυδόρι.
Εξάλλου, στο βόρειο τμήμα του Δήμου κοντά στα Μαύρα Λιθάρια έχει εντοπιστεί αρχαίο λιμάνι, το οποίο ήταν το επίνειο της Αιγείρας. Τέλος, το οροπέδιο της Ζάχολης αλλά κυρίως το Σαραντάπηχο καλύτπονται από τα περίφημα δάση ελάτης και μαύρης πεύκης.

ΙΙ. Ύδρευση - Αποχέτευση
Ύδρευση
Έχουν υλοποιηθεί τα εξής έργα:
1. Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου. Σε κανένα εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου δεν υπάρχει αμίαντος.
2. Αξιοποίηση γεώτρησης Σαρανταπήχου και μεταφορά νερού από Σαραντάπηχο σε Πύργο - Λυγιά - Μεντουργιάνικα - Στόμιο - Σαρανταπηχιώτικα και Λυκοποριά. Με το έργο αυτό θα καλυφθούν προβλήματα ύδρευσης Δήμου για αρκετά χρόνια.
3. 'Ενταξη στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για το έτος 2006 του έργου "Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης στα Μεντουργιάνικα"

¶ρδευση
Έχουν υλοποιηθεί τα εξής έργα:
1. Σωλήνωση υδραυλάκων Λυκοποριάς - Στομίου και Σαρανταπηχιωτίκων σε συνεργασία με την Ν.Α., που θα συμβάλει στην οικονομία του νερού, στην καλύτερη άρδευση των κτημάτων, στο ξεκούραστο πότισμα και στην προώθηση νέων καλλιεργειών.
2. Σωλήνωση υδραυλάκων κέντρου Δερβενίου.
3. Σωλήνωση υδραυλάκων Πύργου.
4. Δημοπρατήθηκε και ξεκινά η κατασκευή δεξαμενής άρδευσης του Δερβενίου-Πεταλούς
5. Ολοκλήρωση της μελέτης & υπαγωγή για έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου "Σωλήνωση υδραυλάκων Λυγιάς"



ΙΙΙ. ΧΥΤΑ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
Το ΕΜΠ, στα πλαίσια του ερευνητικού του Προγράμματος, απέστειλε επιστολή στον Δήμο Ευρωστίνης για συνεργασία με βασικό αντικείμενο τη συνολική διαχείριση Υδατικών Πόρων, το Δίκτυο Αποχέτευσης και την Επεξεργασία Λυμάτων, την οποία απέστειλε και στους Δήμους Ξυλοκάστρου και Φενεού. Επιπροσθέτως και για την επιλογή της περιοχής αναφέρει την τραγική συγκυρία των καταστροφών από τις πυρκαγιές στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, γεγονός το οποίο συνδυαζόμενο με τις καιρικές συνθήκες που καθιερώνει η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αναμένεται επηρεάσει σημαντικά την ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια. Τέλος στην εν λόγω επιστολή τονίζει την ευνοϊκή συγκυρία ότι ο Δήμος μας μαζί με το Ξυλόκαστρο και το Φενεό έχουν το προνόμιο να καταλαμβάνουν ένα τόξο εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την υδρονομία.
Η Μελέτη - Master Plan του ΕΜΠ μαζί με την ανωτέρω μνημονευόμενη επιστολή και την απαντητική επιστολή του Δήμου Ευρωστίνης, αποτέλεσε την βάση για την δρομολόγηση εξελίξεων στο Δ.Σ. του Δήμου, όπως αναφέρεται κατωτέρω και συνοπτικά καταλήγει στα κάτωθι βασικά συμπεράσματα - προτάσεις για την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Υδατικών Πόρων - Αποχέτευσης - Επεξεργασίας Λυμάτων, είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε μέσω διαδημοτικών συνεργασιών :
" Ο Δήμος Ξυλοκάστρου διαθέτει Αποχετευτικό Δίκτυο, το οποίο σχεδόν προσεγγίζει τα όρια του Δήμου Ευρωστίνης, και υπολείπεται η σύνδεση του οικισμού Πιτσά ώστε να αγγίξει τα όρια του Δήμου Ευρωστίνης,
" Ο Δήμος Ξυλοκάστρου διαθέτει δευτεροβάθμιο βιολογικό καθαρισμό εδώ και 12 χρόνια, ο οποίος σήμερα καλύπτει τις ανάγκες του σε οριακό όμως επίπεδο και περίπου έχοντας εξαντλήσει την υφιστάμενη δυναμικότητα του και χρήζει αναβάθμισης,
" Ο Δήμος Ξυλοκάστρου διαθέτει οργανωμένη και πλήρως στελεχωμένη ΔΕΥΑ (ΔΕΥΑ Ξυλοκάστρου), η οποία λειτουργεί και συντηρεί το υφιστάμενο σύστημα αποχέτευσης - διάθεση λυμάτων με ικανοποιητικό τρόπο, ενώ χειρίζεται αποτελεσματικά και τους υδάτινους πόρους του Δήμου (πηγές - γεωτρήσεις, κλπ),
" Η Διαδημοτική συνεργασία των όμορων Δήμων Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, αφορούσε την δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στην δεύτερη, την ολοκλήρωση του αντίστοιχου δικτύου της πρώτης, την αναβάθμιση της επεξεργασίας λυμάτων σε τριτοβάθμιο και την συνολική μεταφορά τους στο Βιολογικό Ξυλοκάστρου. Ωστόσο αυτή η λύση μέχρι σήμερα δεν ευοδώθηκε με Κοινοτική Χρηματοδότηση, αφενός για τυπικούς λόγους μη επιλεξιμότητας και αφετέρου για λόγους έλλειψης διαθέσιμων πόρων για τέτοιας μορφής έργα.
" Ο Δήμος Ευρωστίνης δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο και το σύνολο των λυμάτων της περιοχής και ειδικά του θαλάσσιου μετώπου, στο οποίο είναι εγκαταστημένη η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, διοχετεύεται σε βόθρους με άμεσα και δυσμενή αποτελέσματα στο περιβάλλον και ειδικότερα στην θάλασσα.
" Ο Δήμος Ευρωστίνης δεν έχει διαθέσιμο χώρο για διάθεση λυμάτων και η επιλογή νέου, εκτός αυτού του Ξυλοκάστρου, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα για την χωροθέτηση του και την έκδοση περιβαλλοντικών όρων, εκτός εάν επιλεχθούν αυτόνομες λύσεις ανά Δημοτικό Διαμέρισμα.
" Ο Δήμος Ευρωστίνης διαθέτει δίκτυο ύδρευσης και φαίνεται να διαθέτει σχετική επάρκεια υδάτινων πόρων για την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο η διαχείριση τους δεν είναι επαρκής και παρατηρείται απώλεια υδάτινων πόρων.
" Ο Δήμος Ευρωστίνης, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΑΠΕ, φαίνεται να διαθέτει επαρκές αιολικό δυναμικό σε συγκεκριμένα στοιχεία, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ΑΠΕ, και η οποία να έχει χρήση για το ανωτέρω Ολοκληρωμένο Σύστημα.
Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, προτείνονται η διερεύνηση των κάτωθι εναλλακτικών σεναρίων, με την μορφή αναλυτικών και τεκμηριωμένων οικονομοτεχνικά master - plan :
Σενάριο 1 : Με ενέργειες του Δήμου Ευρωστίνης και σε τοπικό επίπεδο
Ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων (πηγές - γεωτρήσεις, κλπ) και με πιθανή χρήση ΑΠΕ ή και Μονάδας Αφαλάτωσης, για την κάλυψη των αναγκών Ύδρευσης - ¶ρδευσης σε επίπεδο 25 ετίας,
Επεκτάσεις, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και έλεγχος απωλειών, παράνομων συνδέσεων και λοιπών προβλημάτων,
Κατασκευή Αποχετευτικού Δικτύου σε βραχυπρόθεσμο στάδιο στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ευρωστίνης και σε μακροπρόθεσμο στάδιο αντιμετώπιση των δικτύων των ορεινών οικισμών,
Διάθεση λυμάτων στο παραλιακό μέτωπο, ανά οικισμό ή σε επιλεγμένες ομάδες οικισμών σε αυτόνομη μορφή (compact) και όχι με συμβατικό τρόπο δημιουργίας Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού.
Σενάριο 2 : Με διαδημοτική συνεργασία Ευρωστίνης και Ξυλοκάστρου
Ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων (πηγές - γεωτρήσεις, κλπ) και με πιθανή χρήση ΑΠΕ ή και Μονάδας Αφαλάτωσης ή και Μονάδας Εμφιάλωσης Νερού, για την κάλυψη των αναγκών Ύδρευσης - ¶ρδευσης της συνολικής περιοχής και σε επίπεδο 25 ετίας,
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης, δημιουργία οικονομιών κλίμακας και εκμετάλλευση της εμπειρίας και της δυνατότητας της ΔΕΥΑ Ξυλοκάστρου,
Σύνδεση του Αποχετευτικού Δικτύου του Δήμου Ευρωστίνης με του Δήμου Ξυλοκάστρου και η όλη κατασκευή του δικτύου στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ευρωστίνης να θεωρηθεί επέκταση του Ξυλοκάστρου. Στην περίπτωση αυτή και εξαιτίας της σημαντικής απόστασης από την διάθεση λυμάτων θα εξεταστούν και άλλες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες ενδεχόμενα θα μπορούσαν να προσφέρουν οικονομίες κλίμακας και χαμηλότερο κόστος,
Διάθεση λυμάτων στο υφιστάμενο Βιολογικό του Δήμου Ξυλοκάστρου, ο οποίος θα αναβαθμιστεί σε τριτοβάθμιο, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το σύνολο της περιοχής,
Πιθανή αξιοποίηση και του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, ο οποίος αποτελεί μια ήδη λειτουργούσα διαδημοτική δράση στην επεξεργασία απορριμμάτων,
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα της επιλογής χρηματοδοτικού μέσου (Ταμείο Συνοχής, ένταξη του έργου στις διατάξεις του ν. 3389/2005 του ΥΠΟΙΟ, αυτοχρηματοδότηση και συμβατική διαδικασία κατασκευής με χρήση του 1418/84) για την υλοποίηση του οποιουδήποτε σεναρίου (τμηματικά ή και συνολικά) επιλεχθεί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι :
" Η συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο ΕΕ απαιτούν συνολικές αντιμετωπίσεις κρίσιμων ζητημάτων για τις βασικές υποδομές των χωρών μελών και για το λόγο αυτό το σύνολο των ανωτέρω προτάσεων προτείνει συνολικές λύσεις και όχι αποσπασματικές και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις,
" Η λειτουργία Δικτύου Αποχέτευσης και Διάθεσης Λυμάτων στο Δήμο Ευρωστίνης, είτε επιλεχθεί η αυτόνομη λύση είτε η διαδημοτική λύση, θα πρέπει να είναι έργο δυναμικό και όχι στατικό, δηλαδή θα προβλέπει ότι ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός είναι δυνατό να παρουσιάζει μεταβολές στα επόμενα έτη (αύξηση κατασκευαστικής δραστηριότητας, ανάπτυξη ορεινών περιοχών, κλπ) και κατά συνέπεια θα απαιτούνται νέες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να προβλέπονται σε ρεαλιστικό επίπεδο,
" Θα πρέπει να μελετηθεί η ανταποδοτικότητα του Έργου (λειτουργία και συντήρηση σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές) και να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο η συνεχής εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των χρηστών. Σημειώνεται ότι η κάλυψη αυτή θα προσφέρεται ανεξάρτητα από τις σημερινές προβλέψεις για τις ανάγκες, οι οποίες μπορεί να επιβεβαιωθούν περισσότερο ή λιγότερο. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι ο ορθολογισμός του κόστους και η δημιουργία οικονομικών κλίμακας λειτουργούν προς όφελος του χρήστη - καταναλωτή και με τον τρόπο αυτό τα επιβαλλόμενα τέλη δεν είναι υψηλά.
" Θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες στην κατασκευή και στις προβλέψεις κάλυψης του δικτύου, οι οποίες ενδεχόμενα θα έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα μειώσουν ή και εξαλείψουν την κοινωνική αποδοχή του έργου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στα "κλασσικά έργα Ταμείου Συνοχής" παρουσιάζονται προβλήματα δυσλειτουργίας και αδυναμία κάλυψης των αναγκών, αφού οι αρχικές μέγιστες προβλέψεις χρειάστηκαν αναθεώρηση σε λιγότερα από 10 έτη (οι μελέτες συνήθως προέβλεπαν μεγαλύτερους χρόνους).
" Θα πρέπει να στοχευτεί ο εξορθολογισμός του κόστους κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας της εγκατάστασης, δεδομένου ότι αφενός το έργο προσαρμόζεται στην προσφορά - ζήτηση υπηρεσιών, αφετέρου ο Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να καλύπτει το κόστος αυτό από τα τέλη αποχέτευσης που θα εισπράττει από τους δημότες. Κατά συνέπεια όσο περισσότερο εξορθολογισμένο και λειτουργικό είναι ένα έργο, τόσο οικονομικότερο θα είναι και για τους δημότες.
" Ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στην εξασφάλιση των περιβαλλοντικών ωφελειών από τη σωστή λειτουργία του έργου (έλεγχος εκροών, έλεγχος ποιότητας αποδέκτη, έλεγχος παράνομων συνδέσεων ομβρίων στην αποχέτευση, έλεγχος παράνομων απορροφητικών βόθρων, κλπ), και ο Δήμος θα πρέπει να ελέγχων των προδιαγραφών και όχι ελέγχων και ελεγχόμενος, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην χώρα μας.
Με βάση τα ανωτέρω θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα η εκτενής ανάλυση σε επίπεδο master plan των ανωτέρω παραδοχών και ειδικότερα των κρίσιμων σημείων αυτής που είναι :
" Δημιουργία μοντέλου για τον προσδιορισμό της ζήτησης των υπηρεσιών που απαιτούνται για τους πολίτες, περιλαμβανομένων και των εκτιμήσεων μεταβολής των ποσοτικών και ποιοτικών μεταβολών της σύνθεσης τους, με αποτέλεσμα την προσαρμογή της ζήτησης σε επίπεδο 25 ετίας,
" Ρεαλιστική προσέγγιση της τιμολογιακής πολιτικής σε θέματα ύδρευσης, με βασικό άξονα την ορθολογική διαχείριση, την κάλυψη των αναγκών με οικονομίες κλίμακας και την λιγότερο δυνατή επιβάρυνση των δημοτών με βάση τα ανωτέρω,
" Ρεαλιστική προσέγγιση της τιμολογιακής πολιτικής σε θέματα αποχέτευσης και ειδικότερα στα επιβαλλόμενα τέλη αυτής : Τέλη Διακλάδωσης, Τέλη Σύνδεσης, Ειδικό Τέλος Μελέτης και Κατασκευής Έργων, Τέλος Χρήσης Υπονόμου,
" Θέσπιση δεικτών επίδοσης, όπως : τήρηση ορίων εκροών, δείκτες καλής λειτουργίας, δείκτες ικανοποίησης χρηστών και δείκτες κάλυψης αιτήσεων χρηστών για σύνδεση με το δίκτυο, δεδομένα τα οποία θα ελέγχουν διεξοδικά οι δημοτικές υπηρεσίες ώστε να διατηρείται και να βελτιώνεται συνεχώς η κοινωνική αποδοχή του έργου.
" Προσδιορισμός των κινδύνων και κατανομή τους, με βάση το τελικά επιλεχθέν σενάριο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μακρόχρονη λειτουργία του συνολικού έργου για την περιοχή>>.
Με βάση τα ανωτέρω το Δ.Σ. του Δήμου αποφάσισε (αριθ. Απόφασης : 227/2007)την τροποποίηση των τυπικών κατανομών του προγράμματος Θησέας (45%) και ένταξη της ενέργειας "Υποστήριξη της προσυμβατικής διαδικασίας των Συμπράξεων ΟΤΑ με ιδιώτες" για το έργο : Συνολική Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Δίκτυο Αποχέτευσης - Επεξεργασία Λυμάτων" στο μέτρο 2.1β.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση Απορριμμάτων ο Δήμος Ευρωστίνης είναι ένας από τους πρώτους Καποδιστριακούς Δήμους που προχώρησε στην διαδημοτική συνεργασία με τους Δήμους Ξυλοκάστρου - Φενεού για "Κατασκευή ΧΥΤΑ" (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), με συνολικό κόστος 3.902.594€.
Έχει συσταθεί ΦοΔΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης, Φενεού) ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη 3η Δ. Ε. Nομού Κορινθίας. Ο Νόμος 3536/2007, που θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2007, ορίζει ένα νέο πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των αρμόδιων φορέων για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ). Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, κύρια αρμοδιότητα του Συνδέσμου, ως επίσημος Φορέας ΔΣΑ, είναι η μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων των Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού, ακολουθώντας με συνέπεια τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Εκτιμάται ότι εντός του 2008 ο ανωτέρω ΧΥΤΑ θα τεθεί σε λειτουργία.

IV. Πολιτική Προστασία
Η Δημοτική Αρχή αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή της στον γενικό σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, εκπόνησε το σχέδιο δασοπροστασίας.
Για την υλοποίηση του σχεδίου κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνει με σύμβαση ορισμένου χρόνου κάποιους εργάτες (ΥΕ). Φέτος το καλοκαίρι προσέλαβε 6 εργάτες (ΥΕ) με σύμβαση δυο μηνών.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε άτομα και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή ακραίων καιρικών φαινομένων.

3.1.5 Αναπτυξιακό Προφίλ του Δήμου Ευρωστίνης
Ο Δήμος Ευρωστίνης είναι ένας αναπτυσσόμενος Δήμος, ο οποίος μέσα από ένα αρμονικό και συνδυασμένο πλαίσιο Ισόρροπης - Βιώσιμης ανάπτυξης, στοχεύει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του, να αναδείξει τις δυνατότητες του και να διαχυθεί στο σύνολο των Δημοτικών του Διαμερισμάτων με βάση τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του καθενός, τα οποία και θα αναδειχθούν.
Σε ότι αφορά τον τρόπο και τη διαδικασία υλοποίησης διερευνάται :
" η δυνατότητα εμπλοκής της Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία θα μετεξελιχθεί με βάση τις διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κώδικας ΟΤΑ), στοχεύοντας να καταστεί δυναμικό αναπτυξιακό εργαλείο,
" η δυνατότητα αξιοποίησης της τοπικής παραγωγής (τοπικά προϊόντα) και ο συνδυασμός της με την γενικότερη τουριστική αξιοποίηση - προβολή της περιοχής, η οποία και θα έχει χαρακτήρα έντονα αγροτοτουριστικό και περιβαλλοντικό.
" Η δυνατότητα δημιουργίας νέων και αξιοποίησης των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών (ορεινών - θαλάσσιων), με ισόρροπη κατανομή στα γεωγραφικά όρια του Δήμου και την δυνατότητα ανάπτυξης θεματικών μορφών τουρισμού, όπως θρησκευτικός, κλπ.
" η χρήση κάθε αναπτυξιακού εργαλείου (Εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι), η θεσμικού Πλαισίου (ΠΕΠ, ΣΔΙΤ, κλπ) και δυνατότητας χρηματοδότησης για την δημιουργία ισόρροπης - βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας.
Η συμπλήρωση των βασικών υποδομών στον Δήμο, αφού χωρίς αυτές είναι προφανές ότι κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια θα πέσει στο κενό και επιπροσθέτως η διερεύνηση καινοτόμων διαδημοτικών συνεργασιών (διαχείριση υδάτινων πόρων η οποία αποτελεί μείζων θέμα για τον Δήμο και θα εξεταστεί διεξοδικά και επιπροσθέτως Ισόρροπη - βιώσιμη ανάπτυξη της Ζήρειας) με την συνεργασία των όμορων Δήμων.
Οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:
" Συνδυασμένη αξιοποίηση Ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ευρωστίνης για τη διενέργεια Τουριστικών και Εμπορικών Επενδύσεων Ισόρροπης - Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τοπικά και υπερτοπικά χαρακτηριστικά.
" Κατασκευή Ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Δικτύου και σύνδεση του με την υπάρχουσα Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στο Ξυλόκαστρο για το σύνολο του Δήμου στο παραλιακό μέτωπο, αντιμετώπιση των υποδομών των ορεινών Δημοτικών Διαμερισμάτων με αυτόνομες λύσεις και συνολική λειτουργία του Συστήματος περιλαμβανομένης και της Ύδρευσης. Εναλλακτικά θα επιλεχθούν αυτόνομες λύσεις ανά ΔΔ η με ομαδοποίηση αυτών, με έναρξη από το παραλιακό μέτωπο.
Τα Υποέργα που συνθέτουν το Αναπτυξιακό Προφίλ του Δήμου και έχουν δρομολογηθεί, έχουν ως εξής :
¶ Δημιουργία μικρών Δημοτικών Ξενοδοχειακών Μονάδων στα Διαμερίσματα Δερβενίου, Ζάχολης και Πύργου : με σκοπό τη δημιουργία υποδομών εστίασης - αναψυχής, την αύξηση της επισκεψιμότητας και γενικότερα την τουριστική προβολή του Δήμου.
¶ Δημιουργία Πρότυπης Μεταποιητικής Μονάδας πολυμετοχική από τους Δημότες μας και με σκοπό την τυποποίηση - επεξεργασία - προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με τον αγροτικό τομέα του Δήμου.
¶ Αξιοποίηση του Σαραντάπηχου, με σκοπό τη δημιουργία εκτροφείου θηραμάτων και συναφών υποδομών εστίασης - αναψυχής ορεινού τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει τέτοια εγκατάσταση, δεδομένο το οποίο δίδει μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα στην ανωτέρω πρόταση.
¶ Αξιοποίηση του παραποτάμιου χώρου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λυκοποριάς, με σκοπό την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων αναψυχής - εστίασης - θαλάσσιων αθλητικών δραστηριοτήτων, κλπ.
¶ Αξιοποίηση ακινήτου προερχόμενου από δωρεά Οικογένειας Κανελάκη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λυγιάς, με σκοπό τη δημιουργία Πολυχώρου εγκαταστάσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες (Υπαίθριο Θέατρο, Εκθετήριο Αγροτικών Προϊόντων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, κλπ) και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αναψυχής - εστίασης.
¶ Αξιοποίηση του λιμένα στα Μαύρα Λιθάρια και δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου στο Στόμιο, με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών του Δήμου και την κάλυψη της ζήτησης σκαφών αναψυχής σε εποχιακό επίπεδο.
¶ Διερεύνηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με σκοπό την δημιουργία μικρού Υδροηλεκτρικού στον Ζαχολίτικο Ποταμό στο Δερβένι και Αιολικού Πάρκου στην ορεινή Ευρωστίνη.

