Αρχαιολογικά ευρήματα στα Ροζενά και τα Μαύρα Λιθάρια

Επίσκεψη του προϊστάμενου της Δ ' εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων κ. Αλέξανδρου Μάντη στο Δημαρχείο του Δήμου Ευρωστίνης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2002. Έγινε κατ' αρχάς μια ενημέρωση σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν μετά την φωτιά του Ιουλίου του 2000 και το Σεπτέμβριο του 2002 μετά από συνεργασία του Δήμου με την αρχαιολογική υπηρεσία έγινε ανασκαφικός καθαρισμός. Ο κ Μάντης ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την παραπάνω συνεργασία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιοδεία σε μνημεία και περιοχές Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τη συμμετoχή του Δημάρχου Ευρωστίνης κ. Δημήτρη Δούσκα, της Αντιδημάρχου κ. Ηλιάνας Λάλου -Αλιφέρη, του Προέδρου της εταιρείας πολιτισμικών ερευνών κ. Γιώργου Παλαμάρη και του φύλακα αρχαιοτήτων Κων/νου Ροδόπουλου.

Πρώτος σταθμός της Περιοδείας ήταν το Αρχαίο λιμάνι στα Μαύρα Λιθάρια όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη προστασίας του και ανάδειξης του λόγω της ιστορικής σημασίας του ( απόπλους Αχαιών για την εκστρατεία της Τροίας ) , του φυσικού κάλλους και των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων. Διαπιστωθεί η ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου του χερσαίου τμήματος του Λιμένος, Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην τοποθεσία "Μπαλιάνικα" Ροζενών όπου στο πρανές κάτω από τον αγροτικό δρόμο αποκαλύφθηκε κτίσμα με επιμελημένη πολυγωνική τοιχοποιία από ογκόλιθους, το οποίο απατεί λεπτομερή αποτύπωση και περαιτέρω έρευνα για την διαμόρφωση και ανάδειξη του. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα εξαγοράς αυτού του ακίνητου από τον Δήμο Ευρωστίνης για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο τρίτος σταθμός ήταν τα "Ψηλά Αλώνια" Άνω Αιγιαλού όπου σώζεται μεγάλος αναληματικός τοίχος από ορθογώνιους λίθοπλιθους, στο επίπεδο που δημιουργεί διακρίνονται λείψανα κτισμάτων και κτιστό πηγάδι, Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους υστερομυκηναικούς Θαλαμωτούς τάφους που είχε ανασκάψει κατά την δεκαετία του '50 ο αείμνηστος Νικόλαος Βερβελής.
Ο τέταρτος σταθμός της περιοδείας ήταν η θέση "Αγρίδι" Άνω Αιγιαλού όπου διαπιστώθηκαν τμήματα τοιχοποιίας κυκλικού πύργου ή φρυκτωρίας, Eπισημάνθηκε και εδώ η ανάγκη περαιτέρω αποκάλυψης του κυκλικού κτίσματος τμηματικής αποκατάστασης του, Πέμπτος σταθμός ήταν η θέση "Αγ. Βλάσης" Ροζενών όπου αποκαλύφθηκε υπόγειο κτίσμα με άνοιγμα στο κατακόρυφο βράχο.


Επισκέφθηκαν επίσης τον Πύργο Κορδή στον Πύργο και συζητήθηκε η δυνατότητα συγκέντρωσης των διάσπαρτων αρχαίων αρχιτεκτονικών καταλοίπων (κίονες κ.τ.λ ) στον προαύλιο χώρο του Πύργου.
Ακολούθησε επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας του Πύργου όπου υπάρχει τμήμα πώρινου κίονα και. στην θέση Άγιοι Ανάργυροι Πύργου όπου υπάρχουν επιφανειακά λείψανα σημαντικού κτηρίου πιθανόν Ναού (λιθόπλινθοι, τεμάχιο κίονα, περιρραντήριο) και χρήζει περαιτέρω καθαρισμού και επιφανειακής έρευνας και εν συνεχεία το κτήμα Σαρτζή όπου αποκαλύφθηκαν τμήμα κτίσματος ελληνιστικών χρόνων που αποτελείται από δύο χώρους, εκ των οποίων ο ένας διασώζει αποσπασματικά τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Τελευταία επίσκεψη ήταν το χωριό Ελληνικό εντός του οποίου βρίσκεται ένα ακέραιο μέλος αράβδωτου πώρινου κίονα και στην κατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας στο προαύλιο της οποίας υπάρχει κορμός πώρινου δωρικού κίονα.
Τέλος επισκέφθηκαν την θέση Eλληνικό όπου σώζεται τετράγωνος πύργος σε πολύ καλή κατάσταση.
Μετά από τη περιοδεία επισημάνθηκε η ανάγκη μιας ακόμη στενότερης συνεργασίας Δήμου και Αρχαιολογικής υπηρεσίας για τη προστασία των παραπάνω αρχαίων, αλλά και την ανάδειξης τους με τις απαραίτητες διαμορφώσεις, περιφράξεις και σήμανση των μνημείων.

 




Copyright © Δήμος Ευρωστίνης
Ευχαριστούμε......