3.1.6 Σχέσεις - Συνεργασίες Δήμου Ευρωστίνης με άλλους ΟΤΑ
Ο Δήμος Ευρωστίνης έχει σαν βασική του φιλοσοφία την ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών, είτε για δημιουργία βασικών υποδομών, είτε για λόγους ανάπτυξης και προβολής των φυσικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που αφορά τους Δήμους Ξυλοκάστρου και Φενεού.
Επιπροσθέτως έχει αναπτύξει και ευρύτερες συνεργασίες σε επίπεδο νομού.
Στρατηγικός στόχος και σκοπός η διενέργεια κοινών δράσεων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους δημότες.
Αναλυτικότερα, οι υφιστάμενες συνεργασίες έχουν ως εξής :
¶ Διαδημοτική συνεργασία για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Υπεύθυνος φορέας υλοποίησης είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης - Φενεού. Ο ανωτέρω Σύνδεσμος είναι ο θεσμοθετημένος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη 3η Δ. Ε. Nομού Κορινθίας.
¶ Διαδημοτική συνεργασία για ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων που αφορά τους Δήμους Ξυλοκάστρου και Φενεού, η οποία μέχρι τώρα αφορά το θέμα της Αποχέτευσης και της Διάθεσης Λυμάτων και η οποία ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί και στην συνολική διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.
¶ Η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας "Ζήρεια ΑΕ" για την αξιοποίηση της παραχώρησης δασικής έκτασης και δημόσιου δάσους με σκοπό την δημιουργία και λειτουργία χώρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και συναφών εγκαταστάσεων. Στην εν λόγω εταιρεία μετέχουν εκτός του Δήμου Ευρωστίνης, όμοροι Δήμοι του Νομού Κορινθίας και η Νομαρχία.

3.2 Περιγραφή Υφιστάμενης Κατάστασης - Μικροοικονομικά στοιχεία
3.2.1 Οργανωτικά και Οικονομικά Χαρακτηριστικά
3.2.1.1 Παρεχόμενες υπηρεσίες - Τμήματα ΟΤΑ

Ο Δήμος Ευρωστίνης απαρτίζεται από ένα σύνολο διακριτών Υπηρεσιών, Διευθύνσεων και Τμημάτων οι οποίες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους με σκοπό την αποτελεσματική διεκπεραίωση των εργασιών του Δήμου και την ικανοποίηση των βασικών και ιδιαίτερων αναγκών των δημοτών και των επιχειρήσεων του Δήμου.
Το Οργανόγραμμα Υπηρεσιών του Δήμου έχει ως εξής:

Δήμαρχος Ειδικός Συνεργάτης



Γραφείο Υποστήριξης & Ανάπτυξης
Γραμματειακή υποστήριξη Δημάρχου
Δημόσιες σχέσεις, δημοσιότητα, διεθνείς σχέσεις
Αγροτική-Τουριστική ανάπτυξη & αξιοποίηση προγραμμάτων Ε.Ε
Θέματα παιδείας, νεολαίας κοιν. Πολιτική, πολιτισμός
Υποστήριξη μηχανοργάνωσης


Τμήμα Δοικητικών Υπηρεσιών
Θέματα προσωπικού-χορήγηση αδειών Γραμματειακή υποστήριξη Αιρετών Οργάνων/ Διοικητική υποστήριξη Ν.Π
Γραμ. υποστήριξη-δακτυλ/ση-πρωτόκολλο - αρχείο
Δημοτική κατάσταση-διαχείρηση αγροτικών θεμάτων
Δημοτική αστυνόμευση
Καθαριότητα κτιρίων-βοηθητικές


Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών
Διαχείρηση εσόδων-δημοτική περιουσία
Προυπολογισμός-διαχείρηση δαπανών-μισθοδοσία
Προμήθειες-αποθήκη
Ταμειακή υπηρεσία


Τμήμα Τεχνικών Εργων
Μελέτες-επίβλεψη τεχνικών έργων
Κατασκευή-συντήρηση-επισκευές τεχνικών έργων
Πολεοδομικές εφαρμογές
Πράσινο


Τμήμα Περιβάλλοντος & Η/Μ εξοπλισμού
Διαχείρηση απορριμμάτων
Μεταφορά μαθητών
Καθαριότητα Δημ. Αγοράς
Ηλεκτοφωτισμός-σήμανση οδών
Ύδρευση-Αποχέτευση
Νεκροταφείο
Μελέτες, επιβλέψεις Η/Μ

3.2.1.2 Ανθρώπινο Δυναμικό
Σήμερα στο Δήμο Ευρωστίνης απασχολούνται 26 άτομα (μόνιμοι) και οι προβλέψεις πραγματικής κάλυψης οργανικών θέσεων είναι 10 άτομα ακόμα των παρακάτω ειδικοτήτων :
" 1 τοπογράφος μηχανικός,
" 1 αρχιτέκτονας μηχανικός,
" 1 ηλεκτρολόγος,
" 1 υδραυλικός,
" 1 χειριστής μηχανήματος,
" 1 οδηγός,
" 3 εργάτες.

3.2.1.3 Κανονισμοί Λειτουργίας
¶ Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ευρωστίνης (ΦΕΚ 766/13.6.2003 - Τροποποίηση ΦΕΚ 1899/14.9.2007)
¶ Κανονισμός Ύδρευσης Δήμου Ευρωστίνης.
¶ Το υπ' αριθμό 724/12.06.2001 ΦΕΚ περί σύστασης στο Δήμο Ευρωστίνης του Νομού Κορινθίας Δημοτική Επιχείρηση με την επωνυμία "Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Ευρωστίνης".

3.2.1.4 Οικονομικά - Τεχνικά στοιχεία Δήμου
Σύμφωνα με τις παρεχόμενες/διαθέσιμες οικονομικές πληροφορίες (Ισολογισμός 2006, 2005, 2004) που διατέθηκαν από τον Δήμο Ευρωστίνης, ο Σύμβουλος Υποστήριξης προχώρησε στην παρακάτω ανάλυση οικονομικών δεικτών των ετών 2004 - 2005 και των ετών 2005 - 2006.
3.2.1.4.1 Ανάλυση για τα Έτη 2004-2005

Κερδοφορία
Οι πιθανοί χρήστες των οικονομικών πληροφοριών ενδιαφέρονται να πιστοποιήσουν κυρίως κατά πόσο ένας Δήμος παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα και όχι ζημίες. Το θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να συγκρίνεται με το μέγεθος των οικονομικών δεδομένων του και κατά πόσο οι διαθέσιμοι πόροι - έσοδα έχουν επενδυθεί για την άρτια λειτουργία του.
Ο καλύτερος τρόπος να διερευνηθεί το θετικό αποτέλεσμα είναι να υπολογιστεί ο δείκτης επιστροφής κεφαλαίου. Ο δείκτης εκφράζεται σε ποσοστό.
Δείκτης επιστροφής κεφαλαίου = Μερικά Αποτελέσματα Εκμεταλλεύσεως x 100%
Πάγιο Ενεργητικό + Κυκλοφορούν ενεργητικό - Τρέχουσες Υποχρεώσεις

Πιθανά στοιχεία χρήσης για τον υπολογισμό του προτεινόμενου δείκτη.
Κέρδος Κεφάλαιο
1. Μερικά Αποτελέσματα Εκμεταλλεύσεως
2. Κέρδος προ φόρων και επιτοκίων
3. Κέρδος προ φόρων
4. Κέρδος μετά φόρων
5. Κέρδος προ φόρων και μερισμάτων 1. Σύνολο Περιουσιακών στοιχείων
2. Σύνολο Περιουσιακών στοιχείων μείον τρέχουσες οφειλές
3. Μετοχικό κεφάλαιο
4. Μετοχικό Κεφάλαιο μείον μακροχρόνια δάνεια
5. Μετοχικό Κεφάλαιο και τρέχουσες υποχρεώσεις

Στην παρούσα ανάλυση, θα χρησιμοποιηθεί το κέρδος προ φόρων και επιτοκίων σε σύγκριση με το μέσο όρο επενδυμένου κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κατά συνέπεια, θα παρακολουθήσουμε το κέρδος από την πλευρά του Δήμου σαν σύνολο.

Ρευστότητα
Οι δείκτες ρευστότητας μελετούν σε πιο σημείο τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να μετατραπούν σε "ρευστά διαθέσιμα" και στη συνέχεια να υπολογίσουν πόσο κεφάλαιο μπορεί να διατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το παραπάνω στοιχείο μπορεί να μελετηθεί με τον παρακάτω οικονομικό δείκτη.
Δείκτης ¶μεσης Ρευστότητας
Σε κανονικές συνθήκες περιμένουμε ο δείκτης ρευστότητας να δείχνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα υπερβαίνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ο παρόν δείκτης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1:1. Αν αυτή η αναλογία δεν υπάρχει, τότε ο Δήμος δεν έχει αρκετούς ρευστούς πόρους να αντιμετωπίσει αμέσως τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Θα πρέπει να καθίσταται προσοχή πριν προβούμε σε λάθος συμπεράσματα όσον αφορά τον συγκεκριμένο δείκτη. Για παράδειγμα ο φόρος και τα μερίσματα μπορεί να μη χρειάζεται να πληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την πάροδο του οικονομικού έτους. Στο μεταξύ, ο Δήμος μπορεί να λαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα έσοδα από τους χρεώστες (Τακτικά και Έκτακτα Έσοδα) και έτσι καθίσταται δυνατή η αποπληρωμή των πιστωτών.
Δείκτης ¶μεσης Ρευστότητας = Κυκλοφορούν Ενεργητικό
Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις
Αποδοτικότητα
Συνήθως τα οικονομικά στοιχεία δεν ενημερώνουν για την αποδοτικότητα και την διαχείριση των πηγών εσόδων του Δήμου. Το κέρδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένδειξη αποδοτικότητας, αλλά το λογιστικό κέρδος υπόκειται σε τόσες παρεμβατικές αλλαγές που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους αποδοτικότητας με απόλυτη ακρίβεια.
Στην παρούσα ανάλυση, θα χρησιμοποιηθούν o δείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας του Ενεργητικού που συνδέεται άμεσα με την αποδοτικότητα της χρήσης των περιουσιακών στοιχείων. Όσες περισσότερες φορές καλύπτονται τα περιουσιακά στοιχεία από τις πωλήσεις/έσοδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποκατάσταση των επενδύσεων στα περιουσιακά στοιχεία. Ο παρόν δείκτης πρέπει να εξετασθεί σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους ή άλλες επιχειρήσεις. Σημειώνουμε ότι ο δείκτης επηρεάζεται άμεσα από την πολιτική αποσβέσεων.
Δείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας του Ενεργητικού = Αποτελέσματα Εκμεταλλεύσεως
Πάγιο Ενεργητικό
Η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία είναι πλεονέκτημα, αλλά δεν έχει νόημα να δραστηριοποιούνται δυνάμεις για περισσότερα έσοδα, ενώ οι "πελάτες" δεν πληρώνουν. Αν οι χρεώστες είναι αργοί στην αποπληρωμή τους (αδυναμία είσπραξης εσόδων), ίσως θα διαπιστώσει πιθανός κίνδυνος ρευστότητας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να εξεταστεί προσεκτικά ο δείκτης ταχύτητας πληρωμής υποχρεώσεων. Θα ήταν σωστό, υπολογίζοντας τον εν λόγω δείκτη να συγκρίνουμε τους χρεώστες όχι με τα συνολικά έσοδα αλλά με τα έσοδα που προβλέπονται από τις πιστώσεις. Πρέπει να εξετασθεί ο μέσος όρος αποπληρωμής στο συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας, στην παρούσα περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να προβεί κανείς σε συμπεράσματα. Εάν ορισθεί ο μέσος όρος και η ένδειξη είναι χαμηλή, τότε θα πρέπει να αποκατασταθεί ο έλεγχος των πιστώσεων.
Δείκτης ταχύτητας πληρωμής υποχρεώσεων = Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις x 365
Έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών
Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι διαθέτουν μια σειρά από πόρους όπως δάνεια (μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμα), κέρδη, έσοδα, κεφάλαιο. Επιπρόσθετα, μπορεί να μην έχει υπολογιστεί η μελλοντική πληρωμή π.χ. του φόρου, δεδομένο το οποίο πρέπει να θεωρηθεί σαν είδος δανείου. Όσο περισσότερα δάνεια τροφοδοτούνται στον Δήμο, τόσο αυξάνονται οι οφειλόμενοι τόκοι. Προτεινόμενος δείκτης: Δείκτης σχέσης δανείου - μετοχικού κεφαλαίου.
Δείκτης σχέσης δανείου - μετοχικού κεφαλαίου =
Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις x 100%
Κεφάλαιο + Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις

Πιθανά στοιχεία χρήσης για τον υπολογισμό του προτεινόμενου δείκτη.
Μετοχικό Κεφάλαιο Δάνεια
1. Μετοχικό Κεφάλαιο
2. Λογαριασμός premium
3. Διάθεση αποτελεσμάτων
4. Αποθεματικά κεφάλαια
5. Τακτικό Αποθεματικό 1. Ονομαστικές Μετοχές
2. Ανώνυμες Μετοχές
3. Δάνεια (μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμες)
4. Τρέχουσες Υποχρεώσεις
5. Μεταβατικοί λογαριασμοί
6. ¶λλα ποσά που περιμένουν πληρωμή

Επιπροσθέτως, θα υπολογιστεί ο δείκτης κάλυψης τόκων με σκοπό να ερευνηθεί το πλαίσιο ασφαλείας διαθέσιμο να αντιμετωπίσει τις πληρωμές των επιτοκίων ή των πληρωτέων επιτοκίων. Αν ο δείκτης είναι για παράδειγμα μεγάλος, σημαίνει ότι οι πιστωτές νιώθουν ασφάλεια για την αποπληρωμή των επιτοκίων, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά το κέρδος/έσοδα.
Δείκτης Κάλυψης Τόκων = Ολικά Αποτελέσματα Εκμεταλλεύσεως + Τόκοι
Τόκοι
Συμπεράσματα
A/A Δείκτης Αποτέλεσμα 2005 Αποτέλεσμα 2004
1 Επιστροφής Κεφαλαίου -0,01% -0,006%
2 ¶μεσης Ρευστότητας 4,3 φορές 6,4 φορές
3 Ταχύτητας Κυκλοφορίας του Ενεργητικού 0,33 0,26
4 Ταχύτητας πληρωμής υποχρεώσεων 127 ημέρες 103 ημέρες
5 Σχέσης δανείου - μετοχικού κεφαλαίου 15% 14,6%
6 Κάλυψης Τόκων 5 φορές 4 φορές
Αναλυτικότερα :
1. Σύμφωνα με τον βασικό δείκτη κερδοφορίας (Return on Capital Employed, ROCE), η κερδοφορία του Δήμου κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδα, το οποίο οφείλεται στο ότι ο Δήμος Ευρωστίνης ως ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί με βάση το κοινωνικό και όχι το οικονομικό όφελος.
2. Ο αριθμοδείκτης αυτός δείχνει το μέτρο ρευστότητας του Δήμου και το περιθώριο ασφαλείας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πληρωμή των καθημερινών απαιτητών υποχρεώσεων. Από τους παραπάνω δείκτες φαίνεται ότι ο Δήμος κατά το έτος 2005 έριξε τη ρευστότητα του σε σχέση με το 2004. Ο δείκτης παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά μεγάλος γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα του Δήμου να εκπληρώνει άμεσα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.
3. Ο εν λόγω αριθμοδείκτης παρέχει ενδείξεις για το πόσο ένας Δήμος χρησιμοποιεί εντατικά τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να παράγει κεφάλαιο. Βέβαια, τα στοιχεία αυτού του δείκτη επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο των αποσβέσεων που ακολουθεί ο Δήμος, δηλαδή από το αν ακολουθείται πολιτική αυξανόμενης ή σταθερής απόσβεσης. Γενικότερα, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο πιο αποτελεσματικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα περιουσιακά της στοιχεία. Από τα αποτελέσματα που διαφαίνονται στον παραπάνω πίνακα οι δείκτες του 2005 και αντιστοίχως του 2004 δείχνουν ότι ο Δήμος δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα περιουσιακά του στοιχεία είτε γιατί αυτό οφείλεται στο ότι δεν συλλέγει αποτελεσματικά τα έσοδα που του αναλογούν, είτε γιατί τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
4. Ο εν λόγω δείκτης υποδεικνύει σε πόσες ημέρες κατά μέσο όρο οι Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις παραμένουν απλήρωτες. Δείχνει δηλαδή την εικόνα της πολιτικής πληρωμών που ακολουθεί ο Οργανισμός προς τους προμηθευτές του (ή το αντίστροφο την "Τιμολογιακή Πολιτική" των Προμηθευτών). Ο δείκτης παρατηρούμε ότι χειροτέρευσε από το 2004, καθώς το 2005 ο Δήμος διεκπεραίωνε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε 127 ημέρες, ενώ το 2004 σε 103 ημέρες. Γενικά και σύμφωνα με την κοινή πρακτική των Δήμων, οι προμηθευτές αποπληρώνονται μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ευρωστίνης κινείται πολύ ικανοποιητικά στον κλάδο.
5. Δείχνει το % των Ξένων Κεφαλαίων (Δάνεια, Προμηθευτές, Πιστωτές, κλπ) αποτελούν τα Ίδια Κεφάλαια της επιχείρησης. Κατά το έτος 2004, από τα Ιδία Κεφάλαια του Δήμου το 14,6% είναι Ξένα Κεφάλαια ενώ το 2005 ο δείκτης κυμαινόταν στο 15%.
6. Ο αριθμοδείκτης αυτός φανερώνει τη σχέση μεταξύ των καθαρών κερδών του Δήμου και των τόκων με τους οποίους αυτός επιβαρύνεται μέσα στη χρήση για τα ξένα κεφάλαια. Αποτελεί δηλαδή ένα μέτρο της δανειακής κατάστασής της σε σχέση με τη δυναμικότητά της να επιτυγχάνει κέρδη, καθώς εμφανίζει την ικανότητά της να εξοφλεί τους τόκους των ξένων κεφαλαίων από τα κέρδη της. Ενώ ο εν λόγω δείκτης κατά τη διάρκεια του έτους 2004 ήταν ίσος με 4, το 2005 διαφαίνεται μια μικρή αύξηση έτσι ώστε ο δείκτης να ισούται με το 5. Αυτό σημαίνει, σε καθαρά λογιστικούς όρους, ότι ο Δήμος μπορεί να καλύψει κατά 5 φορές σε σχέση με τα αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως τις υποχρεώσεις των τόκων που τον επιβαρύνουν.
3.2.1.4.2 Ανάλυση για τα έτη 2005-2006
Σύμφωνα με τις παρεχόμενες/διαθέσιμες οικονομικές πληροφορίες (Ισολογισμός 2006 και 2005) που διατέθηκαν από τον Δήμο, ο Σύμβουλος Υποστήριξης προχώρησε στην παρακάτω ανάλυση οικονομικών δεικτών των ετών 2005 - 2006.
A/A Δείκτης Αποτέλεσμα 2006 Αποτέλεσμα 2005
1 Επιστροφής Κεφαλαίου -0,03% -0,01%
2 ¶μεσης Ρευστότητας 2,7 φορές 4,3 φορές
3 Ταχύτητας Κυκλοφορίας του Ενεργητικού 0,27 0,33
4 Ταχύτητας πληρωμής υποχρεώσεων 138 ημέρες 127 ημέρες
5 Σχέσης δανείου - μετοχικού κεφαλαίου 18% 15%
6 Κάλυψης Τόκων 12,5 φορές 5 φορές
Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκύπτουν οι εξής γενικές παρατηρήσεις για τα έτη 2005-2006:
1. Σύμφωνα με τον βασικό δείκτη κερδοφορίας (Return on Capital Employed, ROCE), η κερδοφορία του Δήμου κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδα, το οποίο οφείλεται στο ότι ο Δήμος Ευρωστίνης ως ένας Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί με βάση το κοινωνικό και όχι το οικονομικό όφελος.
2. Από τους παραπάνω δείκτες φαίνεται ότι ο Δήμος κατά το έτος 2006 χειροτέρευσε τη ρευστότητα του σε σχέση με το 2005. Παραμένει όμως σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, γεγονός που φανερώνει την ικανότητα του Δήμου να αντιμετωπίσει επαρκώς τις οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν καθώς και την επιτυχή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του. Ενώ, κατά τη διάρκεια των τριών ετών 2004-2006 ο παρόν δείκτης έχει πέσει, το 2,7 είναι απόλυτα ενθαρρυντικό δεδομένου ότι και στα επόμενα έτη ο Δήμος θα πρέπει να διατηρήσει την ρευστότητα του και να μη ρίξει τον εν λόγω δείκτη κάτω από το 1.
3. Από τα αποτελέσματα που διαφαίνονται στον παραπάνω πίνακα οι δείκτες του 2006 και αντιστοίχως του 2005 δείχνουν ότι ο Δήμος δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα περιουσιακά του στοιχεία είτε γιατί αυτό οφείλεται στο ότι δεν συλλέγει σωστά τα έσοδα που του αναλογούν είτε γιατί τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αυτός στο σύνολο της τριετίας είναι σχεδόν στάσιμος.
4. Το 2005 ο Δήμος διεκπεραίωνε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε 127 ημέρες ενώ το 2006 χειροτέρευσε και κυμαίνεται περίπου σε 138 ημέρες. Γενικά και σύμφωνα με την κοινή πρακτική των Δήμων, οι προμηθευτές αποπληρώνονται μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ευρωστίνης παρουσιάζει ικανοποιητική εικόνα στην αποπλήρωση των υποχρεώσεων του στον κλάδο. Σε γενικές γραμμές πάντως ο Δήμος έχει να παρουσιάσει έναν από τους καλύτερους δείκτες σε αυτή την κατηγορία σε επίπεδο ΟΤΑ.
5. Κατά το έτος 2005, από τα Ιδία Κεφάλαια του Δήμου το 15% είναι Ξένα Κεφάλαια ενώ το 2006 ο δείκτης αυξήθηκε στο 18%. Η σχέση Ιδίων Κεφαλαίων / Ξένα Κεφάλαια είναι καλή, δεδομένο το οποίο μπορεί να καλύψει και νέο δανεισμό του Δήμου για παραγωγικές επενδύσεις - έργα.
6. Ο εν λόγω δείκτης κατά τη διάρκεια του έτους 2005 ήταν ίσος με το 5 ενώ το 2006 αυξήθηκε στο 12,5. Αυτό σημαίνει, σε καθαρά λογιστικούς όρους, ότι ο Δήμος μπορεί να καλύψει κατά 12,5 φορές σε σχέση με τα αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως τις υποχρεώσεις των τόκων που τον επιβαρύνουν.

Ανάλυση Απολογισμού 2006 για τον Δήμο Ευρωστίνης
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (Απολογισμοί του 2004, 2005 και 2006) του Δήμου Ευρωστίνης, στην παρούσα ενότητα θα αναλυθεί ο Απολογισμός για το Έτος 2006 και εφόσον εντοπισθούν αξιοσημείωτα προβλήματα θα εξετασθούν και οι Απολογισμοί των προηγούμενων ετών για να εντοπισθούν ασυνέχειες στην λειτουργία του Δήμου.
Αναλυτικότερα η εικόνα έχει ως εξής :
Σε ότι αφορά το σκέλος των Εσόδων :
" Σύνολο Προϋπολογισθέντων Εσόδων, περιλαμβανομένων των αναμορφώσεων που συντελέσθηκαν στην διάρκεια του έτους : 4,975 εκ ευρώ, εκ των οποίων 2,079 εκ ευρώ (41,8%) αφορούν Τακτικά Έσοδα, 2,270 εκ ευρώ (45,6%) Έκτακτα Έσοδα και 0,625 (12,6%) εκ. ευρώ Χρηματικό Υπόλοιπο.
" Σύνολο Βεβαιωθέντων Εσόδων : 3,628 εκ ευρώ, εκ των οποίων 1,839 εκ ευρώ (50,7%) αφορούν Τακτικά Έσοδα, 1,163 εκ ευρώ (32%) Έκτακτα Έσοδα και 0,625 (17,3%)εκ ευρώ Χρηματικό Υπόλοιπο.
" Σύνολο Εισπραχθέντων Εσόδων : 3,395 εκ ευρώ, εκ των οποίων 1,620 εκ ευρώ (47,7%) αφορούν Τακτικά Έσοδα, 1,148 εκ ευρώ (33,9%) Έκτακτα Έσοδα και 0,625 (18,4%)εκ ευρώ Χρηματικό Υπόλοιπο.
" Σύνολο Εισπρακτέων Υπολοίπων : 0,224 εκ ευρώ. εκ των οποίων 0,209 εκ ευρώ (93,4%) αφορούν Τακτικά Έσοδα.
Σε ότι αφορά το σκέλος των Εξόδων :
" Σύνολο Προϋπολογισθέντων Εξόδων, περιλαμβανομένων των αναμορφώσεων που συντελέσθηκαν στην διάρκεια του έτους : 4,975 εκ ευρώ, εκ των οποίων : 3,079 εκ ευρώ ήταν Ενταλθέντα προς πληρωμή, (3,395 εκ ευρώ ήταν Πληρωθέντα, 0,005 χιλ. ευρώ Υπόλοιπα Πληρωτέα) και 1,895 εκ ευρώ Αδιάθετες Πιστώσεις.

Οι βασικές παρατηρήσεις επί των συνολικά παρατιθέμενων απολογιστικών στοιχείων για τον Δήμο Ευρωστίνης έχουν ως εξής :
" Παρατηρείται υστέρηση των Εισπραχθέντων Εσόδων σε σχέση με τα Τελικώς Προϋπολογισθέντα, αφού αυτά αντιπροσωπεύουν το 68% του Προϋπολογισμού του Έτους 2006. Η υστέρηση κυρίως παρατηρείται στο σκέλος των Εκτάκτων Εσόδων, αφού τα Τελικά Εισπραχθέντα καλύπτουν το 50% των Τελικώς Προϋπολογισθέντων.
" Η ίδια εικόνα είναι λογικό να παρουσιάζεται και στο σκέλος των Εξόδων, αφού τα Τελικά Πληρωθέντα Έξοδα αφορούν το 68% των Συνολικά Προϋπολογισθέντων).
" Σε ότι αφορά τα Τακτικά Έσοδα η απόκλιση οφείλεται :
Στον Κωδικό 1 "Πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία" στο αρχικά Προϋπολογισθέν Έσοδο των 0,039 χιλ. ευρώ, τα Τελικά Βεβαιωθέντα δεν ξεπερνούν τις 0,017 χιλ ευρώ. Γενικά πάντως η αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που έχει άμεση σημασία στα έσοδα και για το λόγο αυτό αναγράφεται στην παρούσα παρατήρηση.
Στον Κωδικό 4 "Έσοδα από λοιπά τέλη - δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών" στο αρχικά Προϋπολογισθέν Έσοδο των 0,159 χιλ ευρώ τα Τελικά Βεβαιωθέντα δεν ξεπερνούν τις 0,103 χιλ ευρώ.
Στον Κωδικό 7 "Λοιπά Τακτικά Έσοδα" στο αρχικά Προϋπολογισθέν Έσοδο των 0,054 χιλ. ευρώ τα Τελικά Βεβαιωθέντα κυμαίνονται στις 0,025 χιλ ευρώ.
Συμπερασματικά ο Δήμος Ευρωστίνης για το Έτος 2006 φαίνεται να έχει χαμηλό βαθμό είσπραξης των Μισθωμάτων και των Τελών (Ανταποδοτικά - Λοιπά Τέλη - Προσόδων) όπως αναφέρεται παραπάνω.
" Σε ότι αφορά τα Έκτακτα Έσοδα η σημαντική απόκλιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό :
στον Κωδικό 13 "Επιχορηγήσεις για Επενδύσεις" προϋπολογισθήκαν τελικώς 1,572 εκ ευρώ για το συγκεκριμένο Έτος, ενώ η απορρόφηση είναι αρκετά χαμηλή (περίπου 0.765 χιλ. ευρώ),
στον Κωδικό 14 "Δωρεές - Κληρονομιές -Κληροδοσίες" προϋπολογισθήκαν τελικώς 0,025 χιλ. ευρώ για το συγκεκριμένο Έτος, ενώ η είσπραξη είναι μηδενική,
στον Κωδικό 15 "Προσαυξήσεις - Πρόστιμα - Παράβολα" προϋπολογισθήκαν τελικώς 0,133 χιλ. ευρώ για το συγκεκριμένο Έτος, ενώ τα Τελικά Βεβαιωθέντα κυμαίνονται στις 0,082 χιλ ευρώ,

Συμπερασματικά ο Δήμος Ευρωστίνης φαίνεται να παρουσιάζει υστέρηση στην είσπραξη κυρίως των εκτάκτων εσόδων του αλλά και των τακτικών εσόδων του. Η εικόνα αυτή, σε ότι αφορά τα έκτακτα έσοδα δεν κρίνεται προβληματική αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά προγραμματιζόμενα Έργα για τα οποία έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες είτε εκτελούνται στη διάρκεια του έτους 2007. Σε ότι αφορά τα Τακτικά Έσοδα, και όπως φάνηκε από τις επαφές και τις συζητήσεις με την αρμόδια Διεύθυνση, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες βεβαίωσης τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένο το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα για την είσπραξη μέρους αυτών των εσόδων. Εκτιμάται ότι εντός του 2008 θα εισπραχθεί ένα τμήμα των ανωτέρω εσόδων, το οποίο εκτιμάται σε ποσοστό της τάξης του 60%. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται σαν εξαιρετικά σημαντική, αφού η προσθήκη τέτοιας μορφής μεγεθών θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική εικόνα του Δήμου, τόσο σε επίπεδο Απολογισμού, όσο και σε επίπεδο Ισολογισμού. Ωστόσο ο Δήμος θα πρέπει να εντατικοποιήσει την αξιοποίηση των παγίων στοιχείων του και να οριστικοποιήσει το σκέλος της είσπραξης των εσόδων του, με δεδομένο του οι μέχρι σήμερα πηγές εσόδων του είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δεν φαίνεται να έχει σαν στόχο την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, μέσω της διενέργειας επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων.
Από την πλευρά των εξόδων, παρατηρείται διαχρονική αύξηση των προϋπολογισθέντων από το 2004 έως το 2006 της τάξεως περίπου του 22%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο ότι την τελευταία τριετία ο Δήμος επένδυσε σε τεχνικά έργα και επενδύσεις κυρίως στους τομείς Ύδρευσης - ¶ρδευσης καθώς και στην Καθαριότητα και τον Ηλεκτροφωτισμό του Δήμου. Η παρατήρηση αυτή έχει σχέση και με την προηγούμενη στο σκέλος των Εσόδων. Φαίνεται ότι η πορεία των εξόδων είναι έντονα αυξητική για τον Δήμο, σε αντίθεση με τα Έσοδα τα οποία κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Το δεδομένο αυτό, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί, θα επιβαρύνει μελλοντικά τον Δήμο και θα μειώσει την ρευστότητα του.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ (2004-2006)





3.2.1.5 Υλικοτεχνική υποδομή Δήμου
Στο Παράρτημα του παρόντος επισυνάπτεται το Μητρώο Παγίων του Δήμου, όπου καταγράφεται η υλικοτεχνική υποδομή αυτού.
Στα πλαίσια των συστημάτων πληροφορικής που διαθέτει ο Δήμος Ευρωστίνης συμπεριλαμβάνεται και ένα Δημοτικό WEB Site, τα οποία λειτουργεί υπό το domain www.evrostini.gr. Η υπάρχουσα πληροφορία που είναι διαθέσιμη μέσα από τα εν λόγω WEB Site είναι ως επί το πλείστον στατική και αφορά θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τις Υπηρεσίες του Δήμου, τα συνέδρια που οργανώνει - συμμετάσχει η Υπηρεσία, την Διοίκηση του Δήμου και χρήσιμα τηλέφωνα & διευθύνσεις επικοινωνίας.

3.2.1.6 Δημοτικές και λοιπές επιχειρήσεις

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν στον Δήμο είναι:
1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

Επιχειρήσεις του Δήμου Ευρωστίνης:
" ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Σκοπός της Επιχείρησης είναι:
Α. Η ανάληψη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη και συγκεκριμένα:
Η ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής και η καλλιέργεια σε βάθος της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και της αγάπης για τις τέχνες , η προστασία της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας, η αναγωγή των πολιτιστικών πνευματικών και καλλιτεχνικών αγαθών σε οργανικά στοιχεία της καθημερινής ζωής και η ενεργητική και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτιστική ζωή του Δήμου.
Η δημιουργία της απαραίτητης πολιτιστική υποδομής.
Η διάδοση και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στους τομείς της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, του θεάτρου και των άλλων οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και των εικαστικών τεχνών.
Η στήριξη, η διάδοση και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας, η στήριξη και διάδοση της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας και η εξασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την άσκηση και ανάπτυξη των ατομικών δημιουργικών ικανοτήτων στους αντίστοιχους τομείς.
Η προβολή, ανάπτυξη και η διάδοση αυτών των τεχνών με την διοργάνωση, παραγωγή και παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και άλλων επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Η δημιουργία και ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων του Δήμου και ιδιαίτερα των νέων.
Η ανάπτυξη της συνεργασίας με τους μαζικούς πολιτιστικούς φορείς και τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα του Δήμου και η παροχή με κάθε δυνατό τρόπο ηθικής και υλικής βοήθειας και τεχνικής υποστήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και την διεύρυνση του πεδίου των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων τους.
Η αναστήλωση , ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων του Δήμου
Η συγκέντρωση και καταγραφή των παραδοσιακών πληροφοριών και η οργάνωση και η λειτουργία λαογραφικού μουσείου.
Η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής για την από κοινού προώθηση και υλοποίηση , πολιτιστικών , πνευματικών, παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων μέσα και έξω από τα σχολεία και η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής των μαθητικών κοινοτήτων και της νεολαίας γενικότερα στις δραστηριότητες της επιχείρησης.
Η ανάληψη και υλοποίηση Κοινοτικών (ΕΕ) και εθνικών προγραμμάτων εκπαιδευτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού αναπτυξιακού και ερευνητικού χαρακτήρα
Για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων η επιχείρηση θα αναπτύξει την δραστηριότητά της σε τρεις αλληλένδετους στόχους: τον εκπαιδευτικό, τον επιμορφωτικό και τον ψυχαγωγικό.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες (επαγγελματικά και ελεύθερα τμήματα σχολών) θα συνδυαστούν με ένα σύνολο επιμορφωτικών πρωτοβουλιών (όπως σχολές γονέων , σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού ,σεμινάρια παιδαγωγικού περιεχομένου, σχολές αναλφάβητων, εργαστήρια, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια κλπ.) με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (όπως θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ κλπ.).
Β. Η οργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων
Η διοργάνωση ψυχαγωγικών και λοιπών εκδηλώσεων για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης διεξαγωγής των σημαντικών αυτών γεγονότων για τον Δήμο, της ευελιξίας και της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γ. Η υλοποίηση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων
Η υλοποίηση ερευνητικών, αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών και λοιπών προγραμμάτων εθνικών και κοινοτικών - προγραμμάτων . Η συμμετοχή και η διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η συνδιοργάνωση και λειτουργία με άλλους φορείς ή ιδιώτες προγραμμάτων κατάρτισης. Η ανάληψη, υλοποίηση και εκτέλεση επιμορφωτικών προγραμμάτων κοινπτικών ή εθνικών (π.χ. ΕΚΤ, NOW, ORIZON, ΟΑΕΔ κλπ.) για την επιμόρφωση και κατάρτιση των νέων, τη συμμετοχή σε δίκτυο ελληνικών πόλεων για τη στρατηγική της ανάπτυξης στα πλαίσια της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης.
Η υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και απασχόλησης, που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ (π.χ. πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, φύλακες - επιστάτες σχολείων, εφαρμογή προγράμματος μαζικού αθλητισμού, για την φύλαξη παιδιών κλπ.)
Δ. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής
Η εκπόνηση μελετών και η δημιουργία προυποθέσεων για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Η συμμετοχή και η διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που εκπορεύονται να συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαική Ένωση και άλλους Εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς.
Η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν περιφερειακοί, εθνικοί ή διεθνείς οργανισμοί, η διαχείριση και διάχυση τους προς όλα τα ενδιαφερόμενα σε τοπικό επίπεδο μέρη (κατοίκους, εταιρίες, συλλόγους κλπ.).
Η δημιουργία της απαραίτητης τεχνικής, τεχνολογικής ή άλλου είδους υποδομής για την υποστήριξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τόσο του Δήμου όσο και των επαγγελματιών της περιοχής και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για κοινή συμμετοχή σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ε.Ε.
Ε. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η Διαχείριση του Περιβάλλοντος
" Η προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος των φυσικών πόρων.
" Η εκπόνηση μελετών που έχουν σχέση με την διαχείριση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε αντίστοιχα θέματα, η προώθηση περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, η ενεργός συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα ρύπανσης, κυκλοφορίας και πρασίνου του Δήμου, η ανάπτυξη και προώθηση συνεργασιών με Πανεπιστημιακούς και Δημόσιους γενικά Οργανισμούς και Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.
" Η αξιοποίηση και διαχείριση του πράσινου του Δήμου με την δημιουργία αθλητικών χώρων, χώρων ψυχαγωγίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εμπλουτισμού του πράσινου και δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου.
" Αξιοποίηση διαχείριση και εκμετάλλευση ήπιων μορφών ενέργειας.
" Η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
" Η συλλογή και γενικά διαχείριση των απορριμμάτων.
" Η οργάνωση και επέκταση των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την αισθητική του Δήμου και των περιοχών του Δήμου, την συντήρηση του πρασίνου και την επέκτασή του.
" Η λειτουργία τμήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών.
ΣΤ. Ανάπτυξη του Αθλητισμού
Η εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής σε χώρους εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, η διοίκηση διαχείριση και εκμετάλλευσή τους, η συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία και τους λοιπούς φορείς του Αθλητισμού του Δήμου, η στήριξη των δραστηριοτήτων τους, η οργάνωση και λειτουργία ερασιτεχνικών αθλητικών τμημάτων, η διοργάνωση περιοδικών και ετησίων ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων και αγώνων μαζικών αθλημάτων για την συμμετοχή των νέων και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής του Δήμου σε αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις και μέσω αυτών η σημαντική, πολιτιστική, πνευματική και κοινοτική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής του Δήμου.
Ζ. Η οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
Η οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, η δημιουργία και λειτουργία τμημάτων προληπτικής υγιεινής και παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, η υλοποίηση προγραμμάτων "Βοήθεια στο σπίτι" και η κατ΄ οίκον παροχή υπηρεσιών, η λειτουργία παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, κέντρων Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και μη μητέρων, η φροντίδα, προσχολική αγωγή, διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία και απασχόληση βρεφών και νηπίων και παιδιών γενικά προσχολικής ηλικίας, η υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης και παροχής υπηρεσιών σε άτομα τρίτης ηλικίας και με ειδικές ανάγκες.
Η. Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
Η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων περιοδικών πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου για την προβολή των τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων , περιοδικών για τη συνεχή επικοινωνία με τους κατοίκους του Δήμου μέσα από ένα "φιλικό" έντυπο και την δημιουργία βήματος για την αμφίδρομη ανάπτυξη των ιδεών του δήμου, των δημοτών και των εργαζομένων στο Δήμο.
Θ. Τεχνικός - Κατασκευαστικός τομέας:
Η εκπόνηση μελετών, ανάθεση εργασιών και έργων η κατασκευή συντήρηση και επίβλεψη έργων, οι οικιστικές αναπλάσεις, η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων, η κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής ή συντήρηση σχολικών κτιρίων και γενικά ή συντήρηση των εγκαταστάσεων του Δήμου.
Ι. Διαφημίσεις
Η εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων για μισθώσεις σε διαφημιστικές εταιρίες και η προβολή μέσω των διαφημιστικών στοιχείων, ιδεών και μηνυμάτων του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης που έχουν σχέση με την Κοινωνική και Πολιτιστική Ανάπτυξη , τον Αθλητισμό, το Περιβάλλον, την Επιμόρφωση και την Ψυχαγωγία των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου.
ΙΑ. Χώροι στάθμευσης
Η κατασκευή - δημιουργία χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Πόλης, την αποσυμφόρηση των κεντρικών δρόμων, τον περιορισμό της υπερφόρτισης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης του αστικού δικτύου και την εξασφάλιση άνετης και ασφαλούς διακίνησης των πεζών.
ΙΒ. Δημοτική Συγκοινωνία
Η δρομολόγηση λεωφορείων εντός της περιοχής του Δήμου για την δωρεάν εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, τρίτης ηλικίας, μαθητών και γενικά κατοίκων που δεν εξυπηρετούνται από τις γραμμές των αστικών λεωφορείων καθώς και την μεταφορά των μαθητών προς και από τα τμήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης
ΙΓ. Τουριστική Ανάπτυξη
- Η προβολή τουριστικών πόρων και η συμμετοχή σε σχετικές εκθέσεις
- Η λειτουργία εκμετάλλευσης εστιατορίων - αναψυκτηρίων- τουριστικών περιπτέρων
- Η διοργάνωση εκδρομών
- Η εκμετάλλευση παραλιών (ενοικιάσεις εξοπλισμού-Καντίνας)
- Ο καθαρισμός και έλεγχος παραλιών και η ασφάλεια των λουομένων
- Η κατασκευή-εκμετάλλευση κατασκηνώσεων
- Η κατασκευή -εκμετάλλευση μονάδων αγροτουρισμού (LEADER)
- Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ Ορειβατικούς Φυσιολατρικούς και λοιπούς συλλόγους για την δημιουργία των υποδομώ ν και των προυποθέσεων για την τουριστική ανάπτυξη.
ΙΔ. Αξιοποίηση τοπικών παραδοσιακών προιόντων
Η οργάνωση εργαστηρίων για την παραγωγή παραδοσιακών τοπικών προιόντων με την συνεργασία των κατοίκων του Δήμου και η οργάνωση της εμπορίας και προώθησή τους.
ΙΕ. Λοιπές Επιχειρηματικές Δραστηριότητες
Η κατασκευή και εκμετάλλευση σε συνεργασία με τους κατοίκους του Δήμου μονάδων για την ανάπτυξη του Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα. Η αξιοποίηση -εκμετάλλευση ακινήτων και χώρων ιδιοκτησίας του Δήμου που θα παραχωρηθούν στην Δημοτική Επιχείρηση, η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, η ανάληψη βιώσιμων λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις και εταιρίες με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής του Δήμου.

Η Επιχείρηση διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που τα μέλη του ορίζονται μαζί με αναπληρωτές από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Από τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου
¶ τέσσερις (4) είναι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου Ευρωστίνης, εκ των οποίων ο ένας (1) θα προέρχεται από τη μειοψηφία.
¶ Ένας (1) είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση αν αυτή απασχολεί περισσότερους από είκοσι εργαζομένους ,
¶ ένας (1) είναι εκπρόσωπος του κοινωνικού φορέα
¶ δύο (2) δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Ευρωστίνης που θα έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης.
Η διάρκεια της Επιχείρησης είναι πενήντα χρόνια (50) από δημοσίευση της κατά το νόμο απόφασης στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Έδρα της Επιχείρησης είναι πόλη του Δερβενίου του Δήμου Ευρωστίνης.
Πόροι της Επιχείρησης είναι τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητάς της, οι πρόσοδοι από την περιουσία της, δάνεια, κληρονομιές, δωρεές και λοιπές επιχορηγήσεις.

Σε ότι αφορά την μέχρι σήμερα δράση της Δημοτικής Επιχείρησης, αναφέρονται τα εξής :
" Η ανωτέρω Δημοτική Επιχείρηση μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στον τομέα των Έργων και βασικά για να καλύπτει ορισμένες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου για συγκεκριμένα έργα μικρής εμβέλειας.
" Δεν έχει ασκήσει παρά ελάχιστα, τις δυνατότητες που τη δίδει το Καταστατικό της και η μορφή της.
" Δεν έχει στελέχωση και στεγάζεται εντός του Δήμου.
" Τα οικονομικά της στοιχεία δείχνουν με ακρίβεια το ότι δεν έχει ασκήσεις δραστηριότητα μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τον τομέα υποβοηθητικών δημόσιων έργων για την εξυπηρέτηση του Δήμου.
Η Δημοτική Επιχείρηση θα μετεξελιχθεί, με βάση τις διατάξεις του ν. 3463/2006, σε Αναπτυξιακή με σκοπό να αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως αυτές θα προκύψουν από τον Στρατηγικό και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που αποτυπώνεται στην παρούσα Μελέτη.
Αναλυτικότερα :
" Θα στηρίξει το Αναπτυξιακό Προφίλ του Δήμου και θα εμπλακεί σε δραστηριότητες Τουρισμού - Αγροτουρισμού και Εκσυγχρονισμού του Πρωτογενούς Τομέα.
" Θα υποβοηθά το ενεργά οικονομικό δυναμικό του Δήμου, δηλαδή τους δημότες στο να υποβάλλουν προτάσεις στις Αρχές για χρηματοδότηση δράσεων και επενδύσεων και θα τους βοηθά στην αποτελεσματικότητα της ολοκλήρωσης αυτών των προσπαθειών.
" Θα επιλέξει στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο συγκεκριμένες και σαφώς ονοματισμένες δράσεις, για το ορεινό της όγκο, για το παραλιακό μέτωπο, για το περιβάλλον, για τις ΑΠΕ και γενικά για την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή.
" Θα στηρίξει την Κατάρτιση - Ενημέρωση και τον μηχανισμό διάχυσης της στον Δήμο, με έμφαση στους νέους και στις γυναίκες.
" Θα στηρίξει δράσεις και ενέργειες σε θέματα ανεργίας και θα υποβοηθήσει τον Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση.


3.3 Αξιολόγηση Υφιστάμενης Κατάστασης
3.3.1 Συμπεράσματα - Κρίσιμα Ζητήματα
Με την ολοκλήρωση της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο Ευρωστίνης τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο, τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
Σε μακροοικονομικό επίπεδο:
¶ Προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, μέσω της υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Μέχρι σήμερα ο Δήμος στερείται ενός βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, με σκοπό να δημιουργηθούν συνθήκες άρσης της απομόνωσης της περιοχής και αξιοποίησης των μεγάλων έργων που συντελούνται.
¶ Διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και οργάνωση και λειτουργία νέων υπηρεσιών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες του Δήμου, όσο στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Απαιτείται η ενίσχυση του ενεργού δυναμικού του Δήμου, μέσω της δημιουργίας ενός ισόρροπου - βιώσιμου πλαισίου ανάπτυξης.
¶ Ανάπτυξη οργανωμένου Στρατηγικού Σχεδίου ενίσχυσης του τουρισμού και γενικά του συναφούς τριτογενούς τομέα για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξη και διατήρησης - ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Το ορεινό μέτωπο θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβάλλει τις φυσικές του ομορφιές και την μοναδικότητα του περιβάλλοντος τους με τα θεματικά του χαρακτηριστικά.
¶ Ο Δήμος παρουσιάζει ελλείψεις σε μονάδες παραγωγικότητας και έχει ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με έμφαση στην αξιοποίηση - τυποποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Η μετεξέλιξη του πρωτογενούς τομέα και έμφαση στην μεταποίηση, αποτελούν τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά στο να μην χάσει την αγροτική του ταυτότητα ο Δήμος.
¶ Προώθηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην εργασία μεταξύ των δύο φύλων και ειδικά στις γυναίκες.
Σε μικροοικονομικό επίπεδο:
¶ Εκσυγχρονισμός της Διοίκησης και ειδικότερα των υπηρεσιών του Δήμου, μέσω της συμπλήρωσης σε στελέχωση, ώστε να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους Δημότες.
¶ Ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών υποδομών, με έμφαση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων, δεδομένο το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και ταλανίζει τον Δήμο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
¶ Ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να αυτοματοποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν πλήρως οι υπηρεσίες του Δήμου προς τον πολίτη.
¶ Ανάγκη πλήρης καταγραφής και ανάπτυξης ολοκληρωμένης στρατηγικής βέλτιστης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Αυτό αποτελεί και βασικό Στρατηγικό Στόχο της υφιστάμενης Δημοτικής Αρχής, με σκοπό την σταδιακή ισόρροπη - βιώσιμη ανάπτυξης της περιοχής και ειδικού του ορεινού όγκου και την προσέλκυση κεφαλαίων και επιχειρηματικής δράσης. Ωστόσο τα ανωτέρω θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Μέχρι σήμερα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου ήταν σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα να στερεό πηγές εσόδων και συνθήκες ανάπτυξης τις οποίες χρειάζεται η περιοχή.

3.3.2 Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα Δήμου Ευρωστίνης

Πλεονεκτήματα Δήμου Ευρωστίνης:
Ο Δήμος Ευρωστίνης αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο Δήμο στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου και σταδιακά πραγματοποιούνται βήματα προς την ποιοτική αναβάθμιση των ΔΔ μέσω της υιοθέτησης αξιόλογων μέτρων και πρωτοβουλιών.
Συγκεκριμένα:
¶ Ο Δήμος Ευρωστίνης έχει επενδύσει σε έργα υποδομής κατά τη διάρκεια της διετίας 2006 - 2007, με άξονες την πλήρη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος όπως και την πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης καθώς και στην αύξηση της ελκυστικότητας του Δήμου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
¶ Ο Δήμος παρουσιάζει ιδιαίτερα ικανοποιητική εικόνα στην οργάνωση και εφαρμογή πολιτικών για την κοινωνική συνοχή και την άμβλυνση των φαινόμενων κοινωνικού αποκλεισμού. Η υλοποίηση νέων δράσεων κοινωνικού περιεχομένου, αναδεικνύουν την κοινωνική πολιτική σε βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης.
¶ Ο Δήμος έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες, τόσο με αυτόνομες πρωτοβουλίες όσο και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα (ΣΔΙΤ - ΘΗΣΕΑΣ). Οι δράσεις αυτές αφορούν σε υποδομές (Αποχέτευση - Βιολογικός) και σε αναπτυξιακά έργα (ΘΗΣΕΑΣ για έργα ΣΔΙΤ στον τομέα Αξιοποίηση Ακινήτων). Επίσης συμμετέχει ενεργά με έργα και δράσεις για την ανάπτυξη και διεύρυνση δομών και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας που αφορούν σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, στην τρίτη ηλικία, στις γυναίκες και στους νέους ανθρώπους.
¶ Σημαντική επίσης είναι η πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού.
¶ Ο Δήμος διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, η βέλτιστη αξιοποίησης της οποίας μπορεί να φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον Δήμο και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή.
¶ Η μορφολογία της περιοχής (εναλλαγή βουνού - θάλασσας), η γεωγραφική θέση καθώς και η ιστορία του Δήμου, ευνοούν την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων καθώς και την αντίστοιχη ανάπτυξη διάφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.



Μειονεκτήματα Δήμου Ευρωστίνης:
¶ Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κύριο μέλημα της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την ποιοτική ανάπτυξη. Ο Δήμος χρειάζεται να αναπτύξει ένα περισσότερο ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικών υποδομών, με δεδομένα ωστόσο τα προβλήματα της εξάρτησης το από τον γενικότερο σχεδιασμό της περιοχής. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση στο μείζων πρόβλημα της Αποχέτευσης - Διάθεσης Λυμάτων, δεδομένο το οποίο δρομολόγησε η παρούσα Δημοτική Αρχή.
¶ Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην απορρόφηση πόρων για τις προνοιακές δομές, κυρίως από συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα, είναι ένα καθολικό πρόβλημα που οφείλεται κυρίως στην πολυδιάσπαση των επιδοματικών παροχών και την έλλειψη διασύνδεσης με τις προνοιακές υπηρεσίες. Παράλληλα ο κατακερματισμός των δράσεων και η υλοποίηση των έργων από πολλούς φορείς, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στα προγράμματα για την προώθηση της ισότητας των γυναικών, λειτουργεί αρνητικά στην ολοκλήρωση και στο ποιοτικό αποτέλεσμα των δράσεων.
¶ Περιορισμένη ανάπτυξη στον τομέα μεταποίησης και τη σύνδεση του με τον Πρωτογενή Τομέα. Για το λόγο αυτό ο Δήμος δρομολόγησε την διαδικασία δημιουργίας Μεταποιητικών Μονάδων Τοπικών Προϊόντων, θέλοντας να συνδέσει αυτήν την πρωτοβουλία με την Τουριστική Ανάπτυξη και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που είναι εξαιρετικής ποιότητας και με σημαντικές εναλλαγές βουνού και θάλασσας. Επίσης μέσω αυτής της προσπάθειας θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και στις νέες θέσεις εργασίας, με σκοπό να συγκρατήσει τον πληθυσμό και να αυξήσει την ευμάρεια της περιοχής.
¶ Υψηλός και αυξανόμενος δείκτης γήρανσης του πληθυσμού, δεδομένο το οποίο παρουσιάζει επιδείνωση και για το λόγο αυτό ο Στρατηγικός Σχεδιασμός έχει δράσεις ανάπτυξης για τη διατήρηση των νέων στην περιοχή και πιθανά την επαναφορά ενεργού δυναμικού που έχει μεταναστεύσει στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας.
¶ Μέχρι σήμερα ο Δήμος αποτελούσε απλά ένα προορισμό αναψυχής και εκτόνωσης των κατοίκων της Περιφέρειας Πρωτευούσης και αυτό γινόταν χωρίς στόχο και όραμα. Παράλληλα με αυτό το ορεινό μέτωπο παρέμεινε αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα η περιοχή των Τρικάλων να αναπτυχθεί υπέρμετρα σε σχέση με την Ζάχολη και τον Πύργο. Η εικόνα αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Δήμου και το οποίο θα πρέπει να καλύψει με γοργά βήματα με δεδομένο του ότι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων (Προαστιακός, ΟΣΕ, ΠΑΘΕ) θα διαμορφώσουν συνθήκες οι οποίες πλέον δεν θα είναι αναστρέψιμες. Κατά συνέπεια η τριετία 2008 - 2010 θα είναι οι πλέον κρίσιμες και αποφασιστικές για την εξέλιξη της περιοχής.

3.3.3 Προσδιορισμός Αναγκών
¶ Προστασία - αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για την μετατροπή των πολλών ΔΔ σε τόπους προορισμών επισκέπτες, με ειδικές θεματικές αναζητήσεις.
¶ Ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του Δήμου και ειδικά της μεταποίησης των τοπικών προϊόντων και διάχυση της στο ενεργό δυναμικό του Δήμου.
¶ Σχεδιασμός και ανάπτυξη οργανωμένου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ώστε να διενεργηθούν επενδύσεις και να αξιοποιηθεί η περιοχή τόσο στο ορεινό της μέτωπο, όσο και στο παράλιο. Η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί και η εξέλιξη της αποτελεί ένα νέο δεδομένο με αυξημένη κοινωνική αποδοχή.
¶ Είναι σημαντικό, ο Δήμος να ενισχύσει την κοινωνική υπηρεσία με εξειδικευμένο προσωπικό και νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, με απώτερο στόχο να πραγματοποιηθεί καταγραφή των ομάδων πληθυσμού που διαμένουν στο Δήμο, τον εντοπισμό των προβλημάτων και αναγκών και τελικά την χάραξη της κοινωνικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει το Πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ", τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της 4η Προγραμματικής Περιόδου καθώς και τις υπάρχουσες ηλεκτρονικές υποδομές που υλοποιεί για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
¶ Πρέπει να υπάρξει γραφείο ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων, με τη δικτύωση των δημοτών και επιχειρήσεων και τη δημιουργία και αξιοποίηση μητρώων μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υλοποιείται στο Δήμο καθώς και από την υπάρχουσα ιστοσελίδα του Δήμου. Επιπροσθέτως θα πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες σε επιμόρφωση, είτε μέσω διαδημοτικών συνεργασιών, είτε μέσω αυτόνομων δράσεων.
¶ Αναφορικά με τις δομές που λειτουργούν για την τρίτη ηλικία, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" μπορεί να επεκταθεί ο αριθμός τους, να διευρυνθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες, να προαχθούν οι θέσεις απασχόλησης και εθελοντικής εργασίας σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές δραστηριότητες και να δικτυωθούν οι υπηρεσίες για την καλύτερη και αποτελεσματική λειτουργία τους. Επισημαίνεται ότι για τα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι", "Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων", "Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας", τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, υπάρχει απόφαση συνέχισης της χρηματοδότησής τους με Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους. Η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί έως τις 31/8/2008. Ωστόσο η απουσία ενός Γηροκομείου αποτελεί ένα σημαντικό κενό για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

3.3.4 Εξωγενείς παράγοντες
3.3.4.1 Τρέχον Θεσμικό Πλαίσιο (Εθνικό)
Το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθορίζεται από:
==> Τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (Ε.Χ.Τ.Α.),
==> Το Ελληνικό Σύνταγμα,
==> Την Ελληνική Νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Αναλυτικότερα :
Α. Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας
Όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εναρμονίζονται με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που κυρώθηκε με το Νόμο 1850/1989. Οι βασικότερες από τις αρχές που προβλέπονται είναι οι ακόλουθες:
" Τοπική Αυτονομία- Διατύπωση Γνώμης,
" Δικαιώματα Αιρετών,
" Διοικητικός Έλεγχος Πράξεων,
" Οικονομικοί Πόροι και Διαχείριση,
" Συνεργασία των ΟΤΑ ,

Β. Ελληνικό Σύνταγμα
Οι διατάξεις που αφορούν κατά κύριο λόγο την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ενσωματωμένες στο άρθρο 102 του Συντάγματος.
Βασικές αρχές του Συντάγματος είναι οι ακόλουθες:
" Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στο ΟΤΑ
" Οι βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δυο. Υπέρ των ΟΤΑ συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, καθώς και την κατανομή τους στους δυο βαθμούς.
" Εκτός από τις αρμοδιότητες αυτές οι ΟΤΑ μπορούν να υποχρεούνται να ασκούν αρμοδιότητες που τους αναθέτει το κράτος για λόγους λειτουργικότητας και εγγύτητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Η ανάθεση αυτή πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από τους αναγκαίους, για την άσκησή τους πόρους.
" Οι ΟΤΑ έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Δηλαδή έχουν δικούς τους πόρους και δυνατότητα να τους διαθέτουν με δική τους απόφαση, πάντα στα πλαίσια των νόμων
" Για την εκλογή των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται καθολική και μυστική ψηφοφορία
" Το κράτος ασκεί στους ΟΤΑ εποπτεία, που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους
" Οι αιρετοί υπόκεινται σε ποινικές, αστικές και πειθαρχικές κυρώσεις, όταν συντρέχουν προϋποθέσεις, που ορίζονται από το νόμο, αλλά ο πειθαρχικός έλεγχος ασκείται με τις Συνταγματικές εγγυήσεις, δηλαδή μετά από σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου, που αποτελείται στην πλειοψηφία του από δικαστές
" Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα, που να εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, αλλά και τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων τους

Γ. Ελληνική Νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι:
" Η ρύθμιση των προσόδων των ΟΤΑ - Νόμος 1080/1980
" Η λαϊκή εκπροσώπηση στα νομαρχιακά συμβούλια και η αναβάθμιση του ρόλου τους. Νόμος 1235/1982
" Η δημοτική αποκέντρωση, η λαϊκή συμμετοχή και η διεύρυνση της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Κοινοτήτων. Νόμος 1270/1982
" Βασικός νόμος για τα χωροταξικά - πολεοδομικά - Νόμος 1337/1983 και όλοι οι νόμοι που ακολούθησαν
" Η διεύρυνση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, η θεσμοθέτηση των αναπτυξιακών συνδέσμων και των προγραμματικών συμβάσεων και η διεύρυνση των επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Νόμος 1416/1984
" Η μελέτη και εκτέλεση των δημοσίων και δημοτικών έργων. Νόμος 1418/1984, ΔΚΚ, ΠΔ 171/1987, ΠΔ 609/1985, Νόμος 3316/2005, Κοινοτικές Οδηγίες
" Η κύρωση του ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Νόμος 1850/1989
" Η προώθηση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Νόμος 1828/1989 και όλοι οι νόμοι που ακολούθησαν
" Το τέλος ακίνητης περιουσίας. Νόμος 2130/1993
" Βασικός νόμος για τις προσλήψεις. Νόμος 2190/1994
" Η ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η σύσταση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης και η μεταβίβαση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στους Δήμους. Νόμος 2218/1994
" Η θεσμοθέτηση των ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Νόμος 2240/1994
" Η βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ και η σύσταση της ΕΝΑΕ. Νόμος 2307/1995
" Η οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Νόμος 2344/1995
" Η βελτίωσης της διοίκησης, οργάνωσης και στελέχωσης των περιφερειών. Νόμος 2503/1997
" Η βελτίωση της συγκρότησης και λειτουργίας των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ. ΠΔ 48/1999
" Η βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών. Νόμος 2508/1997 και θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. Νόμος 2742/1999
" Το πρόγραμμα Ι. Καποδίστριας: Συνένωση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ). Νόμος 2539/1997
" Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Νόμος 2647/1998
" Η υπαίθρια διαφήμιση. Νόμος 2946/2001
" Οι αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της δημοτικής αστυνομίας. ΠΔ 23/2002
" Κώδικας κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. Νόμος 3584/2007
" Θέματα αμιγώς δημοτικών επιχειρήσεων - Νόμος 1574/2007
" Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για ΑΕ δημοτικές επιχειρήσεις

Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων Νόμος 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114)
Αποτελεί το βασικό κανονιστικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ. Διακρίνεται στις ακόλουθες ενότητες
- Δήμοι και Κοινότητες-Σύσταση και Αρμοδιότητες (¶ρθρα 1-18)
- Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές-Εκλογή (¶ρθρα 19-74)
- Αρμοδιότητες-¶σκηση αρμοδιοτήτων Δήμων και Κοινοτήτων (¶ρθρα 75-85)
- Διοίκηση Δήμων και Κοινοτήτων (¶ρθρα 86-154)
- Οικονομική Διοίκηση ΟΤΑ-Περιουσία ΟΤΑ-Επιχειρησιακά Προγράμματα-Έργα και Προμήθειες-Απαλλοτριώσεις (¶ρθρα 155-213)
- Τοπική Δημοκρατία (¶ρθρα 214-218)
- Συνεργασίες Δήμων και Κοινοτήτων σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό Επίπεδο (¶ρθρα 219-221)
- Διαδημοτική Συνεργασία - Συμβάσεις - Συμπράξεις (¶ρθρα 222-225)
- Δημοτικά και Κοινοτικά Ιδρύματα-Νομικά Πρόσωπα (¶ρθρα 226-251)
- Επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (¶ρθρα 252-270)
- Μεταβατικές και Τελικές Διατάξεις (¶ρθρα 271-287)
Θεσμικό Πλαίσιο Επιχειρησιακών Σχεδίων:
Το θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρησιακών Σχεδίων που διαμορφώνει τις νέες συνθήκες για τους ΟΤΑ :
- Με τα άρθρα 203-207 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, θεσπίστηκε για πρώτη φορά, η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.
- Με την Υπουργική απόφαση 18183, ΦΕΚ 534, Β, 13/4/2007 καθορίστηκε η δομή και το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ
- Με το Προεδρικό Διάταγμα 185/2007 "Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α' βαθμού" καθορίστηκε η διαδικασία κατάρτισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
- Οι προηγούμενες θεσμικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στους ΟΤΑ. Στόχος είναι η διαδικασία του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων των ΟΤΑ, να αποτελέσει μια σταθερή εσωτερική λειτουργία, στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις, με συγκεκριμένο ρόλο, το ανθρώπινο δυναμικό τους.

3.3.4.2 Ευρωπαϊκή Πολιτική και Χρηματοδοτήσεις
Η πολιτική της συνοχής, η αναθεωρημένη "Στρατηγική της Λισσαβόνας" και οι γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενσωματώνονται ουσιαστικά στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Η άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, η αειφόρος ανάπτυξη και η κοινωνική σύγκλιση πρέπει να διαμορφωθούν παράλληλα με την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα σε μια νέα διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επαναβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε ο κρίσιμος ρόλος της Αυτοδιοίκησης ως Εταίρου στην εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013. Στα βασικά Ευρωπαϊκά Κείμενα που συνθέτουν τους κανόνες οργάνωσης και διαχείρισης προγραμμάτων, ενισχύεται ιδιαίτερα ο ρόλος των τοπικών φορέων στο πλαίσιο της περιφερειακής αποκέντρωσης και περιφερειακής συνοχής.
Σημαντικές παράμετροι που αναδεικνύουν το ρόλο της αυτοδιοίκησης στη Νέα Προγραμματική Περίοδο αποτελούν:
" Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης που περιέλαβε ως θεμελιώδη συστατικά του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, την εδαφική συνοχή και την αρχή της επικουρικότητας, ορίζοντας ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων θα γίνεται σε επίπεδο τοπικών δομών.
" Ο καθορισμός της έννοιας "Εταιρική Σχέση", τόσο στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών οργάνων όσο και σε επίπεδο της σχέσης κράτους- τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αναγνώριση διακριτού ρόλου της αυτοδιοίκησης, αποτυπώνεται στις θεματικές ενότητες που απαρτίζουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ένωσης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
" Ο ενισχυμένος ρόλος της αυτοδιοίκησης αποτυπώνεται στην ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των πόλεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το μοντέλο προώθησης της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη των πόλεων.
Η αυτοδιοίκηση έχει σημαντική εμπειρία στην αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με τη συμμετοχή της σε ποσοστό περίπου 50% στο συνολικό πλήθος έργων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Επιδιώκει επομένως ενεργή συμμετοχή και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα.
Σχετικά με τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-1013 επισημαίνονται τα εξής:
" Για την περίοδο 2007- 2013 κάθε κράτος- μέλος καταρτίζει και υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο πρέπει να είναι συνεπές με τις Στρατηγικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την Πολιτική της Συνοχής 2007- 2013 και να συνδέεται με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων κάθε κράτους- μέλους.
" Το Ελληνικό ΕΣΠΑ, περιγράφει τη στρατηγική της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει την κοινοτική συνδρομή, συνολικού ύψους 20,4 δις ευρώ. Οι γενικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται και εξειδικεύονται σε Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Αναλυτικά:
Τα οκτώ Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι:
¶ "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας",
¶ "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα",
¶ "Ψηφιακή Σύγκλιση",
¶ "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη",
¶ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"
¶ "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση",
¶ "Διοικητική Μεταρρύθμιση" και
¶ "Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής".

Τα πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι:
¶ Αττικής,
¶ Μακεδονίας -Θράκης,
¶ Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου -Ιονίων Νήσων,
¶ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου και
¶ Κρήτης - Νήσων Αιγαίου.

Αναφορικά με τους τελικούς δικαιούχους και την υλοποίηση των έργων, θα υπάρχει σημαντικά μικρότερος αριθμός ικανών και πιστοποιημένων Φορέων Υλοποίησης. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 Φορείς Υλοποίησης και στόχος είναι να μειωθούν κατά περίπου 90%. Για παράδειγμα, οι Φορείς Υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού είναι σήμερα περίπου 1.050 και θα περιορισθούν σημαντικά με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, της "Δήμος Α.Ε.".

Τα βασικά κείμενα που ενσωματώνουν το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και Εθνικής πολιτικής στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-1013 είναι τα ακόλουθα:

Α. Εθνικά Κείμενα
¶ Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013
¶ 1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013
¶ 2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013
¶ 3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013
¶ 4η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για την κατάρτιση ΕΠ 2007-2013 και συνοδευτικά έγγραφα (4η Εγκύκλιος, της ΕΕ, Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διενέργεια ανάλυσης κόστους-οφέλους). Περιλαμβάνει όλο το κανονιστικό πλαίσιο για την διάρθρωση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων
¶ Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2005-2008
¶ Έκθεση Ανταγωνιστικότητας
¶ Συναντήσεις Διαβούλευσης για το ΕΣΠΑ
¶ Απόφαση Συγκρότησης Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 2007-2013
¶ Απόφαση Συγκρότησης Ομάδων Σχεδιασμού Προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΦΕΚ, ¶ρθρο 19)
¶ Προσχέδιο Νόμου για τη Διαχείριση, Έλεγχο και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2007 - 2013 (Αύγουστος 2007)
ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (έγγραφο εγκεκριμένο από την ΕΕ στις 28 Μαρτίου 2007)
¶ Κριτήρια Διαχειριστικής Επάρκειας Δικαιούχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιόδου 2007-2013. Πρόκειται για την πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα, με συμφωνημένες διαδικασίες, της δυνατότητας να διαχειριστεί και να υλοποιήσει έργα στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.

Β. Ευρωπαϊκά Κείμενα
¶ Νέοι Κανονισμοί για την Πολιτική της Συνοχής 2007-2013
- Κανονισμός (EK) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/1999, Διορθωτικό στον κανονισμό (EK) αριθ. 1083/2006
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1080/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1783/19
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1784/1999
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1084/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, για την ίδρυση Ταμείου Συνοχής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1164/94
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ)
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας
¶ Απόφαση του Συμβουλίου για τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας για τη συνοχή
¶ Ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις οικονομικές πολιτικές των Κρατών Μελών και της Κοινότητας
¶ Κατευθυντήριες γραμμές των πολιτικών απασχόλησης των Κρατών Μελών Ανακοίνωση της ΕΕ "Κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση: το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβόνας"

4. Στρατηγικός Σχεδιασμός
Η δομή και η διάρθρωση της Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακή - Τοπική) παρουσιάζει συνεχή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και απαιτεί συνεχή ενημέρωση, υψηλό βαθμό οργάνωσης και τεχνογνωσία.
Οι ΟΤΑ έχουν αρχίσει πλέον να λειτουργούν σαν οργανωμένες επιχειρήσεις, αναδιαμορφώνοντας ριζικά τις σχέσεις πολιτικής, οικονομίας, αγορών, κοινωνίας, πολιτών, επικοινωνίας, πληροφόρησης και γνώσης, δεδομένα τα οποία παρουσιάζουν συνεχή και δυναμική εξέλιξη.
Η αναζήτηση του "καινούργιου, της "καινοτομίας", της "νέας πολιτικής" και γενικότερα της "ουσίας" και της "ρεαλιστικής προσέγγισης της νέας πραγματικότητας", συνοψίζουν την ταυτότητα και το πολιτικό ζητούμενο, τόσο για την Αυτοδιοίκηση όσο και για τους πολίτες.
Η "ρεαλιστική προσέγγιση της νέας πραγματικότητας" για την δημοτική πολιτική, αφορά το την ύπαρξη Κεντρικού Στόχου - Στρατηγικού Σχεδιασμού. Αναμφισβήτητα, η αγάπη για τον τόπο και τη "γειτονιά" είναι η εναρκτήρια προϋπόθεση για να προσφερθεί κανείς στη μάχη της διαρκούς βελτίωσης της καθημερινότητας.
Βασικός Στόχος του Στρατηγικού Σχεδιασμού συνοπτικά για τον Δήμο Ευρωστίνης είναι : η κάλυψη των βασικών αναγκών σε έργα Περιβαλλοντικών Υποδομών (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με όμορους Δήμου), η διενέργεια Ισόρροπων - Βιώσιμων Επενδύσεων στον Τουρισμό, η οργανωμένη αξιοποίηση του Πρωτογενούς Τομέα με μεταποιητικές δράσεις, η ολοκλήρωση του Πολεοδομικού - Χωροταξικού Σχεδιασμού και η σταδιακή υλοποίηση επιλεγμένων Υποδομών, όπως ασφαλτοστρώσεις - οδοποιίες - ηλεκτροφωτισμός - αναπλάσεις, κλπ.
Για το λόγο αυτό, ο Σύμβουλος σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες και την Δημοτική Αρχή, θα επιχειρήσουν να κωδικοποιήσουν τις δράσεις και να έχουν σαφή αναφορά σε :
Ωριμότητα σε επίπεδο Μελέτης - Προετοιμασίας,
Ωριμότητα σε διαδικασίες Αδειοδοτήσεων - ¶μεσης δυνατότητας Προκήρυξης Έργων,
Μέθοδο Υλοποίησης (πχ Ταμείο Συνοχής, ΠΕΠ, ΣΔΙΤ, κλπ),
Θεσμικό Πλαίσιο που θα ακολουθηθεί (ν. 1418/84, ν 3389/2005, ν. 3463/2006, ν. 3274/2004, κλπ),
Χρηματοδοτικό μέσο - Πηγές χρηματοδότησης (Εθνικοί Πόροι, Κοινοτικοί Πόροι, Αυτοχρηματοδότηση, Δανεισμός),
Συμβατότητα με τον συνολικό Στρατηγικό Σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του,
Διαδικασία - Μεθοδολογία Υλοποίησης - Εκθέσεις Προόδου.
4.1 Αναπτυξιακό Όραμα Δήμου Ευρωστίνης
4.1.1 Προσδιορισμός γενικών στρατηγικών στόχων προς υλοποίηση οράματος
Οι γενικοί Στρατηγικοί Στόχοι που περιγράφουν το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο Ευρωστίνης, συνοπτικά παρουσιάζονται ως εξής :

1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ,
Δημιουργία διαδημοτικού Γηροκομείου, σε συνεργασία με τους Δήμους Ακράτας και Αιγείρας (διαδημοτική συνεργασία).
Δημιουργία Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στο Δερβένι και σε ακίνητο του Δήμου.
Δημιουργία δομών Επαγγελματικής Κατάρτισης - Ενημέρωσης, και πιθανή συνεργασία με όμορους Δήμους και με σκοπό την συνεχή κατάρτιση - ενημέρωση των δημοτών και των επιχειρηματιών.
Απαλλαγή δημοτικών τελών για τους άπορους δημότες, με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της δημοτικής αρχής.


2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ,
Αγορά Οικοπέδου για την ανέγερση νέου σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο Δερβένι.
Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στο Δερβένι στο υφιστάμενο Δημοτικό Σχολείο μετά την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου από τον ΟΣΚ, και δικτύωση του με όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Αποκατάσταση των υφιστάμενων παλαιών Δημοτικών Κτιρίων και απόδοση τους σε Τοπικούς Φορείς - Συλλόγους, για διενέργεια πολιτιστικών και συναφών κοινωνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Δημιουργία Οργανισμού Μή Κερδοσκοπικού, με σκοπό : την καταγραφή και προσέγγιση για εθελοντική προσφορά των επωνύμων επιστημόνων και στελεχών της περιοχής, για εύρεση πόρων - δωρεών, για διενέργεια πολιτιστικών και συναφών δραστηριοτήτων - εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, πιθανά και σε διαδημοτικό επίπεδο.


3. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Δημιουργία Πρότυπων Μεταποιητικών Μονάδων για Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων, διάθεση σε αυτές Δημοτικών Κτιρίων για τη στέγαση τους, καθώς και παροχή υπηρεσιών για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους από Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα. Σκοπός η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων.
Αξιοποίηση του "Πύργου Κορδή", για Λαογραφικό - Αγροτικό Μουσείο για τη στέγαση του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, και για μόνιμο Εκθετήριο Τυποποιημένων Αγροτικών Προϊόντων.
Δημιουργία Ξενώνα Χειμερινού Τουρισμού και συναφών εγκαταστάσεων αναψυχής - εστίασης, στον Πύργο και στην Ζάχολη και σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου.
Δημιουργία Ξενώνα και συναφών εγκαταστάσεων αναψυχής - εστίασης, στο Δερβένι και σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου.
Αξιοποίηση - ανάδειξη του συνολικού εμβαδού της περιοχής "Δασάκι", για τη δημιουργία χώρων αναψυχής - εστίασης και ανάπτυξης θαλάσσιων σπορ, με πρόσβαση για όλους τους κατοίκους και σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Αξιοποίηση του ακινήτου της δωρεάς "Κανελάκη" για την δημιουργία ενός υπαίθριου μικρού θεάτρου, χώρων αναψυχής - εστίασης και εκδηλώσεων, καθώς και έργα προστασίας - συντήρησης του υφιστάμενου μνημείου της Οικογένειας Κανελάκη.
Αξιοποίηση της Πλατείας Αδαμοπούλου, για την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου εστίασης - αναψυχής για την νεολαία του Δήμου.
Επέκταση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης Μαρίνας στα Μαύρα Λιθάρια και λειτουργία Ναυταθλητικού Κέντρου για την περιοχή.
Δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου στο Στόμιο.
Δημιουργία ζώνης εκτροφής θηραμάτων και κυνηγιού στο ορεινό Σαραντάπηχο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς αλλοίωση του περιβάλλοντος.
Δημιουργία Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης - Αγροτουρισμού στο Δερβένι, για την συνεχή ενημέρωση των κατοίκων, τον σχεδιασμό, το συντονισμό και την παρακολούθηση προγραμμάτων Τουριστικής Αξιοποίησης.

4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων - Εγκαταστάσεων Δικτύου Ύδρευσης - ¶ρδευσης, σε συνδυασμό και με Μονάδα Αφαλάτωσης - Χρήσης ΑΠΕ, για την κάλυψη της επάρκειας σε Ύδρευση - ¶ρδευση σε ορίζοντα 25 ετίας,
Κατασκευή και λειτουργία Αποχετευτικού Δικτύου για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου και σταδιακή του επέκταση στο σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου.
Διάθεση Λυμάτων με αυτόνομες λύσεις ανά περιοχή Μελέτης ή εναλλακτικά προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των λυμάτων μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Ξυλοκάστρου.
Λειτουργία του Διαδημοτικού ΧΥΤΑ για την μεταφορά των Απορριμμάτων και κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών που βρίσκονται στο Δήμο.
Δράσεις Ανακύκλωσης Απορριμμάτων και δράσεις δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης για τους Δημότες και τους επισκέπτες, με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες καθαριότητας για τον Δήμο.
Δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος - πυροπροστασίας της χλωρίδας της περιοχής, καθώς και δράσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με διαδημοτική συνεργασία όμορων Δήμων.
Ένταξη επιλεγμένων περιοχών στον Ορειβατικό - Περιπατητικό Τουρισμό και δράσεις ανάδειξης μνημείων και σημείων αναφοράς για τους επισκέπτες.

5. ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Βελτίωση της ασφαλτόστρωσης των δρόμων, με έμφαση στη σύνδεση του Δήμου με τις αναπτυσσόμενες περιοχές των Τρικάλων και του Φενεού,
Βελτίωση υπαρχόντων και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων.
Αναπλάσεις επιλεγμένων σημείων οικισμών για να καταστούν πόλοι έλξης χειμερινού τουρισμού, με έμφαση στον Πύργο, την Ζάχολη και σε άλλα ΔΔ του Δήμου.
Ανάπτυξη του Μοναστηριακού και του Εκκλησιαστικού Τουρισμού, σε συνεργασία με τους φορείς της Εκκλησίας.
Αξιοποίηση παραλιών με διευθετήσεις προβόλων - αιγιαλού, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

6. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Εκσυγχρονισμός γηπέδων ποδοσφαίρου (Αστέρας Δερβενίου, Πανευρωστινιακός, Α.Ο Λυκοποριάς) με χλοοτάπητα, θέσεις καθημένων και σύγχρονα αποδυτήρια, με σκοπό την ενίσχυση του αθλητισμού και την προσέγγιση των νέων.
Κατασκευή και δεύτερου γηπέδου 5Χ5 στο Δερβένι και συνολική αξιοποίηση του, για τη δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου.
Αξιοποίηση Κλειστού Γυμναστηρίου με αθλητικές εκδηλώσεις - προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

7. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΗΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Ολοκλήρωση μελέτης ΣΧΟΟΑΠ : Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου που θα δώσει τις κατευθύνσεις για την χωροταξική και ρυθμιστική ανάπτυξη του, καθώς και για την οργάνωση χρήσεων γης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Σχέδια Πόλης : Εφαρμογή του σχεδίου πόλης Δερβενίου και άμεση διάνοιξη των οδών που προβλέπονται. Επίσης τροποποίηση του σχεδίου πόλης στα τελευταία ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα ώστε το σχέδιο να επεκταθεί ως την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.
Επιτάχυνση των διαδικασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την επίλυση των προβλημάτων του σχεδίου πόλης Λυγιάς.
Οριοθετήσεις οικισμών : Επιτάχυνση των διαδικασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την οριοθέτηση των οικισμών Στομίου και ¶νω Πεταλούς.
Οικιστική ανάπτυξη : Μετά την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ, ο Δήμος, όπου προβλέπεται από την μελέτη οικιστική ανάπτυξη θα προχωρήσει σε πολεοδόμηση και στις αντίστοιχες πράξεις εφαρμογής με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
Οριοθέτηση ρεμάτων : Ο Δήμος σταδιακά θα προχωρήσει στις οριοθετήσεις των ρεμάτων που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί και στα αντίστοιχα εγγειοβελτιωτικά έργα.


8. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Συμπλήρωση στελέχωσης του Δήμου και ενίσχυση των υπηρεσιών προς τους δημότες.
Μηχανογράφηση και εφαρμογή σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής, για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Αναδιάρθρωση Δημ. Επιχείρησης σε Αναπτυξιακή, με έμφαση σε δράσεις ενημέρωσης, περιβαλλοντικές, αγροτοτουριστικές, κατάρτισης και συμμετοχής σε Προγράμματα.
Δημιουργία νέου Διοικητηρίου.

4.1.2 Εθνικές και Περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες
Η πολιτική της συνοχής, η αναθεωρημένη "Στρατηγική της Λισσαβόνας" και οι γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενσωματώνονται ουσιαστικά στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Οι γενικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται και εξειδικεύονται σε οκτώ (8) Τομεακά και σε πέντε (5) Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Τα οκτώ (8) Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι:
1. "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας",
2. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα",
3. "Ψηφιακή Σύγκλιση",
4. "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη",
5. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"
6. "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση",
7. "Διοικητική Μεταρρύθμιση" και
8. "Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής".
Τα πέντε (5) Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι:
1. Αττικής,
2. Μακεδονίας -Θράκης,
3. Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων,
4. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου και
5. Κρήτης - Νήσων Αιγαίου.
Αναφορικά με τους Τελικούς Δικαιούχους και την υλοποίηση των έργων, θα υπάρχει σημαντικά μικρότερος αριθμός ικανών και πιστοποιημένων Φορέων. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 Φορείς Υλοποίησης και στόχος είναι να μειωθούν κατά περίπου 90%. Σήμερα ανέρχονται σε 1.050 και θα περιορισθούν σημαντικά με τη σύσταση της "Δήμος Α.Ε.".
Ο Δήμος Ευρωστίνης δεν θα είναι Τελικός Δικαιούχος με δεδομένο του ότι μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να δημιουργήσει Τεχνική Υπηρεσία και δομές. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, και οι προτεινόμενες δράσεις είναι προσαρμοσμένες στην Νέα Προγραμματική Περίοδο και ειδικότερα στους ¶ξονες 3, 4, 5, και 7. Βασικός άξονας υλοποίησης της Στρατηγικής Περιβάλλον - Αγροτουρισμός - Εκπαίδευση - Νέες Τεχνολογίες θα είναι η Αναπτυξιακή του Επιχείρηση, στην Διαχείριση Υδάτινων Πόρων η Διαδημοτική Συνεργασία, και στα λοιπά οι υπηρεσίες του Δήμου.

4.1.3 Προσδιορισμός Αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για το Δήμο

ΑΞΟΝΑΣ 1 : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ,
1. Δημιουργία διαδημοτικού Γηροκομείου, σε συνεργασία με τους Δήμους Ακράτας και Αιγείρας :
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου έχει εκτιμηθεί σε 1,5 εκ. ευρώ και στη διάθεση του Δήμου Ευρωστίνης υπάρχει Μελέτη από αντίστοιχο έργο. Σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από Ιδιώτη κάτοικο που επιθυμεί να συνεισφέρει για το έργο, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί από δωρεές και λοιπές χρηματικές ενισχύσεις - επιχορηγήσεις με μέριμνα και των συμμετεχόντων Δημοτικών Αρχών.
Σαν τόπος εγκατάστασης έχει προταθεί ο Δήμος Αιγείρας και συγκεκριμένο ακίνητο συνολικού εμβαδού 6,0 στρεμμάτων, το οποίο θα εισφερθεί, ενώ σε φάση διερεύνησης είναι οι όροι δόμησης για να διασφαλιστεί η δυνατότητα ανέγερσης του Γηροκομείου, με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία περί κοινωφελών εγκαταστάσεων. Ο Δήμος Ευρωστίνης σε περίπτωση όπου καθ' οιονδήποτε τρόπο υπάρξει θέμα ή ζήτημα με την χρήση και την δυνατότητα του προσφερθέντος ακινήτου να εξυπηρετήσει το σκοπό της ανέγερσης Γηροκομείου, προτίθεται να εισφέρει δικό του ακίνητο. Σε ότι αφορά την χωρητικότητα - κλίνες το Γηροκομείου, συμφωνήθηκε αυτές σε αρχικό επίπεδο να κυμανθούν σε 60, με σκοπό να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των περιοχών και επιπροσθέτως να υπάρχει και η πρόβλεψη επέκτασης - προσθηκών για την κάλυψη της τυχόν αυξημένης ζήτησης στο μέλλον.
Σε ότι αφορά το Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει την κατασκευή και την λειτουργία το Γηροκομείου, συμφωνήθηκε να προσιδιάζει προς τον Ιδιωτικό Τομέα και να έχει σαφές μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο λόγος αυτής της προτίμησης, έγκειται στο να αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός της ανέγερσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Γηροκομείου. Η λειτουργικότητα του Γηροκομείου είναι προφανές ότι θα βασισθεί στην ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας, σε ότι αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις, με σκοπό αυτό να έχει σύγχρονες προδιαγραφές και να εξυπηρετήσει την περιοχή και τις ανάγκες της. Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα συμφωνήθηκε να υπάρξει διεξοδική και ρεαλιστική μελέτη, με σκοπό να υπάρξει οικονομική αυτονομία και κάλυψη των τρεχουσών αναγκών από δωρεές, χορηγίες και οικονομικά βοηθήματα των εμπλεκομένων. Συμφωνήθηκε ότι οι τυχόν οικονομικές συμμετοχής των Δήμων στο Γηροκομείο θα είναι σε ίσα μερίδια και επιπροσθέτως το βάρος των πόρων του Γηροκομείου θα πρέπει να πέσει περισσότερο στον πρώτο άξονα των εσόδων (Ιδιωτικός Τομέας) και δευτερεύοντος στην Δημοτική συνεισφορά, ώστε να έχει αυτόνομη πορεία και να μην εμπλακεί σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσκόμματα τα οποία και θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία του.
2. Δημιουργία Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στο Δερβένι και σε ακίνητο του Δήμου :
Έχει ήδη αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρωστίνης και έχει δρομολογηθεί η δημιουργία του ΚΑΠΗ Δερβενίου, το οποίο και θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων κατοίκων του Δήμου Ευρωστίνης. Οι μέχρι σήμερα ενέργειες για το ΚΑΠΗ Δερβενίου, έχουν ως εξής :
" Εύρεση χώρου για την στέγαση του,
" Διαδικασίες αδειοδότησης για τη λειτουργία του,
" Χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό του Δήμου,
3. Δημιουργία δομών Επαγγελματικής Κατάρτισης - Ενημέρωσης, σε συνεργασία με όμορους Δήμους και με σκοπό την συνεχή κατάρτιση - ενημέρωση των δημοτών :
Η δημιουργία δομών Επαγγελματικής Κατάρτισης - Ενημέρωσης, για τους δημότες όλων των ηλικιακών τάξεων, αποτελεί μια βασική προτεραιότητα του Δήμου που έχει αντιληφθεί την συνεχή πρόοδο των δεδομένων στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ο σχεδιασμός προβλέπει την διερεύνηση της δημιουργίας ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό την συνεργασία με υφιστάμενο Κέντρο στην Κορινθία ή και διαδημοτική συνεργασία.
Σε πρώτο επίπεδο έχουν διαγνωσθεί οι κάτωθι βασικές ανάγκες :
" Κοινωνική Μέριμνα,
" Αγροτουρισμός - Τοπική Ανάπτυξη - Σχεδιασμός Οικογενειακών Επιχειρήσεων,
" Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων,
" Νέων Τεχνολογίες - Πληροφορική,
" Οργάνωση - Διοίκηση Επιχειρήσεων,
" Γυναικεία Επιχειρηματικότητα,
Τα Προγράμματα αυτά μετά την διαβούλευση που θα ακολουθήσει και την συμπλήρωση των αναγκών των δημοτών, θα απευθύνονται σε άνεργους και εργαζόμενους, νέους, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες, και στο προσωπικό των επιχειρήσεων της περιοχής. Στα πλαίσια αυτά θα συσταθεί Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων και σκοπός τους θα είναι η ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν προς τους ανέργους και τις επιχειρήσεις και που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες αυτές θα Γραφείο αφορούν:
Σχετικά με τους ανέργους:
" Την υποστήριξη και την ενθάρρυνση τους στην προσπάθεια ένταξης τους στην αγορά εργασίας.
" Την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, τα προγράμματα διακίνησης εργατικού δυναμικού καθώς και για κάθε άλλο πρόγραμμα ή μέτρο που λαμβάνει ο ΟΑΕΔ που αποσκοπεί στη μείωση της ανεργίας.
" Την ενημέρωση για προγράμματα που αναπτύσσουν άλλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόλησης των ανέργων.
" Τη διασύνδεση του Γραφείου με τα ηλεκτρονικά συστήματα ή έντυπες πηγές πληροφόρησης, με τις υποδομές του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα.
" Την ανάπτυξη στενής συνεργασίας του Γραφείου ενημέρωσης ανέργων με τις υπηρεσίες απασχόλησης του ΟΑΕΔ σε τοπικό επίπεδο,
Σχετικά με τις επιχειρήσεις :
" Την προσέγγιση και ενημέρωση τους για τα προγράμματα επιδοτήσεων νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ.
" Την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ ή άλλων φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
" Την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές για τα προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο ΟΑΕΔ, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας της επιχείρησης σε ότι αφορά το προσωπικό της.
" Την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης για αναπτυξιακά προγράμματα από φορείς του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα.
4. Απαλλαγή δημοτικών τελών για άπορους δημότες :
Αποτελεί προγραμματική δέσμευση της νέας Δημοτικής Αρχής και η υλοποίηση της έχει σαν σκοπό να δείξει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου προς τις ασθενέστερες τάξεις των δημοτών του. Μελετάται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τα δημοτικά τέλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρθεί η σχετική απόφαση για την υλοποίηση αυτής της συμβολικής κίνησης του Δήμου.

ΑΞΟΝΑΣ 2 : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ
1. Αγορά Οικοπέδου για την ανέγερση νέου σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου στο Δερβένι, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) :
Ο Δήμος θα αγοράσει οικόπεδο με σκοπό αυτό να διατεθεί για την ανέγερση ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου στο Δερβένι, και το οποίο θα κατασκευασθεί από τον αρμόδιο φορέα που είναι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Η αγορά του οικοπέδου θα γίνει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για την εκτίμηση της αξίας του και εναλλακτικά ο Δήμος θα καταβάλλει το ποσό αυτό, είτε από την αναμόρφωση του ΘΗΣΕΑ, είτε από μακροπρόθεσμο δάνειο το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει σαν διαδικασία.
2. Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στο Δερβένι στο υφιστάμενο Δημοτικό Σχολείο μετά την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου από τον ΟΣΚ, και δικτύωση του με όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα :
Η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Ευρωστίνης, αποτελεί μια αναγκαιότητα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Η νέα Δημοτική Αρχή το θεωρεί σαν την "κορωνίδα" των πολιτιστικών της δράσεων και για τον λόγο αυτό θα επιχειρήσει να δρομολογήσει με σιγουριά την μελέτη και την κατασκευή του. Η αξιοποίηση του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ανέγερσης του νέου Σχολείου από τον ΟΣΚ, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, αποτελεί την πρώτη επιλογή με δεδομένο και το ότι αυτό βρίσκεται στο Δερβένι και σε περίοπτη θέση. Σε περίπτωση όπου οι εκτιμήσεις για χρονικές καθυστερήσεις από την παράλληλη διαδικασία του νέου Δημοτικού Σχολείου θεωρηθούν μεγάλες, τότε θα δρομολογηθεί εναλλακτική λύση από τα διαθέσιμα δημοτικά κτίρια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές και την θέση του προτεινόμενου. Εναλλακτικά θα διερευνηθεί και η δημιουργία νέου Διοικητηρίου, για στέγαση του συνόλου των υπηρεσιών.
3. Αποκατάσταση των υφιστάμενων παλαιών Δημοτικών Κτιρίων και απόδοση τους σε Τοπικούς Φορείς - Συλλόγους για διενέργεια πολιτιστικών δραστηριοτήτων :
Η νέα Δημοτική Αρχή έχει σαν στόχο την αξιοποίηση του συνόλου των υφιστάμενων Δημοτικών Κτιρίων, τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση με Τοπικούς Φορείς - Συλλόγους για την αξιοποίηση τους. Για τον λόγο αυτό και αναλόγως των προτάσεων και των σκέψεων με τους πολίτες τα ακίνητα αυτά θα παραχωρηθούν με σκοπό να συντηρηθούν και να αναδειχθούν με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία, καλύπτοντας της πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτών για πολιτιστικές και λοιπές συναφείς δραστηριότητες.
4. Δημιουργία Οργανισμού Μη Κερδοσκοπικού, με σκοπό : την καταγραφή για εθελοντική προσφορά επωνύμων επιστημόνων και στελεχών της περιοχής, της εύρεση πόρων - δωρεών, την διενέργεια πολιτιστικών και συναφών δραστηριοτήτων - εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου :
Ο γενικότερος σχεδιασμός για τον Πολιτισμό και την Παιδεία στον Δήμο Ευρωστίνης, προβλέπει την καταγραφή του επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού στο Δήμο Ευρωστίνης, είτε αυτοί είναι δημότες, είτε έχουν καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή. Σκοπός η εθελοντική προσφορά και η οργάνωση θεματολογικών εκδηλώσεων - δραστηριοτήτων, οι δωρεές και η διερεύνηση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων για την προσφορά στον Δήμο Ευρωστίνης.


ΑΞΟΝΑΣ 3 : ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
1. Δημιουργία Πρότυπων Μεταποιητικών Μονάδων για Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων και διάθεση σε αυτές Δημοτικών Κτιρίων, καθώς και παροχή υπηρεσιών για την χρηματοδότηση τους από Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα. Σκοπός η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων :
Ο Δήμος Ευρωστίνης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα στην Δυτική Κορινθία και παράγει αρκετά αγροτικά προϊόντα. Η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων με σύγχρονες μεθόδους και διαδικασίες, η ονομασία προέλευσης και η δημιουργία δικτύου προώθησης και διανομής σαφώς και αποτελεί μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο νέα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια μέσω της :
" παραχώρησης δημοτικών κτιρίων για την στέγαση των Μονάδων αυτών, τόσο σε ότι αφορά την Τυποποίηση - Συσκευασία, όσο και σε ότι αφορά την Προώθηση τους,
" παροχής δωρεάν υπηρεσιών (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση η οποία θα αναδιαρθρωθεί), για την χρηματοδότηση τους από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους (Αναπτυξιακός Νόμος, Αγροτουριστική ΑΕ, Leader, κλπ),
" της μέριμνας για την ενημέρωση των δημοτών και ειδικότερα των ανέργων, των γυναικών και των κοινωνικά μειονεκτούντων,
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
2. Αξιοποίηση του "Πύργου Κορδή", για Λαογραφικό - Αγροτικό Μουσείο για τη στέγαση του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, και για μόνιμο Εκθετήριο Τυποποιημένων Αγροτικών Προϊόντων :
Ο Πύργος Κορδή αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου Ευρωστίνης και για τον λόγο αυτό η νέα Δημοτική Αρχή επιχειρεί να του δώσει την κατάλληλη χρήση και να τον αξιοποιήσει στα πλαίσια του παρόντος Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτά το εν λόγω παραδοσιακό κτίριο θα :
" Στεγάσει το Λαογραφικό - Αγροτικό Μουσείο, όπως αυτό έχει ήδη σχεδιασθεί και δρομολογηθεί,
" αποτελέσει μόνιμο εκθετήριο τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, σε επιλεγμένο σημείο στον περιβάλλοντα χώρο,
" θα στεγάσει το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ευρωστίνης, το οποίο θα μεριμνά για συναφή θέματα και α παρέχει υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο,
" θα λειτουργήσει και σαν εκπαιδευτικό κέντρο για συναφείς δραστηριότητες που θα επιχειρούν οι δημότες μας.
Για το λόγο αυτό θα γίνει ειδική μελέτη, ώστε να διερευνηθούν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και διαδικασίες, να καλυφθεί το κόστος των εσωτερικών διαρρυθμίσεων του Κτιρίου και η ολοκλήρωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ημιτελής και αδιαμόρφωτος.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
3. Δημιουργία Ξενώνα Χειμερινού Τουρισμού και συναφών εγκαταστάσεων στον Πύργο και στην Ζάχολη και σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου :
Ο Πύργος και η Ζάχολη αποτελούν ζωντανά και εξαιρετικά ενδιαφέροντες οικισμούς του Δήμου και οι οποίοι με ορισμένες παρεμβάσεις μπορεί να καταστούν πόλοι έλξης χειμερινού τουρισμού. Για το λόγο αυτό και για να πραγματοποιηθεί η εκκίνηση αυτής της διαδικασίας, ο Δήμος προτίθεται να παραχωρήσει με σχετικό διαγωνισμό το Ακίνητο Γαρέζου και Ακίνητο στην Ζάχολη, με σκοπό την ανέγερση σε αυτά Ξενώνων με συναφείς εγκαταστάσεις Αναψυχής - Εστίασης και οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενούν επισκέπτες σε παραδοσιακό περιβάλλον. Η εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν και άλλοι Ξενώνες στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένο το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα στον οικισμό και στους κατοίκους του. Επιπροσθέτως και διαχρονικά η ανάπτυξη θα μετακυλιθεί και σε άλλους όμορους οικισμούς και συνολικά θα αναπτύξει το χειμερινό τουρισμό στην ορεινή Ευρωστίνη.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
4. Δημιουργία Ξενώνα και συναφών εγκαταστάσεων στο Δερβένι και σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου :
Η έλλειψη ξενοδοχειακών υποδομών στο Δήμο αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα για την ανάπτυξη της περιοχής και την παραμονή επισκεπτών. Για το λόγο αυτό ο Δήμος έχει αποφασίσει να ενισχύσει την δημιουργία καταλυμάτων και στο Δερβένι, το οποίο αποτελεί σημαντικό πέρασμα για την Δυτική Κορινθία και προτίθεται να παραχωρήσει με σχετικό διαγωνισμό Ακίνητο ιδιοκτησίας του, με σκοπό την ανέγερση σε αυτό Ξενώνα με συναφείς εγκαταστάσεις Αναψυχής - Εστίασης και ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί επισκέπτες σε παραδοσιακό περιβάλλον.
Η εν λόγω διαδικασία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για το Δερβένι και θα υποβοηθήσει στην ανάπτυξη των τομέων Εμπορίου - Υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες συνθήκες στις τοπικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
5. Αξιοποίηση - ανάδειξη του συνολικού εμβαδού της περιοχής "Δασάκι", για τη δημιουργία χώρων αναψυχής - εστίασης, ανάπτυξης θαλάσσιων σπορ, με πρόσβαση για όλους τους κατοίκους σε όλες τις εποχές του χρόνου :
Η περιοχή "Δασάκι" αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Δήμο και είναι υψηλής αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας. Στο σημείο αυτό σχεδιάζεται ήπια ανάπτυξη του με την δημιουργία χώρων αναψυχής - εστίασης απόλυτα προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον και την χλωρίδα της περιοχής, χώρος περιπάτου για τους λάτρεις της φύσης και του περιβάλλοντος και επιπροσθέτως την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου για την ανάπτυξη θαλάσσιων σπορ από τους επισκέπτες. Τέλος μέσα στο σχεδιασμό είναι και η κατασκευή μιας πισίνας σε επιλεγμένο σημείο, στην οποία θα μπορούν να κολυμπούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, όποτε οι καιρικές συνθήκες δεν θα το επιτρέπουν στην θάλασσα και επίσης να είναι σε θέση να παρέχει και υπηρεσίες εκμάθησης κολύμβησης σε παιδιά.
Είναι προφανές ότι η παραχώρησης της χρήσης θα γίνει με σχετικό διαγωνισμό, στο αντικείμενο του οποίου θα είναι η μέριμνα και η φροντίδα για την διατήρηση - συντήρηση της χλωρίδας και γενικότερα τους αυξημένου φυσικού κάλους της περιοχής, κάτι το οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό και έχει παραμεληθεί σημαντικά.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
6. Αξιοποίηση του ακινήτου της δωρεάς "Κανελάκη" για την δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου, χώρων αναψυχής - εστίασης και εκδηλώσεων, καθώς και έργα προστασίας - συντήρησης του υφιστάμενου μνημείου της Οικογένειας Κανελάκη :
Η εν λόγω δωρεά από την Οικογένεια Κανελάκη τιμά τον Δήμο και την Δημοτική Αρχή και στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική δράση για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά περίοπτη θέση και με θέα στον Κορινθιακό. Αναλυτικότερα έχει προβλεφθεί : η δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου για την κάλυψη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου καθώς και χώρων αναψυχής - εστίασης - εκδηλώσεων.
7. Αξιοποίηση της Πλατείας Αδαμοπούλου, για την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου εστίασης - αναψυχής για την νεολαία του Δήμου :
Η αξιοποίηση της Πλατείας Αδαμοπούλου με δεδομένη την γειτνίαση της με το θαλάσσιο μέτωπο και την πρόσβαση της σε αυτό, αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής. Ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενός κυλικείου - κιόσκι ήπιας παρέμβασης και τραπεζοκαθίσματα, το οποίο θα λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και στη μέριμνα του θα είναι η παροχή υπηρεσιών στη νεολαία και τους δημότες καθώς και η συντήρηση - καθαριότητα της Πλατείας. Επίσης οι δραστηριότητες του θα επεκταθούν και στην παραλία, στην οποία θα τοποθετηθούν ξαπλώστρες για το κοινό, ώστε να αποκτήσει το Δερβένι ένα σημείο άνετης πρόσβασης για λουόμενους και επισκέπτες.
8. Επέκταση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης Μαρίνας στα Μαύρα Λιθάρια και λειτουργία Ναυταθλητικού Κέντρου για την περιοχή :
Η αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα στα Μαύρα Λιθάρια, με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών του Δήμου και την κάλυψη της ζήτησης σκαφών αναψυχής σε εποχιακό επίπεδο, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τον Δήμο μας, αφού μεγάλο μέρος αυτού είναι στο θαλάσσιο μέτωπο του Κορινθιακού. Η υφιστάμενη εγκατάσταση στα Μαύρα Λιθάρια απαιτεί την διενέργεια πρόσθετων συμπληρωματικών επενδύσεων, το εύρος των οποίων θα εξαρτηθεί από μέγεθος των πόρων που θα βρεθούν και από το σχέδιο δράσης που θα αναπτυχθεί και στο οποίο προβλέπεται και η δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
9. Δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου στο Στόμιο :
Το αλιευτικό καταφύγιο στο Στόμιο αποτελεί μια ακόμα προτεραιότητα, η οποία ωστόσο θα επιχειρήσει να ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ και σε συναφή προγράμματα (πχ, το αντίστοιχο πρόγραμμα Αλιεία).
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
10. Δημιουργία ζώνης εκτροφής θηραμάτων και κυνηγιού στο ορεινό Σαραντάπηχο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης :
Η αξιοποίηση του Σαραντάπηχου, με σκοπό τη δημιουργία εκτροφείου θηραμάτων και συναφών υποδομών εστίασης - αναψυχής ορεινού τουρισμού, αποτελεί μια πρότυπη ιδέα με εξαιρετικά μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική εφόσον γίνει δυνατή η υλοποίηση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει τέτοια εγκατάσταση, παρά το ότι η ζήτηση είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είναι προφανές ότι το εκτροφείο θηραμάτων θα καλύπτει μια εξαιρετικά μεγάλη έκταση που κυρίως ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι εγκαταστάσεις εστίασης - αναψυχής δεν απαιτούν μια μικρή έκταση για την οποία θα μεριμνήσει ο Δήμος. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η δυνατότητα χρήσης της δασικής έκτασης για κέντρο θηραμάτων, δεδομένο το οποίο ήδη δρομολογηθεί και διερευνάται συστηματικά με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Τέλος δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η θέση της περιοχής Σραντάπηχο, μεταξύ Τρικάλων και Φενεού, δεδομένο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί με σκοπό την ήπια και περιβαλλοντική της ανάπτυξη.
Τονίζεται ότι η εν λόγω ενέργεια δεν θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον και τις υφιστάμενες δραστηριότητες υλοτόμησης στην περιοχή.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (σχετική απόφαση της Επιτροπής του ¶ρθρου 9, παρ. 1, του ν. 3274/2004), για χρηματοδότηση Συμβούλου Υποστήριξης της Προσυμβατικής Διαδικασίας ΣΔΙΤ.
11. Δημιουργία Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης - Αγροτουρισμού στο Δερβένι, για την συνεχή ενημέρωση των κατοίκων, τον σχεδιασμό, το συντονισμό και την παρακολούθηση προγραμμάτων Τουριστικής Αξιοποίησης :
Η εν λόγω δραστηριότητα θα αποτελέσει βασική δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία θα αναδιαρθρωθεί πλήρως με βάση και τις διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμος και Κοινοτήτων) τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Η παροχή υπηρεσιών προς τους Δημότες ή τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, θα έχει ως εξής :
" Ενημέρωση για Προγράμματα συναφή με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων Τουριστικών Επενδύσεων και Αγροτουρισμού,
" Δημιουργία Μητρώου ενδιαφερομένων, για την ψηφιακή τους ενημέρωση,
" Οδηγοί διενέργειας συναφών επενδύσεων σε απλουστευμένη μορφή, για τη διευκόλυνση των επενδυτικών προτάσεων,
" Ιστοσελίδα με υλικό και παραδείγματα υποβολής προτάσεων από Αναπτυξιακούς Νόμους και Κοινοτικά Προγράμματα,
" Παροχή Τεχνικής Βοήθειας στους ενδιαφερόμενους, και διευκόλυνση τους σε διαδικασίες.


ΑΞΟΝΑΣ 4 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Το Περιβάλλον αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Ευρωστίνης και για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Πολυτεχνείο) ανατέθηκε σε αυτό η κατάρτιση master plan με την επωνυμία "Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδατικών πόρων", και το οποίο φαίνεται να μπορεί να εφαρμοσθεί σε επίπεδο Δήμων. Με βάση τα πορίσματα του ανωτέρω master plan ο Δήμος έχει την βούληση και τη διάθεση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το master plan του ΕΜΠ δίνει έμφαση και εναλλακτικές χρηματοδοτικές προσεγγίσεις για την υλοποίηση τέτοιας μορφής έργων σε περιφερειακό επίπεδο και προσεγγίζει και άλλα χρηματοδοτικά μοντέλα για την υλοποίηση τους, εκτός των συμβατικών μεθόδων, θεωρώντας τα υπό προϋποθέσεις και κοινωνικά περισσότερο αποδεκτά. Βασική προϋπόθεση θέτει την συνεχή και αυξανόμενη εξυπηρέτηση των χρηστών, την καλύτερη δυνατή διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και των λυμάτων, την δημιουργία οικονομιών κλίμακας από διαδημοτικές συνεργασίες και τον προσδιορισμό των απαραίτητων τελών τα οποία συνήθως είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν οι πολίτες σήμερα για Ύδρευση - Αποχέτευση και Διάθεση Λυμάτων. Τέλος έμφαση δίδει σε εφαρμογή ΑΠΕ, δεδομένο το οποίο επίσης συμβάλλει στον έλεγχο του κόστους και στην εξορθολογικοποίηση του, αφού τέτοιας μορφής εγκαταστάσεις θεωρούνται ενεργοβόρες γενικά, και κυρίως προσεγγίζει το όλο ζήτημα με βάση την φιλοσοφία της προσέγγισης της βέλτιστης και οικονομικότερης επιλογής.
1. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων - Εγκαταστάσεων Δικτύου ¶ρδευσης - Ύδρευσης, σε συνδυασμό με Μονάδα Αφαλάτωσης - Χρήσης ΑΠΕ, για την κάλυψη της επάρκειας σε Ύδρευση - ¶ρδευση σε ορίζοντα 25 ετίας :
Το νερό και η διαχείριση του αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Δήμο Ευρωστίνης, αλλά και για τους περισσότερους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένο το αυξημένο κόστος συντήρησης, τις απώλειες που παρουσιάζονται στο δίκτυο, τις παράνομες συνδέσεις, και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε ποσότητες. Η επάρκεια για πόσιμο νερό αλλά και για ανάγκες άρδευσης, φαίνεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, αν κανείς λάβει υπόψη του και τις πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές που συντελέσθηκαν στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007. Επιπροσθέτως οι συντηρήσεις των δικτύων ύδρευσης και οι επεκτάσεις - εκσυγχρονισμός αυτών απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία και δεν διαθέτει ο Δήμος. Επιπροσθέτως το νερό και η διαχείριση του καθορίζουν και το μέγεθος των λυμάτων και αποτελούν βασικό παράγοντα για τις μεθόδους που θα επιλεχθούν σε ότι αφορά την διάθεση λυμάτων.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, και στις Κατανομές του Δήμου Ευρωστίνης.
2. Κατασκευή και λειτουργία Αποχετευτικού Δικτύου για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου και σταδιακή του επέκταση στο σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου :
Σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, παρατηρούνται τα εξής :
" Στο Δήμο Ευρωστίνης περιλαμβάνονται 10 Δημοτικά Διαμερίσματα : Δερβένι, Λυγιά, Στόμιο, Σαρανταπηχιώτικα, Λυκοποριά, Χελιδόρι, Ροζενά, Πύργος, Ελληνικό, Καλλιθέα. Ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 5.882 άτομα (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και η διασπορά του στα επιμέρους Δημοτικά Διαμερίσματα έχει σαν αποτέλεσμα κανένα από αυτά να μην ξεπερνά σε πληθυσμό τα 2.000 άτομα σε μόνιμους κατοίκους. Ο μικρός πληθυσμός των Δημοτικών Διαμερισμάτων αποτελεί βασική παράμετρο για την μη ένταξη του Έργου στο Ταμείο Συνοχής, παρά το ότι ο ισοδύναμος πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής διπλασιάζεται. Οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων αναφέρουν για αύξηση της τάξης του 10%, ενώ για τον ισοδύναμο πληθυσμό τους καλοκαιρινούς μήνες η εκτίμηση είναι τα τάξης του 20%, σαν απόρροια της αυξημένης ζήτησης ακινήτων που παρουσιάζεται και την αυξημένη νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα.
" Στο παρελθόν είχε συμφωνηθεί η διαδημοτική συνεργασία του Δήμου Ευρωστίνης και του Δήμου Ξυλοκάστρου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός) και να μεταφέρονται τα λύματα από το Αποχετευτικό Δίκτυο του Δήμου Ευρωστίνης που θα κατασκευαζόταν. Εκπονήθηκε μελέτη (2001) και με βάση τα στοιχεία αυτής προτάθηκε από το μελετητή η λύση που προαναφέρθηκε, αντί της κατασκευής Αποχετευτικού Δικτύου μαζί με τα απαραίτητα έργα διάθεσης (Βιολογικός) εντός των ορίων του Δήμου Ευρωστίνης. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων του Δήμου Ξυλοκάστρου είναι για 15.000 - 20.000 κατοίκους, ενώ ο σημερινός πληθυσμός προσεγγίζει τα 17.000 άτομα, χωρίς εδώ να εκτιμάται το ισοδύναμο τα σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες (περίπου διπλασιασμός).
" Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για την νέα προγραμματική περίοδο του 2007 - 2013, δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Ευρωστίνης, διότι δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες πληθυσμιακές και λοιπές προϋποθέσεις.
Για το θέμα αυτό και σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Πολυτεχνείο), το οποίο έχει προσφερθεί εγγράφως και αφιλοκερδώς με πρόταση συνεργασίας σε θέματα "Επεξεργασίας Λυμάτων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων" βρίσκεται master plan για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος σε χρονικό ορίζοντα 25 ετίας. Στρατηγικός Στόχος θα είναι η σταδιακή κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου του Δήμου, με αφετηρία δρομολόγησης το 2008, ώστε σταδιακά να προετοιμαστούν και οι υποδομές για την διάθεση λυμάτων, η οποία αναφέρεται στη συνέχεια σε ότι αφορά τα εναλλακτικά σενάρια. Το κόστος αυτής της εργασίας θα καλυφθεί είτε μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων, είτε μέσω Αυτοχρηματοδότησης και ένταξης στις διαδικασίας του ν. 3389/2005 για τις οποίες υπάρχει ήδη δρομολογημένο συναφές έργο, είτε στη χειρότερη περίπτωση με επιβάρυνση του Δήμου. Αναλόγως των πορισμάτων της Μελέτης θα δρομολογηθούν και οι εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με γνώμονα πάντα την ταχύτητα και το αποτέλεσμα εντός της τετραετίας.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, και στις Κατανομές του Δήμου Ευρωστίνης.
3. Διάθεση Λυμάτων με αυτόνομες λύσεις ανά περιοχή Μελέτης ή εναλλακτικά διάθεση των λυμάτων μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Ξυλοκάστρου,
Η διάθεση των λυμάτων, και αναλόγως των αποτελεσμάτων της κατασκευής του Αποχετευτικού Δικτύου, εκτιμάται ότι θα έχει δύο διεξόδους : είτε την πιλοτική εφαρμογή αυτόνομων λύσεων διάθεσης λυμάτων ανά οικισμό (θεωρείται άμεση και φθηνότερη λύση χωρίς ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα και με ευκολότερη αδειοδότηση), είτε της διάθεσης στον Βιολογικό του Ξυλοκάστρου (σε περίπτωση όπου έχει καλυφθεί το Αποχετευτικό Δίκτυο θα είναι ευκολότερη η σύνδεση).
Για το θέμα αυτό και σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Πολυτεχνείο), το οποίο έχει προσφερθεί εγγράφως και αφιλοκερδώς με πρόταση συνεργασίας σε θέματα "Επεξεργασίας Λυμάτων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων" υπάρχει master plan για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος σε χρονικό ορίζοντα 25 ετίας. Το κόστος αυτής της εργασίας θα καλυφθεί είτε μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων, είτε μέσω Αυτοχρηματοδότησης και ένταξης στις διαδικασίας του ν. 3389/2005 για τις οποίες υπάρχει ήδη δρομολογημένο συναφές έργο, είτε στη χειρότερη περίπτωση με επιβάρυνση του Δήμου. Αναλόγως των πορισμάτων της Μελέτης θα δρομολογηθούν και οι εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με γνώμονα πάντα την ταχύτητα και το αποτέλεσμα εντός της τετραετίας.
Το ανωτέρω έργο, σαν συνολική δράση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, και στις Κατανομές του Δήμου Ευρωστίνης.
4. Λειτουργία του Διαδημοτικού ΧΥΤΑ για την μεταφορά των Απορριμμάτων και κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών που βρίσκονται στο Δήμο :
O Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης, Φενεού ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη 3η Δ. Ε. Nομού Κορινθίας. Ο Νόμος 3536/2007, που θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2007, ορίζει ένα νέο πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των αρμόδιων φορέων για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ). Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, κύρια αρμοδιότητα του Συνδέσμου, ως επίσημος Φορέας ΔΣΑ, είναι η μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων των Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού, ακολουθώντας με συνέπεια τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, όσον αφορά την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Εθνική Νομοθεσία, έχει επιβάλλει αυστηρές προδιαγραφές, προκειμένου οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής να λειτουργούν με ασφάλεια. Για την ορθή λειτουργία των ΧΥΤΑ απαιτείται:
} Εφαρμογή νέων τεχνικών ταφής με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ και τη μείωση του χρόνου μεταφροντίδας.
} Απρόσκοπτη λειτουργία και συστηματική συντήρηση της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων.
} Ολοκληρωμένο έλεγχο και παρακολούθηση των κρίσιμων περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως ποιότητα υπογείων και επιφανειακών υδάτων, έλεγχος διαφυγών βιοαερίου, μετρήσεις καθιζήσεων, παρακολούθηση μετεωρολογικών στοιχείων κλπ.
} Αυστηρή καταγραφή και ποιοτικό έλεγχο των απορριμματικών φορτίων που εισέρχονται στο χώρο για υγειονομική ταφή.
} Εκπόνηση αναλυτικών μηνιαίων και ετήσιων απολογιστικών εκθέσεων προς την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο έλεγχος της τήρησης των παραπάνω απαιτήσεων καλής λειτουργίας των ΧΥΤΑ, πραγματοποιείται από ειδικευμένα συνεργεία ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους επί 44 ΧΥΤΑ μόνο σε 8 η λειτουργία τους εκτιμήθηκε οριακά αποδεκτή. Σε πρώτη φάση το ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ΧΥΤΑ αυτούς θα θέσει προθεσμία συμμόρφωσης και στην συνέχεια θα προχωρήσει σε πρόστιμα. Όμως από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι της Ε.Ε. για την τήρηση των απαιτήσεων της Οδηγίας 99/31 για την Υγειονομική ταφή. Παράλληλα, πλέον των απαιτήσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποστείλει μία νέα εγκύκλιο που θα εξυπηρετήσει ως οδηγός των ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες νομοθετικές προδιαγραφές και ορίζει νέες απαιτήσεις για τα σημεία όπου η υπάρχουσα νομοθεσία παρουσιάζει κενά. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι από δω και πέρα θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι από την υπηρεσία περιβαλλοντικών ελέγχων του ΥΠΕΧΩΔΕ κα στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται αυστηρά οι προαναφερθείσες απαιτήσεις θα επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.
Λαμβάνοντας υπόψη το βάρος των παραπάνω υποχρεώσεων, είναι ευνόητο ότι ο Σύνδεσμος ΔΣΑ και κατ' επέκταση κάθε ΦοΔΣΑ, θα έρθει αντιμέτωπος με σημαντικές δυσκολίες, όπως είναι η επίτευξη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η ανάδειξη διαχειριστικής ικανότητας και η ανάληψη μεγάλων τεχνοοικονομικών κινδύνων. Συνεπώς, για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ ο Σύνδεσμος ΔΣΑ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μεθόδους:
" Να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ με το δικό της προσωπικό και με το σύνολο των ρίσκων που προαναφέρθηκαν,
" Να αναθέσει με μειοδοτικό διαγωνισμό τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και ο Σύνδεσμος να ασκεί τον έλεγχο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί να έχει την αποκομιδή των απορριμμάτων του συνόλου της περιοχής με αποφάσεις των επιμέρους Δήμων.
Τα προαναφερόμενα θα μελετηθούν διεξοδικά από τον Σύνδεσμο ΔΣΑ σε όρους κόστους - οφέλους, με σκοπό αφενός να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ βάσει του υφιστάμενου και εξαιρετικά αυστηρού πλαισίου (ΥΠΕΣΔΔΑ - ΥΠΕΧΩΔΕ) και αφετέρου να επιλεχθεί η βέλτιστη και οικονομικότερη λύση για τους Δήμου και τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται.
5. Δράσεις Ανακύκλωσης Απορριμμάτων και δράσεις δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης για τους Δημότες και τους επισκέπτες, με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες καθαριότητας για τον Δήμο :
Οι δράσεις Ανακύκλωσης Απορριμμάτων και οι προσπάθεια δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο Δήμο, αποτελούν διεργασίες οι οποίες απαιτούν χρόνο, κόπο και μέσα. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μελετά και σχεδιάζει να πάρει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με τον Δήμο Ξυλοκάστρου και πιθανά και στα πλαίσια της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Σκοπός αυτής της προσπάθειας θα είναι η μείωση των απορριμμάτων για ταφή στο ΧΥΤΑ.
6. Δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος - πυροπροστασίας της χλωρίδας της περιοχής, καθώς και δράσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με διαδημοτική συνεργασία όμορων Δήμων :
Στην ενότητα που ακολουθεί παρατίθεται σχεδόν το σύνολο των περιβαλλοντικών δράσεων που προβλέπονται στην νέα Προγραμματική Περίοδο και οι οποίες θα μελετηθούν από την Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου, κατά την διαδικασία εκπόνησης της απαιτούμενης μελέτης βιωσιμότητας, και ορισμένες από αυτές θα αποτελέσουν βασικά αντικείμενα δραστηριοποίησης.
Αναλυτικότερα :
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. Για την ενότητα αυτή θα γίνει εκτενής μελέτη κόστους - οφέλους από την Αναπτυξιακή του Δήμου Ευρωστίνης, πιθανά και σε διαδημοτική βάση, με βάση τα κατωτέρω :
Μέτρα και δράσεις αντιπυρικής προστασίας : Αντιπυρική προστασία είναι η δράση που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου και της καταστρεπτικότητας των δασικών πυρκαγιών. Ο μηχανισμός της αντιπυρικής προστασίας προέρχεται από το συνδυασμός τριών (3) συντελεστών :
" Πρόληψη,
" Προκαταστολή,
" Καταστολή,
Προτεινόμενες δράσεις ανά συντελεστή :
" Πρόληψη :
¶ Διαπαιδαγώγηση του κόσμου και των κατοίκων στην λογική της αντιπυρικής προστασίας με ημερίδες σεμινάρια,
¶ Οργάνωση εθελοντικών ομάδων,
¶ Αγορά κατάλληλου εξοπλισμού (πυροσβεστικά οχήματα αλυσοπρίονα κλπ),
¶ Πρόσληψη προσωπικού,
¶ Εκπαίδευση του προσωπικού,
" Προκαταστολή :
¶ Δημιουργία - Συντήρηση οδικού δικτύου,
¶ Δημιουργία δικτύου δεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών,
¶ Δημιουργία πυροφυκαλείων και πρόσληψη προσωπικού για επάνδρωση τους,
¶ Έργα παρόδιων καθαρισμών,
" Καταστολή :
¶ Για την επιτυχή έκβαση της καταστολής των δασικών πυρκαγιών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και καταστολής,
¶ Η καταστολή βασίζεται σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο δράσης με σωστή και ολοκληρωμένη δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων και την σωστή και εύρυθμη λειτουργία ανθρώπων και εξοπλισμού κατάλληλα εξοπλισμένου και εκπαιδευμένου.
Όλα τα ανωτέρω γίνονται με την εκπόνηση μελετών αντιπυρικής προστασίας και σχεδίων δράσης οι οποίες παίρνουν υπ' όψιν όλους τους τοπικούς παράγοντες που συνδέονται με την αντιπυρική προστασία ενός δάσους, μιας περιοχής.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Για την ενότητα αυτή θα γίνει εκτενής μελέτη κόστους - οφέλους από την Αναπτυξιακή του Δήμου Ευρωστίνης, πιθανά και σε διαδημοτική βάση, με βάση τα κατωτέρω :
Πεζοπορία - Ορειβασία : Η πεζοπορική και ορειβατική δραστηριότητα αποτελούν μία απόλυτα συμβατή δραστηριότητα με τον χαρακτήρα των δασικών και προστατευόμενων περιοχών δεδομένου ότι: α) δεν απαιτούνται αλλαγές στις χρήσεις γης πλησίον ή εντός αυτών, β) οι απαιτούμενες υποδομές είναι μικρής γεωγραφικής και οικονομικής κλίμακας, γ) εξασφαλίζεται η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το φυσικό περιβάλλον και συχνά με τα στοιχεία εκείνα που θεωρήθηκαν σημαντικά προκειμένου να χαρακτηρισθεί η εκάστοτε περιοχή ως "προστατευόμενη" ή "αξιόλογη".
Ορεινή Ποδηλασία: Η ορεινή ποδηλασία ως δραστηριότητα κατάλληλη για άσκηση σε δασικές περιοχές έχει ήδη προβλεφθεί από το 2001 με τα έγγραφα υπ.αριθμ. 105182/5387/1 Νοεμβρίου 2001 και 1117333/6378/20 Δεκεμβρίου 2001 του Τμήματος Δασικού Περιβάλλοντος, Εθνικών Δρυμών και Δασικής Αναψυχής της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας. Στην βάση του υπάρχοντος δικτύου της υπό εξέταση περιοχής δύναται να αναπτυχθεί δίκτυο ορεινών ποδηλατοδρόμων με αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου δασικών δρόμων.
Θέσεις θέας & Χώροι αναψυχής : αποτελούν συμπληρωματικές προτάσεις διαμόρφωσης, βελτίωσης και ανάδειξης ενός προτεινόμενου δικτύου μονοπατιών / διαδρομών με στόχο την ανάπαυλα και αναψυχή των επισκεπτών.
Αλεξίπτωτο Πλαγιάς : αποτελεί ήπιας παρέμβασης σε δασικές περιοχές, εναλλακτική μορφή αθλητισμού που δύναται να προσελκύσει "ειδικό" κοινό επισκεπτών, εφόσον η γεωμορφολογία και το κλίμα της περιοχής επιτρέπουν την ανάπτυξή του.
Αναρρίχηση : αποτελεί παρέμβαση που μπορεί να αναπτυχθεί σε βραχώδεις περιοχές με την δημιουργία αναρριχητικών πεδίων και δύναται να προσελκύσει "ειδικό" κοινό επισκεπτών.
Κριτήρια διαμόρφωσης ενός σχεδίου δράσης. Τα κριτήρια διαμόρφωσης ενός Σχεδίου Δράσης για επισκέπτες σε μια προστατευόμενη και κατά κύριο λόγο δασική περιοχή πρέπει να συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία :
" οι προτεινόμενες δράσεις οφείλουν να αποτελούν ήπιες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον,
" οι τελικές επιλογές πρέπει να συμφωνούν με τον γενικότερο εθνικό προγραμματισμό επί των ζητημάτων εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα.
Έτσι:
" για θέματα μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών ακολουθούνται οι προδιαγραφές που ορίζονται στην Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 95436/3857/5 Ιουλίου 2006 με τίτλο "Οδηγίες για την χάραξη - κατασκευή - συντήρηση και σήμανση μονοπατιών και προδιαγραφές σχετικών μελετών".
" για θέματα ορεινής ποδηλασίας ακολουθούνται οι γενικές κατευθύνσεις που ορίζονται στο έγγραφο α.π. 111733/6378/ 20 Δεκεμβρίου 2001 της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
" το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της υπό εξέταση περιοχής το κύριο πλαίσιο επί το οποίο συζητούνται οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.
" για την επιλογή των δράσεων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα γεωγραφικά, κλιματικά και οικολογικά δεδομένα της περιοχής μελέτης ορίζοντας ένα αντικειμενικό πλαίσιο αναφοράς με βάση το οποίο εξετάζεται η αντικειμενική δυνατότητα υλοποίησης της όποιας δραστηριότητας. Ουσιώδη κρίνονται τα ακόλουθα κριτήρια: α) μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον επισκέπτη, β) επιλογή διαδρομών που θα εκμεταλλεύονται το φυσικό κάλλος της περιοχής και την θέα με σκοπό την ικανοποίηση του επισκέπτη, γ) εναλλακτικές δυνατότητες επιλογής στην μετακίνηση και δ) δυνατότητα διακριτικού ελέγχου των επισκεπτών από τις αρμόδιες αρχές.
7. Ένταξη επιλεγμένων περιοχών στον Ορειβατικό - Περιπατητικό Τουρισμό και δράσεις ανάδειξης μνημείων και σημείων αναφοράς για τους επισκέπτες :
Με βάση την Μελέτη Κόστους -Οφέλους, η οποία θα αποτελέσει το μεθοδολογικό εργαλείο ανάπτυξης των ανωτέρω για την Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου, θα προσδιορισθούν τα ειδικά σημεία - περιοχές, στους κάτωθι άξονες :
" Ορειβατικός Τουρισμός - Περιπατητικός Τουρισμός,
" Μοναστηριακός - Θρησκευτικός Τουρισμός,
" Ανάδειξη Μνημείων για επισκεψιμότητα,
" Αθλητικές Δράσεις (Αναρρίχηση - Ποδηλασία, κλπ),

ΑΞΟΝΑΣ 5 : ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1. Βελτίωση της ασφαλτόστρωση των δρόμων, με έμφαση στη σύνδεση του Δήμου με τις αναπτυσσόμενες περιοχές των Τρικάλων και του Φενεού :
Η βελτίωση των οδικών υποδομών του Δήμου Ευρωστίνης, σε ότι αφορά τα τμήματα αρμοδιότητας του, αποτελεί μια ακόμα προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής, αφού το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και πεπαλαιωμένο είναι και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα συντήρησης. Ο Δήμος έχει αρχίσει την επεξεργασία μιας συνοπτικής μελέτης καθορισμού των αναγκών και των προτεραιοτήτων για έργα ασφαλτόστρωσης, δεδομένο το οποίο έχει να κάνει και με τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους.
2. Βελτίωση υπαρχόντων και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων :
Στα ίδια πλαίσια προετοιμάζεται και σχέδιο βελτίωσης υπαρχόντων και διάνοιξης νέων αγροτικών δρόμων, το οποίο και θα δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για διαβούλευση και με σκοπό να απογραφούν πλήρως οι ανάγκες της περιοχής.
3. Αναπλάσεις επιλεγμένων σημείων οικισμών για να καταστούν πόλοι έλξης χειμερινού τουρισμού, με έμφαση στον Πύργο και την Ζάχολη :
Η Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής και ειδικότερα η ανάπτυξη Χειμερινού Τουρισμού, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την δημιουργία ορισμένων υποδομών, με έμφαση στην ανάπλαση των όψεων, των πλατειών και γενικότερα την δημιουργία ορισμένων κανόνων σταδιακής μετεξέλιξης οικισμών, πάντα με γνώμονα την διατήρηση του υφιστάμενου φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης. Αναλυτικότερα θα υπάρξουν οι κάτωθι παρεμβάσεις :
" Ανάπλαση επιλεγμένων σημείων στον Πύργο,
" Ολοκλήρωση του περιβάλλοντα χώρου στον Πύργο Κορδή,
" Ανάπλαση επιλεγμένων σημείων στην Ζάχολη,
Οι πόροι για την διενέργεια των Μελετών θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και η υλοποίηση των έργων θα επιχειρηθεί νε ενταχθούν σε αντίστοιχα Προγράμματα με Κοινοτική και Εθνική συμμετοχή.

4. Ανάπτυξη του Μοναστηριακού και του Εκκλησιαστικού Τουρισμού, σε συνεργασία με τους φορείς της Εκκλησίας :
Ο Δήμος Ευρωστίνης συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό επισκεπτών σε ετήσια βάση, με σκοπό την επίσκεψη σε Μοναστήρια και γενικότερα θεωρείται αξιόλογος προορισμός με έμφαση στο τρίγωνο : Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στον Κούτο - ¶γιος Γεώργιος Ζάχολης - Παναγιά Καταφυγιώτισα. Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραμονής σε αυτές τις περιοχές με δεδομένη την έλλειψη ξενοδοχειακών υποδομών.
Η Δημοτική Αρχή έχει σαν στόχο την συνεργασία με τους φορείς της Εκκλησίας, για την ανάπτυξη του Μοναστηριακού και του Εκκλησιαστικού Τουρισμού, με σκοπό : να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής, να προβάλλει τις Μονές και τους ιερούς χώρους, να συμβάλλει στην ανάδειξη τους και στις απαιτούμενες υποδομές,
5. Αξιοποίηση παραλιών με διευθετήσεις προβόλων - αιγιαλού, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς :
Οι διευθετήσεις του αιγιαλού και οι δημιουργία προβόλων, αποτελούν μια απαραίτητη διεργασία για την διατήρηση των παραλιών, εξαιτίας της διάβρωσης και των καιρικών φαινομένων που επικρατούν στον Κορινθιακό. Είναι προφανές ότι η ανάληψη ενεργειών εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Δήμου, ωστόσο το θέμα παρακολουθείται σε συνεχή βάση.
Οι ανωτέρω δραστηριότητες περιλαμβάνονται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου, με δεδομένη την γενική του βούληση για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, οι οποίες ωστόσο έχουν άμεση σχέση με την διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου στα επόμενα χρόνια και την αντιμετώπιση του φαινομένου των διαβρώσεων.

ΑΞΟΝΑΣ 6 : ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
1. Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων γηπέδων ποδοσφαίρου (Αστέρας Δερβενίου, Πανευρωστινιακός, Α.Ο Λυκοποριάς) με χλοοτάπητα, θέσεις καθημένων και σύγχρονα αποδυτήρια :
Ο αθλητισμός και η ενίσχυση των τοπικών ομάδων, αποτελούν μια ακόμα βασική προτεραιότητα του Δήμου και ειδικότερα οι ομάδες που εκπροσωπούν το Δήμο στα τοπικά πρωταθλήματα της περιοχής. Για το λόγο και σε κάθε εγκατάσταση θα δρομολογηθούν τα κάτωθι :
" Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα,
" Δημιουργία θέσεων καθημένων,
" Ανακατασκευή των Αποδυτηρίων και της εισόδου,
" Θέσεις στάθμευσης οχημάτων,
" Ενίσχυση για την δημιουργία υποδομών και ακαδημίας ποδοσφαίρου,
Οι πόροι για το έργο αυτό θα προέλθουν από συνδυασμό χρηματοδότησης της Νομαρχίας και με δανεισμό του Δήμου.
2. Κατασκευή και δεύτερου γηπέδου 5Χ5 στο Δερβένι και συνολική αξιοποίηση του για τη δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου :
Σε συνέχεια της ανωτέρω αναφερόμενης παρέμβασης για το υφιστάμενο γήπεδο του Αστέρα Δερβενίου και για την υποστήριξη της δημιουργίας Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, έχει αποφασισθεί η δημιουργία και ενός δεύτερου γηπέδου 5Χ5 το οποίο θα κατασκευασθεί δίπλα στο υφιστάμενο και επιπροσθέτως και συμπληρωθούν οι ανωτέρω υποδομές και με ένα μικρό κυλικείο - χώρο αποδυτηρίων. Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι :
" Η δημιουργία Ακαδημιών Ποδοσφαίρου για την νεολαία,
" Η απασχόληση και των ενηλίκων για ψυχαγωγία,
" Η δημιουργία τοπικών πρωταθλημάτων από ιδιώτες,
" Η δημιουργία ενός πόλου έλξης της νεολαίας και από τις γύρω περιοχές.
Το κόστος θα καλυφθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα έχει σαν μέριμνα την συντήρηση των υποδομών, τις τυχόν επανεπενδύσεις και θα λειτουργεί το κυλικείο.
3. Αξιοποίηση του Κλειστού Γυμναστηρίου με αθλητικές εκδηλώσεις και προγράμματα για όλες τις ηλικίες :
Το κλειστό Γυμναστήριο Δερβενίου έχει κατασκευασθεί σχετικά πρόσφατα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν παρουσιάζει δραστηριότητα με δεδομένη την έλλειψη ομάδων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Με σκοπό τη γενικότερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, ο Δήμος θα επιχειρήσει :
" Να διοργανώσει αθλητικές εκδηλώσεις και προγράμματα για όλες τις ηλικίες,
" Να διοργανώσει πολιτιστικές δραστηριότητες και τοπικές εκθέσεις,
" Να επιδιώξει να φέρει ομάδα, η οποία θα χρησιμοποιήσει το γήπεδο σαν έδρα,
" Να δημιουργήσει, με ιδιωτική πρωτοβουλία, σύγχρονο γυμναστήριο για τους κατοίκους,

ΑΞΟΝΑΣ 7 : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΗΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Ολοκλήρωση μελέτης ΣΧΟΟΑΠ : Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου που θα δώσει κατευθύνσεις χωροταξικής - ρυθμιστικής ανάπτυξης του και για την οργάνωση χρήσεων γης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Σχέδια Πόλης : Εφαρμογή του σχεδίου πόλης Δερβενίου και άμεση διάνοιξη των οδών που προβλέπονται. Επίσης τροποποίηση του σχεδίου πόλης στα τελευταία ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα ώστε το σχέδιο να επεκταθεί ως την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.
Επιτάχυνση των διαδικασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την επίλυση των προβλημάτων του σχεδίου πόλης Λυγιάς.
Οριοθετήσεις οικισμών : Επιτάχυνση των διαδικασιών, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για την οριοθέτηση των οικισμών Στομίου και ¶νω Πεταλούς.
Οικιστική ανάπτυξη : Μετά την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ, ο Δήμος, όπου προβλέπεται από την μελέτη οικιστική ανάπτυξη θα προχωρήσει σε πολεοδόμηση και στις αντίστοιχες πράξεις εφαρμογής με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
Οριοθέτηση ρεμάτων : Ο Δήμος σταδιακά θα προχωρήσει στις οριοθετήσεις των ρεμάτων που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί και στα αντίστοιχα εγγειοβελτιωτικά έργα.

ΑΞΟΝΑΣ 8 : ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
1. Συμπλήρωση της στελέχωσης του Δήμου :
¶μεσο στόχο αποτελεί η συμπλήρωση της στελέχωσης του Δήμου, με βάση το υφιστάμενο του Οργανόγραμμα και την πρόβλεψη αυτού για κάλυψη πάγιων αναγκών. Στο αμέσως προσεχές διάστημα και με βάση την κείμενη νομοθεσία θα προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, με σκοπό να συμπληρωθεί το δυναμικό του Δήμου και να βελτιωθεί η δομή και η λειτουργικότητα του.
2. Μηχανογράφηση και εφαρμογή σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής :
Βασικό στόχο της νέας Δημοτικής Αρχής είναι και η ολοκλήρωση της Μηχανογράφησης, σε συνδυασμό με την χρήση νέων και σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής. Αναλυτικότερα οι βασικοί στόχοι έχουν ως εξής :
" Συμπλήρωση εξοπλισμού και αναβάθμιση υφιστάμενου,
" Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου,
" Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου,
" Διαδημοτική συνεργασία για εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής,
Στα πλαίσια αυτά ετοιμάζεται πρόταση για την Κοινωνία της Πληροφορίας και διερευνάται η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων και από λοιπά Κοινοτικά Προγράμματα.
3. Αναδιάρθρωση της Δημοτικής Επιχείρησης σε Αναπτυξιακή, με έμφαση σε δράσεις περιβαλλοντικές και αγροτοτουριστικές :
Η υφιστάμενη Δημοτική Επιχείρηση με βάση και τις διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), καθώς και με τις κείμενες κανονιστικές διατάξεις θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Επιλογή του Δήμου είναι να την μετατρέψει σε Αναπτυξιακή με σκοπό να αναπτύξει υποστηρικτικές δραστηριότητες στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου και με έμφαση στο Περιβάλλον και τον Αγροτουρισμό. Αναλυτικότερα τα βασικότερα σημεία αυτής της διαδικασίας, με βάση της διατάξεις του ν. 3463/2006 και των συναφών κανονιστικών διατάξεων, έχουν ως εξής :
" Στο μετοχικό κεφάλαιο μπορούν να συμμετέχουν μόνο ΟΤΑ ή άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο και θα διερευνηθεί εφόσον χρειαστεί να εισέλθουν όμοροι Δήμοι.
" Έχει σαν αποκλειστικό αντικείμενο : α. επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, β. προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, γ. ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας περιβάλλοντος, συμμετοχή σε προγράμματα ή την εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή και σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, εφόσον αυτό αποφασισθεί.
" Η μετατροπή της θα γίνει με βάση το άρθρο 253 του ΔΚΚ, με απόφαση ΔΣ και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η απόφαση περιλαμβάνει την επωνυμία, την κατηγορία, τον σκοπό, τη διάρκεια, την έδρα της επιχείρησης, το κεφάλαιο, την διοίκηση, τους πόρους και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο θα θεωρηθεί απαραίτητο.
" Πριν την λήψη της ανωτέρω απόφασης, απαιτείται η εκπόνηση σχετικής μελέτης βιωσιμότητας και η οποία θα ανατεθεί σε Σύμβουλο.
" Οι Αναπτυξιακή ΑΕ θα μπορεί να συμμετέχει σε προγραμματικές συμβάσεις ως εκ τρίτου συμβαλλόμενες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 255 του ΔΚΚ.
4. Δημιουργία νέου Διοικητηρίου :
Η δράση αυτή θα δρομολογηθεί σαν εναλλακτική λύση στο υφιστάμενο Δημοτικό Σχολείο που θα απελευθερωθεί και εφόσον βρεθεί άλλος χώρος για τη στέγαση του Πολιτιστικού Κέντρου.

4.2 Σύνοψη Αναπτυξιακού Οράματος - Κοινωνική Αναγκαιότητα
Οι προτεραιότητες του Δήμου Ευρωστίνης έχουν σχεδιασθεί να συμβαδίζουν με τις περιφερειακές προτεραιότητες της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου και και εστιάζονται στα παρακάτω :
στην ολοκλήρωση των βασικών υποδομών Περιβάλλοντος, με έμφαση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων (¶ρδευση - Ύδρευση - Αποχέτευση και Διάθεση Λυμάτων) και στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων (λειτουργία του Διαδημοτικού ΧΥΤΑ - Καθαριότητα και Αποκομιδή - Ενέργειες για την αξιοποίηση των Απορριμμάτων σε Νομαρχιακό Επίπεδο). Στις παραπάνω δράσεις κομβική σημασία για τον Δήμο έχει η ανάπτυξη των διαδημοτικών συνεργασιών, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα δρομολογηθούν και αυτόνομες λύσεις, σαν εναλλακτικές λύσεις.
στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης (ενίσχυση επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων, χωροταξικός σχεδιασμός) της περιοχής, με έμφαση στην τουριστική αξιοποίηση - ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της (ορεινό μέτωπο - θρησκευτικός τουρισμός - περιπατητικός / ορειβατικός τουρισμός, κλπ), στην αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα σε εναλλακτικές καλλιέργειες και σε μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, και στην εύρεση άμεσων και ρεαλιστικών λύσεων στα βασικά Χωροταξικά - Πολεοδομικά δεδομένα.
στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του οικολογικού αποθέματος της περιοχής, με δεδομένο του ότι αυτό αποτελεί τον βασικό πυλώνα των θεματικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σε σχέση με άλλες και ανταγωνιστικές περιοχές της Κορινθίας και της Αχαίας.
στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάντα με βάση το ζητούμενο ότι ο Δήμος είμαι μικρός και στα πλαίσια της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες.
στην άρση της απομόνωσης, στην τόνωση της δημογραφικής ανάπτυξης και με την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, δεδομένα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί και έχουν αφήσει την περιοχή να μειονεκτεί. Τα προαναφερόμενα θα συνδυασθούν με το σύνολο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου, στοχεύοντας στην συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού και στην προσέγγιση των νέων που έχουν μεταναστεύσει κυρίως στην Αθήνα.
στη διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας, στη στήριξη συλλογικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και στην καλλιέργεια της σχέσης τουρισμού - πολιτισμού, δεδομένο για το οποίο ο Δήμος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και αυξημένες δυνατότητες επιτυχίας. Τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά - δεδομένα της περιοχής είναι ελάχιστα αναπτυγμένα και αυτό αποτελεί σήμερα πλεονέκτημα.
στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και στη στήριξη Τοπικών Πρωτοβουλιών για την Απασχόληση, με βάση στην Στρατηγική δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Ο Δήμος θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει το ενεργό δυναμικό της περιοχής και να διαχύσει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα εντός των ορίων του. Κατά συνέπεια στην διάρκεια της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην τριετία 2008 - 2010, θα επιχειρηθεί η μέγιστη δυνατή ενημέρωση και κινητοποίηση του δυναμικού της περιοχής.
Ο Δήμος προκρίνει βιώσιμες δράσεις με την περιβαλλοντική και ταυτόχρονα οικονομική έννοια του όρου, οι οποίες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μέσα από την προσέλκυση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις να μην διακυβεύουν τη δομή και την ήπια λειτουργία των υπό ανάπτυξη περιοχών και κυρίως να διατηρήσουν την αρμονία και το φυσικό περιβάλλον αναλλοίωτα.
Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη : Το περιβάλλον αποτελεί βασικό συστατικό της ποιοτικής ανάπτυξης. Τα προηγούμενα χρόνια η περιβαλλοντική "σύγκλιση" και η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης δεν είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι κατευθύνσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος για τον Δήμο, έχουν ως εξής :
πλήρης ενσωμάτωση περιβαλλοντικής διάστασης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό,
πλήρης ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών διαχείρισης αποβλήτων - λυμάτων,
προστασία - αειφορική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων,
προστασία - αποκατάσταση και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί σημείο αιχμής στον Στρατηγικό Σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα:
στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων,
στη Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων,
στην προστασία - αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος,
στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών - περιβαλλοντική εκπαίδευση, κλπ.
στην προστασία των φυσικών και ενεργειακών πόρων και ενδεχόμενα στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Τεχνολογιών Αφαλάτωσης, με σκοπό την επάρκεια υδάτινου δυναμικού και μείωση της ενεργειακής επιβάρυνσης,
στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών - πολιτική προστασία, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα στην Περιφέρεια.
στη βελτίωση της ποιότητας και της ποικιλίας της αγροτικής παραγωγής, της κατανάλωσης προϊόντων - υπηρεσιών, με σήμα κατατεθέν : "Δήμος Ευρωστίνης = Φυσικό Περιβάλλον".
Επιχειρηματικότητα - Ανάπτυξη : Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί δυναμική και εξειδικευμένη επιχειρηματικότητα η οποία θα πρέπει να διευκολύνεται αλλά και να καθοδηγείται αναπτυξιακά με στοχευμένες δράσεις. Το αναπτυξιακό όραμα για τον Δήμο είναι η ανάπτυξη βιώσιμης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με ποιότητα, ενσωματωμένη γνώση και καινοτομία. Οι επιμέρους κατευθύνσεις για την επιχειρηματικότητα επιδιώκουν:
την ενίσχυση της ποιοτικής και βιώσιμης επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων για την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών ποιότητας και προστιθέμενης αξίας,
την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των υποδομών που υποστηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή,
την κάλυψη του ελλείμματος σε ενημέρωση - γνώση π εργαλεία υποστήριξης, δεδομένο το οποίο θα επιχειρήσει να καλύψει ο Δήμος με επιλεγμένες δράσεις,
την ανάδειξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής διάστασης του τομέα του αθλητισμού και πολιτισμού, μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και της δημιουργίας νέων,
Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού : Τα κρίσιμα σημεία τα οποία καθορίζουν τις κατευθύνσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, δεν παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική ύπαιθρο και αναφέρονται:
στο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των νέων, το οποίο τους οδηγεί σε εσωτερική μετανάστευση.
στη μεγάλη διάρκεια μετάβασης από το σχολείο στην ενεργό επαγγελματική ζωή, σαν απόρροια της μειωμένης επιχειρηματικότητας στην περιοχή,
στο υψηλό ποσοστό ανεργίας των γυναικών, οι οποίες εγκλωβίζονται στο σπίτι και στα οικιακά καθήκοντα,
στο υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων, και
στο χαμηλό ποσοστό εκπαίδευσης και δεξιοτήτων και στην έλλειψη πληροφόρησης για Προγράμματα Κατάρτισης - Ενημέρωσης.
Οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητες επικεντρώνονται επομένως στον τομέα:
της δημιουργία μηχανισμών Κατάρτισης - Ενημέρωσης, με σαφή θεματικό προσδιορισμό,
της δια βίου μάθησης ώστε να αυξηθεί σταδιακά το ποσοστό συμμετοχής,
της απασχόλησης για την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών συμμετοχής των δημοτών και ειδικά των νέων,
στον τομέα της κοινωνικής ενσωμάτωσης ώστε να επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με έμφαση στις γυναίκες
Ψηφιακή Σύγκλιση και Αναβάθμιση των Υπηρεσιών : Η κύρια αναπτυξιακή επιλογή για την προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για περισσότερες ευκαιρίες σε δημότες και, υψηλότερη παραγωγικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι βασικοί επομένως στόχοι για τον Δήμο επικεντρώνονται:
στην ψηφιακή σύγκλιση με επιμέρους δράσεις που εξυπηρετούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας ζωής μέσω της χρήσης νέων δεξιοτήτων,
στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης με επιμέρους ενέργειες (συνεργασίες και βελτίωση της στελέχωσης), ώστε να καταστεί αποτελεσματική και ευέλικτη.

5. Βιβλιογραφία
ΔΙΕΘΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Adrienne Curry, Innovation in public service management, Managing Service Quality, Year: 1999 Volume: 9 Issue: 3 Page: 180 - 190, MCB UP Ltd

Angela Benson, Steven Henderson, UK leisure centres under best value: a strategic analysis, UK leisure centres under best value: a strategic analysis, Year: 2005 Volume: 18 Issue: 3 Page: 196 - 215, Emerald Group Publishing Limited

Antony Clark, Alex Appleby, Quality management in local government: four case studies, Leadership & Organization Development Journal, Year: 1997 Volume: 18 Issue: 2 Page: 74 - 85, MCB UP Ltd

Christopher Stoney, Strategic management or strategic Taylorism?: A case study into change within a UK local authority, International Journal of Public Sector Management, Year: 2001 Volume: 14 Issue: 1 Page: 27 - 42, MCB UP Ltd

Cynthia Dereli, The developing environment for strategy formation in the smaller local authority, International Journal of Public Sector Management, Year: 2007 Volume: 20 Issue: 5 Page: 366 - 379, Emerald Group Publishing Limited

Emma H. Wood, International Journal of Public Sector Management, Year: 2005 Volume: 18 Issue: 1 Page: 37 - 53, Emerald Group Publishing Limited

Eric Deakins, Stuart Dillon, Management consultant (process) performance in local government, International Journal of Public Sector Management, Year: 2006 Volume: 19 Issue: 1 Page: 40 - 56, Emerald Group Publishing Limited

F.P. Baker, Marketing in a local authority, Journal of Marketing Practice: Applied Marketing Science, Year: 1995 Volume: 1 Issue: 4 Page: 73 - 84, MCB UP Ltd

Georgia Chondroleou, Howard Elcock, Joyce Liddle, Ioannis Oikonomopoulos, A comparison of local management of regeneration in England and Greece, International Journal of Public Sector Management, Year: 2005 Volume: 18 Issue: 2 Page: 114 - 127, Emerald Group Publishing Limited
Georgina Whyatt, Town centre management: how theory informs a strategic approach, International Journal of Retail & Distribution Management, Year: 2004 Volume: 32 Issue: 7 Page: 346 - 353, Emerald Group Publishing Limited

Ian McShane, Community facilities, community building and local government - an Australian perspective, Facilities, Year: 2006 Volume: 24 Issue: 7/8 Page: 269 - 279, Emerald Group Publishing Limited

Improving quality of life in a region: A survey of area residents and public sector implications, Glen Riecken, Ugur Yavas, International Journal of Public Sector Management, Year: 2001 Volume: 14 Issue: 7 Page: 556 - 568, MCB UP Ltd

James Sheffield, Paul Coleshill, Developing best value in a scottish local authority, Measuring Business Excellence, Year: 2001 Volume: 5 Issue: 2 Page: 31 - 38, MCB UP Ltd

Jim Saker, Richard Speed, Developing strategic planning in a special education service, International Journal of Educational Management, Year: 1996 Volume: 10 Issue: 1 Page: 5 - 10, MCB UP Ltd

John Fenwick, Mark Bailey, Local government reorganisation in the UK: Decentralisation or corporatism? International Journal of Public Sector Management, Year: 1999 Volume: 12 Issue: 3 Page: 249 - 261, MCB UP Ltd

Jon Coaffee, Lorraine Johnston, International Journal of Public Sector Management, Year: 2005 Volume: 18 Issue: 2 Page: 164 - 177, Emerald Group Publishing Limited

John Mawson, Regional governance in England: past experience, future directions? International Journal of Public Sector Management, Year: 2007 Volume: 20 Issue: 6 Page: 548 - 566, Emerald Group Publishing Limited

Kim Loader, What price competition? The management of competitive funding in UK local government, International Journal of Public Sector Management, Year: 2002 Volume: 15 Issue: 7 Page: 565 - 577, MCB UP Ltd
Leadership, learning and local democracy: Political dimensions of the strategic management of change, Steve Martin, International Journal of Public Sector Management, Year: 1997 Volume: 10 Issue: 7 Page: 534 - 546, MCB UP Ltd

Les Worrall, Chris Collinge, Tony Bill, Managing strategy in local government, International Journal of Public Sector Management, Year: 1998 Volume: 11 Issue: 6 Page: 472 - 493, MCB UP Ltd

Local government consultant performance measures: an empirical study, Eric Deakins, Stuart Dillon, International Journal of Public Sector Management, Year: 2005 Volume: 18 Issue: 6 Page: 546 - 562, Emerald Group Publishing Limited

Making the difference: quality strategy in the public sector, Mike Donnelly, Managing Service Quality, Year: 1999 Volume: 9 Issue: 1 Page: 47 - 52, MCB UP Ltd

Marketing in a local authority, F.P. Baker, Journal of Marketing Practice: Applied Marketing Science, Year: 1995 Volume: 1 Issue: 4 Page: 73 - 84, MCB UP Ltd

Michael Carley, Partnership and statutory local governance in a devolved Scotland, International Journal of Public Sector Management, Year: 2006 Volume: 19 Issue: 3 Page: 250 - 260, Emerald Group Publishing Limited

Myung-Su Chae, John S. Hill, Determinants and benefits of global strategic marketing planning formality, International Marketing Review, Year: 2000 Volume: 17 Issue: 6 Page: 538 - 563, MCB UP Ltd

Norman Flynn, Colin Talbot, Strategy and strategists in UK local government, Journal of Management Development, Year: 1996 Volume: 15 Issue: 2 Page: 24 - 37, MCB UP Ltd

Ruth Kelly, Lorcan Sirr, John Ratcliffe, Futures thinking to achieve sustainable development at local level in Ireland, foresight, Year: 2004 Volume: 6 Issue: 2 Page: 80 - 90, Emerald Group Publishing Limited

Su Maddock, The leadership role of women in social regeneration in the UK, International Journal of Public Sector Management, Year: 2005 Volume: 18 Issue: 2 Page: 128 - 138, Emerald Group Publishing Limited


ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης των δήμων, Νικολόπουλος, Κοσμάς Κ., Αφοι Περγάμαλη, Έτος: 2003, Αφοί Περγάμαλη

Η θεσμική διαδρομή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, Βενετσανοπούλου, Μαρία Γ., Έτος: 2002, ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ

Η Τοπική Διοίκηση στην Ελλάδα. Ο διαλεκτικός ανταγωνισμός της αποκέντρωσης με την αυτοδιοίκηση, Ν. - Κ. Χλέπας, Αθήνα - Κομοτηνή 1999, ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ

Τοπική Αυτοδιοίκηση Σύγχρονες Μέθοδοι Οργάνωσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Κανονισμοί Λειτουργίας και Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμων και Νομικών Προσώπων, Μπέσιλα - Βήκα, Ευρυδίκη, Έτος: 2004, ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ

Θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και προσωπικού Δήμων, Κοινοτήτων και Δημοτικών ή Κοινοτικών Επιχειρήσεων, Θεοδώρου, Ιωάννης, Δήμος Καλαμαριάς, Έτος: 1996, Καλαμαριά

Οικονομική διοίκηση και διαχείριση των ΟΤΑ, Νικολόπουλος, Κοσμάς Κ., Έτος: 2004

Περιβάλλον και τοπική αυτοδιοίκηση : αρμοδιότητες των ΟΤΑ σε θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και περιβάλλοντος, Κ. Σ. Ρέμελης, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Έτος: 1989, ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (ενδεικτικά)
www.esye.gr
www.evrostinis.gr
www.korinthia.net
www.isthmos.gr
www.peloponnisos.gov.gr
www.statistics.gr
www.gspa.gr

 




Copyright © Δήμος Ευρωστίνης
Ευχαριστούμε......